Στόχος Νο1 να μείνει προσωπικά ο Μητσοτάκης έξω από το κάδρο του σκανδάλου - Ηχηρή παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την υπόθεση τ...
Στόχος Νο1 να μείνει προσωπικά ο Μητσοτάκης έξω από το κάδρο του σκανδάλου - Ηχηρή παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Όπως αναφέραμε και το πρωί το θέμα με τις υποκλοπές έχει εκτινάξει εκ νέου στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Η κατάσταση μοιάζει με χείμαρρο που πλημμυρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ χθες θέσαμε το ερώτημα αν υπό αυτές τις συνθήκες θα βόλευε την κυβέρνηση μια κρίση με την Τουρκία για να εκτραπεί η συζήτηση.
Οι σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζονται τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός».
Την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, στο θέμα της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Για "Σκάνδαλο «Greekleaks»" μιλούν τουρκικά ΜΜΕ, ενώ τονίζουν πως "το αίσχος φτάνει στον Μητσοτάκη".
Για την ώρα, η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης εστιάζει στην προστασία του πρωθυπουργού από τη φθορά, με την αντιπολίτευση να έχει βρει πεδίον δόξης λαμπρόν για να σφυροκοπάει το Μαξίμου με την πολιτική βαριοπούλα.
Ωστόσο τα πυρά είναι...τροχιοδεικτικά εναντίον του. Με δήλωση-τοποθέτηση την Δευτέρα θα παρέμβει στο θέμα των παρακολουθήσεων . Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει θέση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν στις χθεσινές παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.
"Οι παρακολουθήσεις είναι πρόβλημα για εκείνον που παρακολουθεί όχι για αυτόν που παρακολουθείται"
Για παράδειγμα ο έμπειρος δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου σε παρέμβασή του τονίζει:
Οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντα δεν υπεβλήθησαν επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι επιχειρήσαμε να κάνουμε με τα μέσα που είχαμε τη δουλειά μας αλλά επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε με εισαγγελική διάταξη σε καθεστώς παρακολούθησης ταυτόχρονα με την απροθυμία του να ανοίξει το "μολυσμένο" λίνκ του pretador.
Οι παραιτήσεις ήταν μονόδρομός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προφανώς σε ό,τι αφορά τον Δημητριάδη δέν ήταν εύκολες. Δεν είναι όμως το τέλος της ιστορίας .Κάποιος ανεξέλεγκτος μηχανισμός έκανε τις παρακολουθήσεις. Μία εισαγγελέας που η κυβέρνηση επέβαλε παρά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του ΑΠ για το παρελθόν της ενέκρινε .Μία ιδιωτική εταιρεία από το Ισραήλ συνεχίζει και παράγει και διακινεί το λογισμικό από τη χώρα μας , λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλους πολίτες
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έκανε την έρευνα στις καταγγελλίες του Θ. Κουκάκη απλά , όπως φαίνεται από την υπόθεση Ανδρουλάκη , κουκούλωσε τις ευθύνες .Ο ελεγχόμενος μέσω της υπερχρέωσής του τύπος και οι τηλεοπτικοί σταθμοί "επέστρεψαν" τις χάρες σε αυτή την κυβέρνηση όπως είχαν κάνει και στις προηγούμενες. Ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να "ακούει" τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές όταν μιλάει με την σύζυγο η την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες.
Αν ο πρωθυπουργός είχε πάρει την πρωτοβουλία δύο μήνες πριν οι χθεσινές εξελίξεις θα ήταν πιο πειστικές .Τώρα φαίνεται να ακολουθεί τα γεγονότα .Μία κουβέντα και για μας :Τι χρειάζεται ο τύπος και τα ΜΜΕ σε μία κοινωνία όταν δέν ελέγχουν την εξουσία; Όταν έχουν γίνει ένα με την παύουν να υπάρχουν.
Από αυτήν την άποψη είναι τραγικό να απειλούνται με διώξεις και καταστροφή όσοι προσπάθησαν να κάνουν την δουλειά τους , τέτοιες κινήσεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι το κράτος είναι λάφυρο και κάθε έλεγχος πρέπει να εμποδισθεί. Δεν είναι δικαίωμα ουτε αυτής καμίας κυβέρνησης να παραβιάζει με βάση την δική της ατζέντα η πολύ περισσότερο με την ατζέντα κάποιων μελών της εκτελεστικής εξουσίας την προσωπική ζωή έστω και ενός πολίτη. Στη Δημοκρατία όπως λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος "οι παρακολουθήσεις είναι πρόβλημα για εκείνον που παρακολουθεί όχι για αυτόν που παρακολουθείται"