Οι Σέρβοι θέλουν να ενώσουν όλους πολίτες τους στα Βαλκάνια ( Βοσνία-Κοσυφοπέδιο κά) με την βοήθεια των “αδελφών” τους Σλάβων Ρώσων Η φιλ...
Οι Σέρβοι θέλουν να ενώσουν όλους πολίτες τους στα Βαλκάνια ( Βοσνία-Κοσυφοπέδιο κά) με την βοήθεια των “αδελφών” τους Σλάβων Ρώσων
Η φιλορωσική στάση του Βελιγραδίου έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στις ΗΠΑ και στην πολιτική τους στην περιοχή των Βαλκανίων.
“Κάθε δήλωση της ομάδας του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντά αμέσως την σκληρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρει μεγάλης κυκλοφορίας ρωσική ιστοσελίδα η οποία πραγματικά αποκαλύπτει έναν υπόγειο πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ για την Σερβία, ο οποίο μπορεί να τινάξει την περιοχή στον ‘’αέρα”.
"Έτσι μόλις ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν υπενθύμισε για άλλη μια φορά σε συνέντευξή του ότι η χώρα είναι υπέρ ενιαίας και μεγάλης Σερβίας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι προειδοποίησε την σερβική κυβέρνηση, για την πιθανότητα έναρξης νέου πολέμου, (σαν αυτόν του 1999 ή ακόμη σαν το 1995 με πιθανή αιτία το Πρέσεβο( νότια Σερβία) στο οποίο διαβιούν χιλιάδες αλβανόφωνοι).
Η ιδέα της δημιουργίας ενός πολιτικά ενωμένου «σερβικού κόσμου» βασίζεται στο απελευθερωτικό κίνημα του 19ου αιώνα.
Σχέδια για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Σερβίας» σχεδιάστηκαν τότε τόσο στην ίδια τη Σερβία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), όσο και στη Ρωσία, το κύριο σύμμαχο των Σλάβων.
Υπάρχει ένας "υγιής εθνικισμός" σε αυτή την ιδέα, καθώς και ιστορική μνήμη, αλλά και επιθυμία για επέκταση, αφού τα παλαιά χρόνια το σερβικό βασίλειο εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων.
Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν κάθε βαλκανική χώρα έχει ένα σχέδιο αναδημιουργίας.
Οι Έλληνες (την Μεγάλη Ελλάδα), οι Βούλγαροι την (Μεγάλη Βουλγαρία), οι Σκοπιανοί, οι Αλβανοί και άλλοι λαοί ονειρεύονται τα δικά τους μεγαλεία.
Αυτό οδήγησε στους αιματηρούς βαλκανικούς πολέμους στις αρχές του 20ου αιώνα, και ως εκ τούτου πολλές ιδέες στα Βαλκάνια, ήταν εμπνευσμένες από Ευρωπαίους «φίλους» που ανταγωνίζονταν τη Ρωσία.
Παρόλα αυτά χάρη στον μεγάλο Νικολάι Πάσιτς, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τη Γιουγκοσλαβία με σερβική κυριαρχία.
Προς το παρόν, ελάχιστοι αντιτάχθηκαν σε αυτήν την ιδέα, αφού για πολλές δεκαετίες η χώρα κατάφερε να βρει θέση στην πανδαισία των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Το 1991 όμως, ξεκίνησε ένας πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος κράτησε 10 χρόνια και οδήγησε στη διάλυση του ενιαίου σλαβικού κράτους στα Βαλκάνια.
Ταυτόχρονα, οι Σέρβοι ριζοσπάστες επέστρεψαν στην ιδέα της αναδημιουργίας μιας ενωμένης Μεγάλης Σερβίας, την οποία σχεδίαζαν και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν με τη βοήθεια της Ρωσίας, ενδεχομένως με την είσοδο σε μια πολιτική ένωση στο πλαίσιο του οργανισμού κρατών CSTO.
Ο σημερινός πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι εκπρόσωπος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, αλλά ήταν γενικός γραμματέας των ριζοσπαστών για 14 χρόνια.
Η θετική του στάση απέναντι στο σχέδιο δημιουργίας μιας μεγάλης Σερβίας είναι γνωστή, αν και ο Alexander Vulin κάνει επίσημες δηλώσεις για αυτό το θέμα κάθε χρόνο, σαν να τσεκάρει την κοινή γνώμη για αυτό το θέμα.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της μελλοντικής πολιτικής ενοποίησης των Σέρβων υπό την κυριαρχία του Βελιγραδίου είναι αρχικά ένα μίνι Σένγκεν, η ικανότητα δηλαδή των Σέρβων να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ τους πέρα από τα σύνορα της σημερινής Σερβίας, σε Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ.
Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Open Serbia», θα αρχίσει να υλοποιείται το 2023.
Βήμα-βήμα, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση του Alexander Vulin, η Σερβία θα ενώσει τον σερβικό κόσμο γύρω από τον εαυτό της, ο οποίος θα γίνει μια ενιαία κρατική οντότητα.
«Ξέρω ότι μια μέρα αυτό θα συμβεί», τόνισε, «χωρίς βία και συγκρούσεις», δήλωσε ο ίδιος.
«Τα σχόλια του Υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας σχετικά με την ένωση όλων των Σέρβων σε ένα κράτος δεν συνάδουν με τη Συμφωνία του Ντέιτον και έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια της Σερβίας για ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές», σχολίασε η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μιλάμε για το γεγονός ότι οι Συμφωνίες του Ντέιτον του 1995 ορίζουν την πολιτική δομή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου οι Σερβοβόσνιοι σχηματίζουν ένωση με Κροάτες και Βόσνιους.
Ο εύθραυστος σχηματισμός της Βοσνίας, θα καταρρεύσει αν βγει από αυτό το σερβικό τμήμα.
Για ένωση με την Σερβία καλούν ανοιχτά οι ηγέτες των Σερβοβόσνιων, αν και αυτό θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξή του στην Politika Daily, μετά την τρομερή ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Σέρβος ΥΠΕΣ Alexander Vulin είπε: «Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι να δοθεί στους Σέρβους η ευκαιρία να ζήσουν σε ένα κράτος».
Το σερβικό σχέδιο ταυτίζεται με τα σχέδια της Ρωσίας για να αναδημιουργήσει την ΕΣΣΔ, βασιζόμενη στη ρωσική διασπορά στις χώρες της ΚΑΚ και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
Ο διχασμός των Σέρβων στις δεκαετίες 1990-2000 ήταν υπερβολικά αφύσικος. Κάποτε ο σερβικός κόσμος πρέπει να ενωθεί, και για αυτό είναι σίγουρος ο Σέρβος ΥΠΕΣ αλλά και οι περισσότεροι Σέρβοι', καταλήγει το άρθρο.
Αν η Ρωσία όμως επιχειρήσει να δράσει στην Σερβία, οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν την “πυριτιδαποθήκη” που ονομάζεται Πρέσεβο ( νότια Σερβία), όπου ζουν χιλιάδες αλβανόφωνοι, και τότε ο πόλεμος του 1999 θα είναι παιχνίδι στην τεράστια έκρηξη που θα λάβει χώρα και θα φτάσει μέχρι τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
Πως θα αντιδράσει ο Πούτιν σε κάθε πολεμικό ενδεχόμενο;
ομίζουμε ότι η Μόσχα στην Σερβία σε μια τέτοια κατάσταση θα παίξει τα ρέστα της, μεταφέροντας αστραπιαία χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες πυραύλους iskander, για τα δικά της συμφέροντα που είναι η απειλή της ΕΕ και των βάσεων των ΗΠΑ.