Πρέπει να προετοιμαστούμε για την αυγή της σχεδόν τέλειας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων χαρακτηριστικών, από το ανθρώπινο βά...
Πρέπει να προετοιμαστούμε για την αυγή της σχεδόν τέλειας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων χαρακτηριστικών, από το ανθρώπινο βάδισμα μέχρι την αναπνοή έως την ίριδα
Ένα άκρως ανησυχητικό θέμα που τέθηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Davos ήταν η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια ιδιωτικότητας.
Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν, τα μέλη του WEF εστίασαν στη διάδοση της… παραπληροφόρησης.
Συζητήθηκε πως μπορεί να καταπολεμηθεί η διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου.
Η απάντηση ήταν η εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων.
Το WEF εγκαινίασε πρόσφατα τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Ψηφιακή Ασφάλεια, μια πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να «επιταχύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο».
Ψηφιακές ταυτότητες
Σε μια προσπάθεια να διορθώσει τη «μάστιγα του κακόβουλου υλικού», το WEF συγκέντρωσε μια «διαφορετική ομάδα ηγετών που είναι σε θέση να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για νέους κανονισμούς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να βοηθήσουν εκατομμύρια συνδεδεμένους πολίτες να βελτιώσουν την παιδεία στα ψηφιακά μέσα».
Αυτοί οι «διαφορετικοί ηγέτες» περιλαμβάνουν διευθυντικά στελέχη εταιρειών, όπως η Google, η Microsoft αλλά και η Interpol καθώς και αρκετοί υπουργοί.
Ένα άλλο μέλος του συνασπισμού είναι η Yoti, μια εταιρεία που προσπαθεί να κάνει το διαδίκτυο πιο ασφαλές.
Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι ψηφιακές ταυτότητες δεν μπορούν να τονιστούν αρκετά.
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
Όπως σημείωσε ο ερευνητής Brett Solomon -ένας άνθρωπος που «παρακολούθησε τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα» για πάνω από μια δεκαετία-, η μαζική διάθεση ψηφιακών ταυτοτήτων «ενέχει έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε τεχνολογία. που έχουμε συναντήσει».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι νέες τεχνολογίες θα συγκλίνουν για να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο πολύ πιο σοβαρό, πρέπει να προετοιμαστούμε για την αυγή της σχεδόν τέλειας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων χαρακτηριστικών, από το ανθρώπινο βάδισμα μέχρι την αναπνοή έως την ίριδα» σύμφωνα με τον Solomon, όπως αναφέρει το Epoch Times.
«Πρωτοπορεί» ο Καναδάς
Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι βιομετρικές βάσεις δεδομένων του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος θα είναι συγκεντρωτικές.
Με πλήρη αδιαφάνεια, τα δεδομένα μας θα συλλέγονται από ανθρώπους σε υψηλότερες θέσεις που μπορεί κανείς… να φανταστεί.
Ο Καναδάς, μια χώρα με στενούς δεσμούς με το WEF, εξετάζει ενεργά τη χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων.
Σύμφωνα με την Canada Gazette, ο πρωθυπουργός της χώρας, Justin Trudeau μίλησε με αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή «ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας» και «βιομετρικών ταξιδιωτικών εγγράφων».
Η Catherine Luelo, επικεφαλής πληροφοριών του Καναδά, τόνισε επίσης την ανάγκη να εισαχθεί η ψηφιακή ταυτότητα.
Η Luelo πρωτοστατεί επί του παρόντος στη στρατηγική ψηφιακής καινοτομίας του Καναδά, η οποία επιδιώκει να εισαγάγει ψηφιακά αναγνωριστικά σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Το σχέδιο του Καναδά είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, που ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2021 υποβοηθούμενου από τα lockdowns και την πανδημία.
Βιομετρικό λογισμικό
Η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου είναι μια εφαρμογή βιομετρικού λογισμικού που μπορεί να αναγνωρίσει ένα άτομο μέσω της ψηφιακής του απεικόνισης.
Όταν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ως μέθοδος αυθεντικοποίησης, δηλαδή ως μέσο επαλήθευσης της ταυτότητας ενός ατόμου, τότε λαμβάνονται ψηφιακές εικόνες, με διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου και με διαφορετικές γωνίες.
Αυτή η μέθοδος είναι αντίστοιχη με την καταγραφή και αποθήκευση του δακτυλικού αποτυπώματος στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης, το άτομο στέκεται μπροστά από την κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και η εικόνα που προκύπτει συγκρίνεται με αυτές που έχουν αποθηκευτεί προηγουμένως στην βάση δεδομένων της εφαρμογής.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου που συγκρίνονται συνήθως είναι το μέγεθος του χείλους, το σχήμα των ζυγωματικών, το πλάτος της μύτης, το μήκος της γνάθου, η απόσταση μεταξύ των ματιών, του στόματος, της μύτης και του γενικού σχήματος του προσώπου.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια και έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψεύτικες μάσκες για να ξεγελάσουν το σύστημα, μπορεί να ζητηθεί από τα άτομα να χαμογελάσουν, να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους ή να κουνήσουν το κεφάλι τους κατά την διάρκεια της επαλήθευσης, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η θερμότητα του προσώπου.
Μορφή κοινωνικού ελέγχου
Έχουν εκφρασθεί επίσημα ανησυχίες ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή κοινωνικού ελέγχου, καθώς η μη ελεγχόμενη χρήση της τεχνολογίας σε δημόσιους χώρους αποτελεί σοβαρή απειλή για την ιδιωτικότητα και μπορεί να επιδεινώσει τις καταχρηστικές πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων, από τη φυλετική διάκριση έως την αυθαίρετη κράτηση.
Παράδειγμα αποτελεί ότι στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε από την αστυνομία να χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου.
Και ενώ η αντίθεση με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αυξάνεται στις ΗΠΑ, εταιρίες σήμερα ανταγωνίζονται για την προμήθεια βιομετρικών συστημάτων παρακολούθησης στο Ντουμπάι.
H αστυνομία του Ντουμπάι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με σκοπό την μείωση του εγκλήματος και των τροχαίων ατυχημάτων, που θα εφαρμόσει την αναγνώριση προσώπου και την ανάλυση των αποτελεσμάτων με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
πηγη