Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μιλάει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φί...
Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μιλάει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης.
Ο Κος Φίλης σχολιάζει τόσο την ίδια την επίσκεψη όσο και την επικείμενη αγορά των F-35 από την χώρα μας Όταν θα έρθει η ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διαλέξουν στην επερχόμενη σύγκρουση Ελλάδας - Tουρκίας με ποιον θα είναι.
Και όταν λέω με ποιον θα είναι εννοώ το πολύ απλό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μεγάλη δύναμη, η μεγάλη αυτή δύναμη έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να συγκρουστούν για μερικές μέρες για να δημιουργηθεί μία καινούργια ισορροπία
Συνεχώς έχουμε ένα μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων και βαθιών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά Ελληνικής κυριαρχίας.
Όταν αποδέχεσαι το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο είναι πολύ ξεκάθαρο, τα ποια είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα, η εθνική κυριαρχία, εμείς έχουμε κάνει λάστιχο.
Τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και έως που φτάνουμε μη ανταποκρινόμενη σε αυτά που προβλέπει το διεθνές δίκαιο για εμάς;
O κύριος πρωθυπουργός σωστά μίλησε και σωστά είπε αυτά που έπρεπε να πει για την χώρα μας και τις τουρκικές αξιώσεις και μονομερείς ενέργειες.
Έπρεπε να τα πει. Η ένστασή μου είναι ότι δεν ήταν επιτυχημένες κατά την άποψή μου οι ιστορικές αναφορές, και ειδικά αυτές οι συγκρίσεις του τύπου Οθωμανική Αυτοκρατορία τότε με Ρωσία τώρα. για να μη συζητήσουμε βέβαια Μεσολόγγι Μαριούπολη.
Σωστή η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στο ζήτημα της Τουρκίας και επαναλαμβάνω δεν θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει το όνομα Τουρκία.
Από τη στιγμή που εμφανώς ξεκαθάρισε και είπε ότι θα απαντήσουμε αυτό δεσμεύει όχι τους Αμερικανούς στον Έλληνα πρωθυπουργό δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε όλους εμάς.
Δεν είμαι ειδικός επί των οπλικών συστημάτων, θα σας πω όμως κάποια βασικά.
Πρώτον το F35 είναι το μόνο πέμπτης γενιάς αεροσκάφος της Δύσης το οποίο είναι επιχειρησιακό αυτή τη στιγμή.
Είναι το μόνο αεροσκάφος της Δύσης το οποίο τείνει να αντικαταστήσει το προηγούμενο του F16, δηλαδή να γίνει το βασικό μαχητικό των περισσότερων χωρών του ΝΑΤΟ άρα και μόνο αυτά τα δύο σε κάνουν να αντιληφθείς ότι είναι μία προφανής επιλογή για την ελληνική πολεμική αεροπορία.
Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να να κινηθούμε και στην Αμερικανική αγορά για μαχητικά αεροσκάφη είναι μία από τις προφανείς επιλογές, είναι ένα οπλικό σύστημα το οποίο όντως θα είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος.
Θα ελέγχει και θα καθοδηγεί με τα συστήματα του αλλά μαχητικά να κάνουν αν μπορούμε να το πούμε έτσι τη βρομοδουλειά έτσι να καθαρίσουν την μπουγάδα. Το καλό σενάριο είναι ένας Ψυχρός πόλεμος.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αν εξαιρέσουμε τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου οι περισσότερες μάχες και συγκρούσεις γινόταν είτε στη Λατινική Αμερική είτε στην Αφρική είτε στη νοτιοανατολική Ασία.
Χωρίς όμως άμεση και εμφανή τουλάχιστον εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους δηλαδή γινόταν ένα αυτό που λέμε proxy war δηλαδή μέσω αντιπροσώπων.
Εδώ τώρα έχουμε ήδη τη μία χώρα τη μεγάλη Ρωσία να πολεμάει και οι δυτικοί για την ώρα να είναι παρόν μέσω αντιπροσώπων.
Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα