Η εταιρεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο με πολλαπλές αγωγές μετά από ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της χρησιμοποιήθηκαν καταχραστικά από κυβερ...
Η εταιρεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο με πολλαπλές αγωγές μετά από ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της χρησιμοποιήθηκαν καταχραστικά από κυβερνήσεις και άλλες υπηρεσίες για να χακάρουν τα κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν αγνοία τους
Ο διευθύνων σύμβουλος του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus , NSO Group, αποχωρεί, με άμεση ισχύ, επιβεβαίωσε η εταιρεία ενώ παράλληλα και 100 εργαζόμενοι απολύονται ως μέρος μιας διαδικασίας αναδιοργάνωσης, σύμφωνα με αναφορές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Shalev Hulio, ένας από τους ιδρυτές της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας, θα παραδώσει τις εργασίες στον διευθύνοντα σύμβουλο Yaron Shohat ως μέρος της αναδιοργάνωσης.
«Ο Όμιλος NSO ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος Shalev Hulio παραιτείται», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στον Guardian, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς γιατί παραιτείται ο Hulio.
Η αναδιοργάνωση «θα εξετάσει όλες τις πτυχές της επιχείρησής της, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού των εργασιών της για να διασφαλίσει ότι η NSO παραμένει μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο υψηλής τεχνολογίας, με επίκεντρο τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές , περίπου 100 εργαζόμενοι, ή περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της NSO, θα απολυθούν επίσης ως μέρος της αναδιοργάνωσης της εταιρείας και ο Shohat θα ηγηθεί της εταιρείας έως ότου το διοικητικό συμβούλιο διορίσει νέο CEO.
«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα στον Όμιλο NSO.
Μετά από μια δύσκολη περίοδο με πολλά εμπόδια και προκλήσεις, η εταιρεία αναγκάζεται να αποχωριστεί περισσότερους από εκατό υπαλλήλους», έγραψε επικεφαλής της ομάδας οικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης της εταιρείας στο LinkedIn.
Ο Όμιλος NSO δέχεται συνεχείς επικρίσεις για το λογισμικό Pegasus και τις φερόμενες κατασκοπευτικές του δραστηριότητες.
Η εταιρεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο με πολλαπλές αγωγές μετά από ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της χρησιμοποιήθηκαν καταχραστικά από κυβερνήσεις και άλλες υπηρεσίες για να χακάρουν τα κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν αγνοία τους.
«Ελεγμένο και νόμιμο»
Η NSO Group αναφέρει πάντως ότι το λογισμικό πωλείται μόνο σε «ελεγμένους και νόμιμους» κυβερνητικούς - αν και αρνείται να αποκαλύψει τη λίστα πελατών της- και χρησιμοποιείται από κυβερνητικές υπηρεσίες για να στοχεύσει τρομοκράτες, παιδεραστές και σκληρούς εγκληματίες.
Το spyware του είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική καθώς και στην Ελλάδα με το σκάνδαλο υποκλοπών που αποκάλυψαν ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ωστόσο, το Pegasus Project, μια συνεργασία περισσότερων από 80 δημοσιογράφων από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε 10 χώρες, δημοσίευσε μια έρευνα τον Ιούλιο του 2021 που φέρεται να διαπίστωσε ότι το spyware είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν αρχηγούς κρατών, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Kashoghi πριν και μετά τη δολοφονία του.
Σε ανακοίνωσή του, το NSO Group αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Pegasus Project λέγοντας ότι «η τεχνολογία του δεν συνδέθηκε με κανέναν τρόπο με την αποτρόπαια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι».
Στη μαύρη λίστα
Πέρυσι, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε στη μαύρη λίστα την εταιρεία, μαζί με μια σειρά άλλων ξένων εταιρειών, «με βάση στοιχεία ότι αυτές οι οντότητες ανέπτυξαν και προμήθευαν λογισμικό υποκλοπής spyware σε ξένες κυβερνήσεις που χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία για να στοχοποιήσουν κακόβουλα κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακτιβιστές. ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στις πρεσβείες».
Η μητρική Facebook της WhatsApp, η Meta Platforms Inc., κατέθεσε αγωγή κατά της NSO το 2019 ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής spyware για να στοχεύσει περίπου 1.400 χρήστες της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων της.
Η Apple μήνυσε επίσης την NSO το 2021, κατηγορώντας την εταιρεία ότι παρακολουθεί και στοχεύει χρήστες συσκευών Apple.
Η NSO διατήρησε την αφήγησή της ότι το λογισμικό της πωλείται μόνο σε ελεγμένους κυβερνητικούς πελάτες και έχει ξοδέψει «εκατοντάδες χιλιάδες» δολάρια ασκώντας πίεση για να αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα έκτοτε, σύμφωνα με έκθεση της ProPublica.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η NSO κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να την αναγνωρίσει ως ξένο κυβερνητικό πράκτορα , κάτι που η εταιρεία λέει ότι θα της χορηγούσε ασυλία σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ που περιορίζουν τις αγωγές κατά ξένων χωρών.
«Τα προϊόντα της εταιρείας παραμένουν σε υψηλή ζήτηση από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου λόγω της τεχνολογίας αιχμής και της αποδεδειγμένης ικανότητάς της να βοηθά αυτούς τους πελάτες στην καταπολέμηση του εγκλήματος και του τρόμου», δήλωσε ο προσωρινός διάδοχος της εταιρείας Shohat σε δήλωση στο Reuters την Κυριακή.
«Η NSO θα διασφαλίσει ότι οι πρωτοποριακές τεχνολογίες της εταιρείας χρησιμοποιούνται για νόμιμους και άξιους σκοπούς».
www.bankingnews.gr