Ο Σέρβος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν παραδίνεται το Κοσσυφοπέδιο στην Δύση Βούτσιτς: «Όσοι θέλουν την γη μας τους λέμε ότι δεν δίνουμε ού...
Ο Σέρβος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν παραδίνεται το Κοσσυφοπέδιο στην Δύση
Βούτσιτς: «Όσοι θέλουν την γη μας τους λέμε ότι δεν δίνουμε ούτε εκατοστό» αναφερόμενος ο ίδιος στις τρομερές πιέσεις που δέχεται η χώρα για το Κοσσυφοπέδιο
Πατριωτική έξαρση είχαμε σήμερα από την σερβική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, με αφορμή την ημέρα της εθνικής ενότητας της χώρας, με αφορμή τις τρομερές πιέσεις της δύσης ( Γερμανών και Αμερικανών) για την αποκήρυξη του Κοσσυφοπεδίου ως σερβικού εδάφους.
Ξεκινάμε με τον Σέρβο Πατριάρχης Πορφύριο ο οποίος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε τα εξής χαρακτηριστικά:
"Σας χαιρετώ με την αγάπη του Χριστού. Καλή γιορτή σε εσάς για την ημέρα της εθνικής ενότητας, ελευθερίας και της σημαίας του λαού της Δημοκρατίας της Σέρπσκα ( Βοσνία) και της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Για εμάς, όλα ξεκινούν με τη σημαία που εμφανίστηκε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, η οποία είχε το σημάδι που είχε δει στον ουρανό με το σημείο του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Η σημαία μας είναι ένα ορατό σημάδι της ενότητάς μας και υποδεικνύει τον δρόμο που έχουμε πάρει και πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές διαφορές, όπου κι αν ζει ο λαός μας, υπάρχει μια χρυσή κλωστή που συνδέει τους ανθρώπους μας, και τους κάνει έναν, μοναδικό και ανεπανάληπτο λαό, δημιουργώντας ένα Ορθόδοξο τόξο μαζί με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος.
Ο Σέρβος πατριάρχης ουσιαστικά μίλησε με έμμεσο τρόπο και για τους Σέρβους της Βοσνίας, οι οποίοι αναμένουν μαζί με αυτούς του Κοσσυφοπεδίου την ένωση τους με την Σερβία, παρά τα σχέδια των δυτικών που πιέζουν να απαλειφθεί από το σερβικό σύνταγμα το δικαίωμα για το σερβικό έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
Πατριωτικές δηλώσεις και από τον Σέρβο πρόεδρο για το Κοσσυφοπέδιο
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić μίλησε και αυτός στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας στην Bijeljina .
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην πλατεία του βασιλιά Πέτρου Α' Καρατζόρτζεβιτς στην Μπιελίνα και συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών.
Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση των ύμνων της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, στην αρχή της ομιλίας του, συνεχάρη τη σημερινή εθνική εορτή σε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε που συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί.
“Κοιτάω πίσω την 15η Σεπτεμβρίου 1916, την ημέρα που διασπάστηκε το μέτωπο της Θεσσαλονίκης, και επισημαίνω ότι, όπως και σήμερα, έτσι και τότε υπήρχαν διαφορές, αλλά χρειαζόμαστε την ενότητα.
Όταν ο στρατός μας άρχισε να διαπερνά το μέτωπο της Θεσσαλονίκης, υπήρχε κάτι ισχυρότερο από τα όπλα, η ενότητα των αγροτών και των πολιτών, που είχαν χάσει τα πάντα.
Πρώτα έπρεπε να ενωθούμε, διότι μόνο έτσι θα πετύχουμε τους στόχους μας.
Γι' αυτό θα μιλήσω σήμερα, τονίζοντας ότι η σερβική σημαία κουβαλάει την ελευθερία μας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πολύ μικρότερες από αυτές στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.
Μπορούμε να χάσουμε όλα όσα έχουμε, και ελευθερία, και χώρα, και ζωές.
Πρέπει να ενωθούμε κάτω από την σημαία μας και να κερδίσουμε μαζί. Οι μικρές μας διαφορές είναι μάχες που κανείς δεν μπορεί να κερδίσει.
Η ουσία κάθε ελευθερίας είναι το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί, ότι ο καθένας ονειρεύεται τα δικά του, όχι τα όνειρα των άλλων, και μόνο έτσι μπορούμε να παραμείνουμε ενωμένοι και ενωμένοι.
Επιτέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο μας, θέλουν να το πάρουν από τα χέρια μας.
Δεν μπορείτε να νικήσουν τον νόμο και την δικαιοσύνη, ούτε την αποφασιστικότητα ενός λαού να παραμείνει ελεύθερος. Θέλουν να μας πάρουν την γη μας, δεν θα δώσουμε ούτε εκατοστό”, κατέληξε ο ίδιος.
Εκτός από τον Βούτσιτς, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κρατική ηγεσία της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Μίλοραντ Ντόντικ, καθώς και ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος.
Μινι εξοπλιστικό από την Σερβία που αγοράζει τελικά τα κυπριακά ελικόπτερα Mi-35P
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουμε ότι το Βελιγράδι αποφάσισε και επιβεβαίωσε (για άλλη μια φορά) σήμερα ότι η χώρα θα αγοράσει 11 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Mi-35P από την Κύπρο.
Εάν παραδοθούν 4 ακόμη (ήδη αποπληρωμένα) Mi-35M από τη Ρωσία, η Σερβία θα διαθέτει στόλο 19 ελικόπτερα Mi-35 και 15 AirbusHeli.
Πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές τονίζουν ότι "η Αμερική προετοιμάζει μια σημαντική επιστροφή στα Βαλκάνια, και το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί είναι το ως σημείο εκκίνησης.
Οι Αμερικανοί είναι ανάμεσα σε Σεράγεβο ή Πρίστινα "ως σημείο εκκίνησης, διότι εξαρτάται από το παγκόσμιο σχέδιο τους".
Ο Ζόραν Μίλιβογιεβιτς, πρώην Σέρβος διπλωμάτης, τονίζει ότι η Αμερική δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στα Βαλκάνια όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή τα βλέπει ως μέρος ενός ενιαίου “πακέτου προβλημάτων” με στρατηγικό στόχο να τα συμπεριλάβει στην δική της κοσμοθεωρία.
Η ουσία είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία πιθανόν λέμε, να ετοιμάζονται να συγκρουστούν στα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά, αφού έχουν αφήσει πολλά και εκκρεμή ζητήματα από τις δύο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ το 1995 και το 1999.