Μυστήριο με τους θανάτους των δυο παιδιών Οι ειδικοί, αναζητούν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν στους αιφνίδιους θανάτους των δυο παιδι...
Μυστήριο με τους θανάτους των δυο παιδιών
Οι ειδικοί, αναζητούν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν στους αιφνίδιους θανάτους των δυο παιδιών στη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο περιστατικό ήταν αυτό της 3χρονης Κατερίνας, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», αφού πρώτα είχε νοσηλευτεί στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Χθες, ένα ακόμη παιδί, ένα αγοράκι 7 ετών, έφυγε από τη ζωή στο «Ιπποκράτειο».
Το παιδί, υπενθυμίζεται, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη, ημικωματώδη κατάσταση, με υψηλό πυρετό, σπασμούς, δύσπνοια και ακαμψία. Και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας μεγάλης ομάδας ιατρών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο θάνατος του παιδιού να οφείλεται στη νόσο των λεγεωνάριων, γνωστή και ως νόσος των κλιματιστικών.
Μυστήριο με τους θανάτους των δυο παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Ερωτηθείς σχετικά, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», δήλωσε ότι «είναι νωρίς. Είναι ένας αιφνίδιος θάνατος για το 7χρονο παιδί, διερευνάται. Για το 3χρονο ακόμα διερευνάται, ώστε να δέσει η διάγνωση. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Είναι βιαστικές οι εκτιμήσεις και οι διαγνώσεις».
Ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «προφανώς κάποια λοίμωξη κρύβεται από πίσω, μπορεί όμως να είναι και εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες και πολλές άλλες περιπτώσεις».
Σε εκείνο το σημείο είπε ότι «στα νοσοκομεία δεν βλέπουμε μόνο πολίτες που έρχονται με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Το είδαμε και στον κορωνοϊό, έχουμε και ασθενείς που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, μολύνθηκαν και έχασαν τις ζωές τους. […] Είναι αυτά που λέμε οι αιφνίδιοι θάνατοι, οι λοιμώξεις, εμείς τα ζούμε κάθε μέρα».
Πιθανή η σχέση με long covid
Σύμφωνα με τον κ.Καπραβέλο, τέτοια περιστατικά είναι μεν πολύ σπάνια, αλλά υπάρχουν.
«Λόγω λοιμώξεων, λόγω ανθεκτικών μικροβίων, αυτή η νόσος των κλιματιστικών είναι μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά, να προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα. Θα χρειαστούν εξετάσεις για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο» σημείωσε.
«Είναι σπάνιες περιπτώσεις, πολύ σπάνιες. Γι’ αυτό και προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω χρόνια να ακούσω τέτοιες περιπτώσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες. […] Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που υπάρχει.
Τα ερωτήματα είναι μεγάλα. Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο όπως για το μύκητα που δόθηκε μεγάλη διάσταση. Ο μύκητας δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά τα νοσοκομεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα» είπε στη συνέχεια.
Καταλήγοντας, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό, παρότι το παιδάκι (σ.σ. το 3χρονο) δεν είχε περάσει, δεν είχε αναφερθεί, οι γονείς είχαν περάσει κορωνοϊό, όμως βρήκαμε πολλά αντισώματα στον ορό του μικρού παιδιού και όλη η συμπτωματολογία ταιριάζει να είναι long covid. […]
Ας μη βιαζόμαστε, είμαστε σε τροχιά διερεύνησης. Οι ιστολογικές εξετάσεις παίρνουν χρόνο, έως και εβδομάδες. Δύσκολη η διάγνωση, αλλά σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις».
πηγη