Μανώλης Μουράτογλου Οι Βρετανοί, που συμμερίζονται την άποψη της πλειοψηφίας των τοπικών επιχειρηματιών, κατηγορούν το Brexit για την έλλ...
Μανώλης Μουράτογλου
Οι Βρετανοί, που συμμερίζονται την άποψη της πλειοψηφίας των τοπικών επιχειρηματιών, κατηγορούν το Brexit για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ στην ΕΕ βλέπουν την αιτία αυτού του προβλήματος στην πανδημία του κορωνοϊού, κατά την οποία αυξήθηκαν σημαντικά οι απολύσεις.
Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αν και τα δύο προαναφερθέντα φαινόμενα το τροφοδότησαν περαιτέρω.
Ζούμε σε μια δραματική κατάσταση που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και επισημανθεί ακόμη και πριν από το Brexit, όταν γινόταν λόγος για «βαθιά ριζωμένη άμυνα απέναντι στους νεοφερμένους», στους αυτοματισμούς, στη ψηφιοποίηση και άλλες τάσεις που προκάλεσαν αλλαγές στα επαγγέλματα και τις δεξιότητες στις αγορές εργασίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό γεγονός: τη στασιμότητα των μισθών για πολλούς Ευρωπαίους και την αλαζονική στάση μέρους της εργοδοσίας, απέναντι στο επαγγελματικό εργατικό δυναμικό.
Πριν από τον κορωνοϊό, πιο συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2018, οι μισθοί αυξάνονταν μόνο κατά 0,9 τοις εκατό ετησίως σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που έκανε τους ανθρώπους να αλλάξουν επάγγελμα, να επικεντρωθούν στη μερική απασχόληση και στην εργασία από το σπίτι.
Αυτές οι τάσεις έχουν επιταχυνθεί από την πανδημία και δεν είναι ακόμη γνωστό τι επιπτώσεις θα έχουν οι εξελίξεις του....
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: geoeurope.org
.