GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΥΠ: Πάνω από 15.000 "αόρατες" παρακολουθήσεις το 2021 - Τα στοιχεία

Οι "αόρατες" παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2020 (13.751) και 33% σε σχέση με το 2019 (11.680) Συνο...


Οι "αόρατες" παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2020 (13.751) και 33% σε σχέση με το 2019 (11.680)

Συνολικά 15.475 εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, εκδόθηκαν το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Οι "αόρατες" παρακολουθήσεις, αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2020 (13.751) και 33% σε σχέση με το 2019 (11.680). Μια τέτοια νόμιμη άρση τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη που ξεκίνησε την 12η Σεπτεμβρίου 2021 και διεκόπη στις 17 Δεκεμβρίου 2021, οδήγησε στις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Η συνακρόαση, συμπίπτει χρονικά με την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, προσπάθεια παγίδευσής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, με το παράνομο λογισμικό Predator, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thetoc.gr

Νόμιμη παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υπήρξε το καλοκαίρι του 2020 και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (Reporters United), που είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας.

Η άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του διεκόπη την 12η Αυγούστου 2020, την ημέρα ακριβώς που ο δημοσιογράφος μετέβη στην ΑΔΑΕ προκειμένου να καταγγείλει την παρακολούθηση.

Ένα χρόνο αργότερα, το κινητό του δημοσιογράφου, μολύνθηκε με το λογισμικό Predator.

Σε νόμιμη άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο προσώπων-στόχων, μπορούν να προβούν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσον αφορά την ΕΥΠ, από το 2018 το εκάστοτε έγγραφο αίτημα υπογράφεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα που εποπτεύει την υπηρεσία, ενώ η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Υπόψιν του εποπτεύοντος Εισαγγελέα, τίθεται η αιτιολόγηση της εισήγησης περί άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του στόχου, ενώ παράλληλα χρειάζεται ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο-στόχο.

Στην πράξη όμως, σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναγράφεται το όνομα του προσώπου αλλά μόνο ο τηλεφωνικός αριθμός του.

Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου στα χέρια του εποπτεύων εισαγγελέα δίνεται λίστα με τηλέφωνα στόχων, στα οποία προστίθεται τηλεφωνική σύνδεση, που δεν σχετίζεται με την υπό έρευνα υπόθεση.

Για να ξεκινήσει μία νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση) θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σχετικό αίτημα στον εποπτεύοντα εισαγγελέα, ενώ η άδεια που δίνεται έχει χρονικό περιορισμό.

Σε περίπτωση που δοθεί η σχετική άδεια, ένα άτομο σε κάθε βάρδια παρακολουθεί τις συνομιλίες που γίνονται από τον αριθμό του τηλεφώνου- στόχου και στη συνέχεια το υλικό αποθηκεύεται σε σκληρούς δίσκους και απομαγνητοφωνείται από τους υπαλλήλους που χειρίζονται την υπόθεση.

Το απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο των συνομιλιών που καταλήγει στο φάκελο της υπόθεσης, αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας.

Σύμφωνα να με εκτιμήσεις ο "υπερκοριός" της ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί 500-1.000 τηλεφωνικούς αριθμούς ταυτόχρονα.

Παράλληλα υπολογίζεται, ότι το μέσο ετήσιο κόστος παρακολούθησης μιας μόνο τηλεφωνικής γραμμής ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, κάτι που μαρτυρά ότι πρόκειται για μια κοστοβόρα διαδικασία.

Τα συστήματα των νόμιμων συνακροάσεων, λειτουργούν αποκλειστικά μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθώς απαιτείται η συνεργασία τους για την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών του υπό παρακολούθηση ατόμου.

Στις νόμιμες επισυνδέσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το λογισμικό υποκλοπών Predator με το οποίο επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το συγκεκριμένο λογισμικό δεν στοχεύει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά αποκτά τον έλεγχο ολόκληρου του τηλεφώνου, έχοντας πρόσβαση σε εφαρμογές όπως η κάμερα και το μικρόφωνο.

Στο κινητό τηλέφωνο του πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είχε σταλεί τον Σεπτέμβριο του 2021, με παραποιημένο λινκ της ιστοσελίδας blogspot.edolio5.com.

Σε περίπτωση που πατούσε το λινκ, το λογισμικό θα εγκαθίστατο στη συσκευή του, κάτι που όμως δεν συνέβη, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία ηλεκτρονικής ασφαλείας της Ευρωβουλής.

πηγη