Οι αγορές στηρίζονταν στις προμήθειες από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή...
Οι αγορές στηρίζονταν στις προμήθειες από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού, λίγες μέρες αφότου δήλωσε ότι στόχευε σε αποστολές - ρεκόρ το 2022, καθώς καύσωνας περιόρισε την παραγωγή και οι εγχώριες τιμές εκτοξεύτηκαν σε υψηλό όλων των εποχών.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει εξαγωγές που υποστηρίζονται από ήδη εκδοθείσες πιστώσεις και σε χώρες που ζητούν προμήθειες «για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε επισιτιστική ασφάλεια», σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββαο 14 Μαΐου 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Οι παγκόσμιοι αγοραστές στηρίζονταν στις προμήθειες από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πριν από την απαγόρευση, η Ινδία είχε στόχο να στείλει φέτος 10 εκατομμύρια τόνους ποσότητα - ρεκόρ.
Νέα ιστορικά υψηλά
Αν και δεν είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η απαγόρευση της Ινδίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές σιταριού σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω της ήδη περιορισμένης προσφοράς, πλήττοντας ιδιαίτερα τους φτωχούς καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική.
«Η απαγόρευση είναι ανησυχητική», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος παγκόσμιας εμπορικής εταιρείας με έδρα τη Βομβάη.
«Περιμέναμε περιορισμούς στις εξαγωγές μετά από δύο έως τρεις μήνες, αλλά φαίνεται ότι τα νούμερα του πληθωρισμού άλλαξαν τη γνώμη της κυβέρνησης».
H κατάσταση στην αγορά
Οι τιμές του σιταριού βρίσκονται σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα λόγω των ανησυχιών για την προσφορά που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ξηρασίες σε όλο τον κόσμο.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες για το επόμενο καλλιεργητικό έτος θα μειωθούν για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
«Το USDA κατέστησε σαφές ότι οδεύουμε προς μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο Carlos Mera, αναλυτής της Rabobank.
«Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι».
Ανοδος 50% στα futures
Τα Futures σιταριού στο Σικάγο, το διεθνές σημείο αναφοράς, έκλεισαν στα 11,6725 δολάρια το μπουσέλ, αυξημένα κατά 50 % από την αρχή του έτους, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά συμβολαίων ων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ήταν στα 410,75 ευρώ ο τόνος, λίγο λιγότερο από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου
Αύξηση επιτοκίων
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ινδίας για τον Απρίλιο αυξήθηκε 7,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 12/5, το υψηλότερο από το 2014.
Οι ανησυχίες για την ταχεία αύξηση των τιμών ώθησαν την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να αυξήσει απροσδόκητα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια.
G7: Επικρίσεις κατά της Ινδιας για την απαγόρευση εξαγωγών
Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της G7 επέκριναν την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει την εξαγωγή σιταριού, σύμφωνα με τη Welt.
Σύμφωνα με τον Cem Özdemir, τάσσονται υπέρ των ανοικτών αγορών και θέλουν να παρακολουθούν στενότερα την παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων στο μέλλον.
Ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) επέκρινε την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία.
"Όλοι μαζί, ιδίως οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες, έχουμε επίσης ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Özdemir στη Στουτγάρδη το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους ομολόγους του από την ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών.
"Το βλέπω πολύ κριτικά αυτό", είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Νέου Δελχί.
Σύμφωνα με τον Özdemir, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 θα συζητήσουν τώρα το θέμα.
Η Ινδία θα είναι προσκεκλημένη στη σύνοδο κορυφής στο Schloss Elmau στη Βαυαρία στα τέλη Ιουνίου.
Η Γερμανία ηγείται επί του παρόντος της ομάδας κρατών
Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη Özdemir, οι G7 είναι θεμελιωδώς αντίθετοι στο πάγωμα των εξαγωγών.
"Ζητάμε να παραμείνουν οι αγορές ανοιχτές". Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα απαγόρευε τις εξαγωγές του σιταριού με άμεση ισχύ.
Σύμφωνα με τον Özdemir, οι G7 θέλουν να παρακολουθούν τις τιμές της παραγωγής και των τροφίμων πιο στενά από ό,τι πριν, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, για παράδειγμα.
Για το σκοπό αυτό, το σύστημα γεωργικών πληροφοριών της ομάδας G20 των βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών πρόκειται να ενισχυθεί.
Εκτός από τη Γερμανία, η ομάδα G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
www.bankingnews.gr