GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πόλεμος μέσα στον πόλεμο! Έρευνα Reuters: Μυστικοί πράκτορες παρέδωσαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στους Ρώσους

Επικαλούμενο πέντε πηγές που γνώριζαν τις προετοιμασίες της Ρωσίας για πόλεμο, το Reuters γράφει ότι πράκτορες προετοίμαζαν το ουκρανικό ...


Επικαλούμενο πέντε πηγές που γνώριζαν τις προετοιμασίες της Ρωσίας για πόλεμο, το Reuters γράφει ότι πράκτορες προετοίμαζαν το ουκρανικό έδαφος πολύ πριν την εισβολή

Το Κρεμλίνο εισήγαγε μυστικούς πράκτορες στον κρατικό μηχανισμό της Ουκρανίας, οι οποίοι, με τη βοήθεια δωροδοκίας και πειθούς, υποτίθεται ότι άνοιξαν το δρόμο για μια ρωσική εισβολή, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Όταν ο ρωσικός στρατός έφτασε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου, εκεί τους περίμεναν ουκρανικές μονάδες, επιφορτισμένες με την προστασία της επικίνδυνης εγκατάστασης. Ωστόσο, σε λιγότερο από δύο ώρες χωρίς μάχη, 169 μαχητές της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας κατέθεσαν τα όπλα.


Αυτό δεν ήταν τυχαίο, υποστηρίζει το Reuters, αλλά μέρος μιας προγραμματισμένης επιχείρησης από το Κρεμλίνο. Επικαλούμενο πέντε πηγές που γνώριζαν τις προετοιμασίες της Ρωσίας για πόλεμο, το Reuters γράφει ότι χάρη στη βοήθεια αυτών των πρακτόρων, η Μόσχα χρειαζόταν μόνο έναν μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και λίγες ημέρες για να επιτύχει την παράδοση.

Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας διεξάγει έρευνα για το εάν η Εθνική Φρουρά ενήργησε παράνομα παραδίδοντας τα όπλα της σε έναν εχθρό, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο Reuters.

Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών δεν σχολίασε.

Η Εθνική Φρουρά υπερασπίστηκε τις ενέργειες της μονάδας της στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας τους κινδύνους σύγκρουσης σε πυρηνική τοποθεσία.

Τα δικαστικά έγγραφα και οι μαρτυρίες, που αναφέρονται από το πρακτορείο Reuters για πρώτη φορά, αποκαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξε ο επικεφαλής ασφαλείας του Τσερνόμπιλ, Βαλεντίν Βίτερ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση και ερευνάται για απουσία από τη θέση του.

Ένα απόσπασμα από το κρατικό μητρώο των προανακριτικών ερευνών, το οποίο είδε το Reuters, δείχνει ότι ο Βίτερ είναι επίσης ύποπτος για προδοσία, ένας ισχυρισμός που λέει ο δικηγόρος του είναι αβάσιμος.

Σε μια δήλωση στους ανακριτές, ο Βίτερ είπε ότι την ημέρα της εισβολής μίλησε τηλεφωνικά με τον διοικητή της μονάδας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Βίτερ συμβούλεψε τον διοικητή να μην θέσει σε κίνδυνο τη μονάδα του, λέγοντάς του: «Προσέξτε τους ανθρώπους σας».

Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου μπόρεσαν να εξοικειωθούν με τα έγγραφα της έρευνας και ανακάλυψαν ότι μεταξύ των προσληφθέντων ήταν, για παράδειγμα, Ουκρανοί ερευνητές που συμμετείχαν στην αντικατασκοπεία.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ (Oleksiy Danilov), γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ότι στην αρχή του πολέμου, Ρώσοι πράκτορες δρούσαν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, καθώς και σε υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας.

Επιπλέον, επικαλούμενο μια πηγή που φέρεται ότι έχει άμεση γνώση των σχεδίων εισβολής του Κρεμλίνου, το Reuters αναφέρει ότι Ρώσοι πράκτορες στάλθηκαν στο Τσερνόμπιλ πέρυσι για να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να ανοίξουν το δρόμο για μια αναίμακτη εξαγορά.

«Αν και η Ρωσία κατέλαβε το Τσερνόμπιλ, το σχέδιό της να καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο απέτυχε. Σύμφωνα με πολυάριθμες πηγές στη Ρωσία και την Ουκρανία, σε πολλές περιπτώσεις, οι πράκτορες που εισήγαγε η Μόσχα δεν έκαναν τη δουλειά τους.

Ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντανίλοφ είπε ότι οι πράκτορες και οι χειριστές τους θεωρούσαν την Ουκρανία αδύναμη, κάτι που ήταν μια «πλήρη αυταπάτη», γράφει το πρακτορείο.

Άνθρωποι στους οποίους υπολόγιζε το Κρεμλίνο καθώς οι πληρεξούσιοί του στην Ουκρανία υπερεκτίμησαν την επιρροή τους τα χρόνια που προηγήθηκαν της εισβολής, είπαν τέσσερις από τις πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο βασίστηκε στον σχεδιασμό του σε «κλόουν – ξέρουν λίγα, αλλά λένε πάντα αυτό που θέλει να ακούσει η ηγεσία γιατί διαφορετικά δεν θα πληρωθούν», είπε ένας από τους τέσσερις, ένα άτομο κοντά στην υποστηριζόμενη από τη Μόσχα αυτονομιστική ηγεσία στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν βρίσκεται τώρα σε έναν παρατεταμένο πόλεμο πλήρους κλίμακας, πολεμώντας για κάθε εκατοστό εδάφους με τεράστιο κόστος.

Αλλά η διείσδυση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών πέτυχε με έναν τρόπο: έσπειρε δυσπιστία στην Ουκρανία και αποκάλυψε τις ελλείψεις της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, περίπου 30.000 ατόμων, ή SBU, η οποία μοιράζεται μια περίπλοκη ιστορία με τη Ρωσία, και τώρα είναι επιφορτισμένη με το κυνήγι προδοτών, πρακτόρων και συνεργατών τους.

πηγη