Είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας Κοιτάζοντας κανείς ...
Είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας
Κοιτάζοντας κανείς εξ αποστάσεως την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η εικόνα που δείχνει είναι πως πρόκειται για ένα κείμενο κόλαφος.
Ωστόσο όταν αυτή η έκθεση διαβαστεί με προσοχή και υπό το πρίσμα του συνόλου των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση Ερντογάν, τότε εντοπίζει σημαντικά κενά.
Είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com.
Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν στάθηκαν στο γεγονός ότι το ψήφισμα για την Τουρκία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.
Αντίθετα στέκονται στο γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις που (όπως δήλωσαν στον ΚΥΠΕ) τους οδήγησαν στο να καταψηφίσουν την έκθεση για την Τουρκία.
Σημειώνεται πως τα όποια για την Κύπρο θετικά εμφανίζονται στην έκθεση, αυτά προστέθηκαν μετά από την κινητοποίηση των Κύπριων ευρωβουλευτών.
«Πετύχαμε ως ΕΛΚ να εντάξουμε μια σημαντική τροπολογία, καταδικαστική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα Βαρώσια», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τα όσα συμβαίνουν, συνεχίζει στις εκθέσεις να καταγράφεται ότι αποτελεί σημαντικό εταίρο για την ΕΕ.
«Για μας είναι κόκκινη γραμμή η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης χωρίς να υπάρξουν πραγματικές κινήσεις από την Τουρκία που θα αποκαθιστούν το δίκαιο, θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αποδώσουν την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και θα συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ», επισήμανε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
Γενικά η έκθεση είναι καταδικαστική σε πολλά σημεία για την Τουρκία αλλά εμφιλοχώρησαν και τροπολογίες και διατάξεις που δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους, κατέληξε ο Λ. Χριστοφόρου.
Ο Λουκάς Φουρλάς εξήγησε από δικής του πλευράς πως δεν μπορούσε να δώσει θετική ψήφο σε μία έκθεση που ενθαρρύνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χαρακτηρίζει τους Κούρδους ως τρομοκράτες και επαινεί την Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Λ. Φουρλάς σημειώνει ότι μετά από εντατικές προσπάθειες μέσω του ΕΛΚ, έχει συμπεριληφθεί σαφέστατη αναφορά στο Βαρώσι και το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.
Για το κράτος δικαίου στην Τουρκία η έκθεση είναι καταπέλτης, σημείωσε ο Λ. Φουρλάς και υπέδειξε πως είναι άκρως υποκριτικό να μιλάμε για Τουρκία και πρόοδο.
Για τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου, η έκθεση για την Τουρκία υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, ενώ από τη μια η έκθεση υιοθετεί επικριτική στάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, υποβαθμίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας, των γειτόνων της, ακόμη και έναντι της ΕΕ που συντείνουν στην αποσταθεροποίηση και την ανασφάλεια.
Επιπρόσθετα, ο Γ. Γεωργίου τάσσεται «υπέρ του ξεμπλοκαρίσματος του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα συνεχίσει να διολισθαίνει σε επιζήμιες συμπεριφορές που πλήττουν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη».
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, σημείωσε πως δεν συμπεριλήφθηκαν καθοριστικές αναφορές στην έκθεση που τον οδήγησαν στο να τηρήσει αποχή κατά την ψηφοφορία.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας του υιοθετήθηκε αναφορά για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ενώ άλλες καθοριστικές αναφορές δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο, όπως η απαγόρευση πώλησης όπλων από τα κράτη-μέλη προς την Τουρκία και η επιβολή κυρώσεων.
Ως προς τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Κ. Μαυρίδης δήλωσε ότι η έκθεση «ενθαρρύνει την αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων, που η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει από το 2005 προς την Κύπρο και γι’ αυτό θα έπρεπε η Συμφωνία να ανακληθεί».
Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι ανέμενε να έχει και άλλα στοιχεία η έκθεση για να την υπερψηφίσει.
Είπε ότι υπήρξαν πολλές τροπολογίες που είναι θετικές για τη δική μας πλευρά αλλά «δυστυχώς δεν καταφέραμε να εισχωρήσουν τροπολογίες, όπως η επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία».
Ο Δ. Παπαδάκης εκτιμά πως «η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι προσπαθεί να διαδραματίσει έναν ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας» και ήταν κάτι που έπαιξε ρόλο στην προσέγγιση κάποιων για την έκθεση προόδου.
Σφαιρική η τοποθέτηση για τους Τ/κ δήλωσε ο Νιαζί
Η τοποθέτηση της έκθεσης σχετικά με τους Τουρκοκύπριους είναι σφαιρική, ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
Σύμφωνα με τον Κύπριο ευρωβουλευτή, η έκθεση «τοποθετείται ξεκάθαρα αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους, κάτι που αποτελεί και αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής μας δουλειάς».
Ανέφερε επίσης πως «σε μια εποχή που η Τουρκία παρεμβαίνει όλο και πιο απροκάλυπτα στα εσωτερικά της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, η φετινή έκθεση προόδου καλεί την Τουρκία να παράσχει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να ασκήσει τον ρόλο της ως νόμιμης κοινότητας του νησιού, δικαίωμα που διασφαλίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παράλληλα, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει το καθήκον που της αναλογεί, εντατικοποιώντας τις προσπάθειές της για «διευκόλυνση της συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή οφείλει «να εντείνει τις προσπάθειές της για συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα υπενθυμίζοντας ότι η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
πηγη