GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αλκυονίδες: Αυτό είναι το ρήγμα που τρομάζει τους σεισμολόγους

Οι Αλκυονίδες νήσοι έδωσαν τον μεγάλο σεισμό του 1981 και «απειλούν» με νέο Αλκυονίδες: Πού βρίσκεται το ρήγμα Το τέρας των Αλκυονίδων, ό...


Οι Αλκυονίδες νήσοι έδωσαν τον μεγάλο σεισμό του 1981 και «απειλούν» με νέο

Αλκυονίδες: Πού βρίσκεται το ρήγμα

Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκαλεί ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους - κατ' ευφημισμό ονομάζονται και «Καλά Νησιά». Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας. 

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή, όπως αυτός των 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, που συντάραξε την Αττική.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα.

Οι Αλκυονίδες ήταν επτά νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα, τον οποίο όταν σκότωσε ο Ηρακλής οι κόρες του από λύπη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.

Αλκυονίδες νήσοι: Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου.

Αλκυονίδες νήσοι: Η σεισμική ακολουθία, η οποία συνέβη το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981 και αποτελούνταν από τρεις κύριους σεισμούς στις Αλκυονίδες νήσους, τρομοκράτησε την Αθήνα.

Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.

Επίκεντρό του ήταν οι Αλκυονίδες Νήσοι, στον μυχό του Κορινθιακού Κόλπου. Πρόκειται για τις νησίδες Ζωοδόχος Πηγή, Δακαλειό, Γλαρονήσι και Πρασονήσι και είναι γνωστές και ως «Καλά Νησιά».

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 8 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού απέχει 70 χλμ από την Αθήνα, 15 χλμ από το Λουτράκι, 10 χλμ από την Περαχώρα, 20 χλμ από την Κόρινθο, 35 χλμ από τα Μέγαρα και 24 χλμ από τις Πλαταιές της Βοιωτίας.


Η είδηση για τον σεισμό τότε μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Καθώς κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν, το τηλεφωνικό δίκτυο (με τις υποδομές της εποχής) υπερφορτώθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ήταν αδύνατη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσουν ο πανικός και η ανασφάλεια και να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια.

Δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που διανυκτέρευσαν σε πάρκα και πλατείες, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.
Άλλοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους, ενώ πολλοί υπό το φόβο ενός ακόμη σεισμού, εγκατέλειψαν την πόλη.
Παράλληλα, επικράτησε απίστευτο κομφούζιο στις εξόδους της πρωτεύουσας.
Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.
Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

πηγη