GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γιώργος Φίλης: «Δεν φοβόμαστε! Αν ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, σε 4 μέρες δεν θα υπάρχει τουρκική πολεμική αεροπορία»

Γιώργος Φίλης: «Δεν φοβόμαστε! Αν ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, σε 4 μέρες δεν θα υπάρχει τουρκική πολεμική αεροπορία» «Δεν πρέπει...




Γιώργος Φίλης: «Δεν φοβόμαστε! Αν ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, σε 4 μέρες δεν θα υπάρχει τουρκική πολεμική αεροπορία»

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε και να περιμένουμε να έρθει κάποιος να μας σώσει. Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ έχουν τα δικά του συμφέροντα. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε» δήλωσε στην εκπομπή «Ίριδα» ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Ο κύριος Φίλης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αναλύοντας τα σημαντικότερα εθνικά θέματα και τα φλέγοντα ζητήματα στις διεθνείς σχέσεις. Τοποθετήθηκε φυσικά στη διμερή ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, το γεωπολιτικό «σκάκι» του πολέμου στην Ουκρανία, την αλλαγή των ισορροπιών παγκοσμίως, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στο ενεργειακό ζήτημα.

«Η Ελλάς έχει πάρει κεφάλι στον αεροναυτικό τομέα»

Όσον αφορά στην στρατιωτική ισορροπία της Ελλάδας με τη γείτονα, ο κ. Φίλης τόνισε: «Η Τουρκία δεν θα έχει καμία πιθανότητα να υπερισχύσει. Θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού αεροναυτικώς.»  
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον αριθμό και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών μας αεροσκαφών σε viper, στα Mirage 2000-5, τα Rafale αλλά και στα F-35 και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των F-16 block 50 μέχρι το 2025.  

«Αν ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, οι τούρκοι θα χάνουν 50 αεροσκάφη την ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης την αναβάθμιση του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού.  

«Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Οι Αγγλοσάξονες δεν θα επιτρέψουν η Τουρκία να πάει προς τη Ρωσία»

Ο κ. Φίλης ανέλυσε γιατί εκτιμά πως η Δύση και οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία να πάει προς τη Ρωσία καθώς και το περίπλοκο γεωπολιτικό «παιχνίδι» που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά στις διεθνείς ισορροπίες, ανέλυσε γιατί εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε μια κατάσταση νέο-μεσαιωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η έννοια του έθνους-κράτους αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο στις γεωστρατηγικές ισορροπίες.
Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ανέτρεψε τις επικρατούσες μέχρι πρότινος παγκοσμιοποιητικές τάσεις, αναδεικνύοντας τα εθνικά συμφέροντα σε πρωταγωνιστικο ρόλο.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Σε στρατηγικό επίπεδο κερδίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ρωσία κερδίζει σε τακτικό επίπεδο» σύμφωνα με τον κ. Φίλη.
Όσο για τις απώλειες, οι Ουκρανοί πληρώνουν φυσικά το βαρύτερο τίμημα, κοινωνικά και ως άνθρωποι. 
Στους χαμένους είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο τη Γερμανία, για την οποία προβλέπει σημαντικές απώλειες. «Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης. Άρα αν πάθει κάτι η Γερμανία θα πάθουμε και εμείς εξ αντανακλάσεως σε τελική ανάλυση» δήλωσε ο καθηγητής.

Επισιτιστική και ενεργειακή κρίση

Ο κ. Φίλης επέστησε την προσοχή στις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες. «Βλέπουμε τι γίνεται στην Ολλανδία; Τι γίνεται στη Γαλλία; Τι γίνεται στην Ιταλία αυτή τη στιγμή; Λείπει η προσφορά. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη Ρωσία. Έχει να κάνει με τα lockdown που κατέρρευσε η εφοδιαστική αλυσίδα. Η Ρωσία ήρθε μετά ως κερασάκι και τα διάλυσε όλα. Ζούμε το πρώτο στάδιο της επισιτιστικής κρίσης.»

Ο ίδιος τόνισε σχετικά με το ζήτημα της κρίσης στην ενέργεια: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή υποδομή της Ευρώπης να ανταπεξέλθει σε ενεργειακή κρίση ή περαιτέρω μείωση των ροών από τη Ρωσία και να μην χτυπηθούμε οι κοινωνίες μας πάρα πολύ σκληρά.»

Ελληνικοί λιγνίτες και υδρογονάνθρακες: «Η λύση είναι ο ορθολογισμός»

Ερωτηθείς για την επιστροφή μας στο λιγνίτη και την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων ο Γιώργος Φίλης δήλωσε «Ένα πράγμα έχουμε στην Ελλάδα: ενεργειακή αυτάρκεια, το οποίο ήταν οι λιγνίτες. Και αυτούς παρά τρίχα να τους εξάγουμε στη Γερμανία».
Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, εκτιμά ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω στην εκμετάλλευσή τους σε σχέση με την Κύπρο. Ωστόσο «κάλλιο αργά παρά ποτέ» σημείωσε ο ίδιος.

«Για συμφέροντα και ιδεοληψίες οι Ευρωπαίοι πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται»

Ο κ. Φίλης άσκησε σκληρή κριτική για τη μέχρι τώρα ενεργειακή διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το να φύγουμε από τους υδρογονάνθρακες εν μία νυκτί και να περάσουμε στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας ενδιάμεση περίοδος είναι αυτό που διάλυσε την Ευρώπη.» Άφησε επίσης αιχμές για τις Βρυξέλλες που όπως δήλωσε υποκινούνται από συμφέροντα ενάντια των λαών της Γηραιάς Ηπείρου ή περιορίζονται από ιδεολογικές παρωπίδες.

Το δημογραφικό είναι το #1 πρόβλημα της Ελλάδος

Ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πατρίδας μας ο κ. Φίλης έθεσε το δημογραφικό.
Ο ίδιος εξήγησε γιατί συγκεκριμένες μέθοδοι που επιχειρήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την επίλυση του δημογραφικού σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακατάλληλες για τη χώρα μας.
Αντ’ αυτού, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν λύσεις στους Έλληνες προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένειες και να επανέλθουν στην Ελλάδα αντιστρέφοντας την πληγή του brain drain.

Κρίση αξιών και ανάκτηση της ταυτότητας των Ελλήνων

Σε μια εκ βαθέων ανάλυση της αξιακής και ταυτοτικής κρίσης της γενιάς μας, ο κ. Φίλης ανέλυσε αυτά που κατά τη εκτίμησή του αποτελούν τα ιστορικά και εθνικά στοιχεία συνοχής του Ελληνικού Έθνους, αναδεικνύοντας την οικουμενική τους υπόσταση.  Έστειλε ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα ενάντια στο φόβο, καλώντας σε ενδοσκόπηση και αποφασιστικότητα.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του καθηγητή γεωπολιτικής Γιώργου Φίλη στην εκπομπή «’Ιριδα» στο IRISTV.gr