Τέλος στην παραδοσιακή ταυτότητα και στο παραδοσιακό δίπλωμα οδήγησης, καθώς θα τα έχουμε όλα ψηφιακά Για την «ευκολία μας» Από σήμερα όλ...
Τέλος στην παραδοσιακή ταυτότητα και στο παραδοσιακό δίπλωμα οδήγησης, καθώς θα τα έχουμε όλα ψηφιακά
Για την «ευκολία μας»
Από σήμερα όλα αλλάζουν σε ότι αφορά την ταυτοποίηση των πολιτών, καθώς τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης.
Όπως και όλες οι ηλεκτρονικές καινοτομίες, έτσι και αυτή έρχεται στην ζωή μας για «το καλό μας» και «την ευκολία μας».
Είναι οι δύο φράσεις-κλειδιά με τις οποίες έχει δημιουργηθεί το «χρυσό μας κλουβί»
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει σήμερα επίσημα την εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ την εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε οι ταυτότητες των πολιτών και τα διπλώματα οδήγησης να είναι μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι φαίνεται ότι επιτεύχθηκε.
Με βάση την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».
Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να υποκλαπούν από τα κινητά μας;
Tο ζήτημα είναι επίκαιρο μετά την μήνυση που υπέβαλε στον Άρειο Πάγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator.
Επίσης, είναι γνωστό ότι και το ίδιο το κινητό μπορεί να κλαπεί και να αποσπαστεί από τον κάτοχό του είτε εν αγνοία του είτε με την βία.
Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Φυσικά θα πρέπει να ρωτήσουμε, το κινητό τηλέφωνο θα είναι η τελευταία «ψηφιοποίηση» των δεδομένων ταυτοποίησής μας, ή στο μέλλον μας περιμένουν κι άλλες «ευρεσιτεχνίες»;
Γιατί το πάνε από εδώ το πάνε από εκεί, αλλά η ιδέα για εμφύτευση μικροτσίπ στους ανθρώπους για να κουβαλάνε πάντα μαζί τους δεδομένα και πορτοφόλι (ψηφιακό) προωθείται καθημερινά και αδιαλείπτως.
Μήπως αυτός είναι ο τελικός σκοπός και όχι η… διευκόλυνσή μας;
Γιατί όπως λέει και το γνωστό ρητό «Ο δρόμος για την Κόλαση είναι πάντα σπαρμένος με αγαθές προθέσεις».
Στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή
Ταυτότητα
Ο αριθμός ταυτότητας.
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ημερομηνία γέννησης.
Ο τόπος γέννησης.
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
Η φωτογραφία του κατόχου.
Δίπλωμα οδήγησης
Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Η ημερομηνία γέννησης.
Ο τόπος γέννησης.
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
Η φωτογραφία του κατόχου.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου.
Στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα, είναι να «μπει» στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.
πηγη