Eλληνική δύναμη στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της απόφασης για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ Η Ελλάδα εμπλέκεται πιο ενεργά στη διαμ...
Eλληνική δύναμη στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της απόφασης για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα εμπλέκεται πιο ενεργά στη διαμάχη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή, με στοιχεία ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού ενισχύει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου στρατιωτικού μαραθωνίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα.
Η εμπλοκή της Ελλάδας συνεπάγεται πολλά σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με μια πιο ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο να αποτελεί ρίσκο τόσο για τη χώρα, όσο και για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ήδη έχει αισθανθεί τον αρνητικό αντίκτυπο των χειρισμών της επί της ουκρανικής κρίσης.
Η αποστολή υλικού και προσωπικού ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα και ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και είναι εναρμονισμένη απολύτως με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, η οποία ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αποστέλλει στη Βουλγαρία τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού.
Τα συστήματα ASRAD/Hellas χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι ικανά να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Πρακτικά αποτελούνται από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.
Η διαδικασία μεταφοράς τους έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται σε σημαντικό βαθμό στην κεντρική απόφαση του ΝΑΤΟ να στηριχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι δύο βασικές παράκτιες ανατολικές χώρες της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα προς αυτή τη διαδικασία συνεχίζεται η διαρκής μεταφορά δυνάμεων προς τις δύο αυτές χώρες μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως είχε αναφέρει στις 10 Μαρτίου η «Καθημερινή», μόνο από την αμερικανική πλευρά προωθούνται (από και προς Ρουμανία) μέσω της Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 προσωπικού και οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τεθωρακισμένα Bradley και τανκς τύπου Μ1 Abrams, που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.
Αποστέλλονται τέσσερις ουλαμοί ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στην Ανδραβίδα, όπου τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν τα τελευταία σενάρια της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2022», στην οποία συμμετείχαν και αεροσκάφη από τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» και «Σαρλ ντε Γκωλ».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την άσκηση ως μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και αποτροπής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε χθες στην άσκηση «Ηνίοχος 2022» αλλά και στον συνδυασμό της με την παράλληλα εξελισσόμενη άσκηση, σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, «Ωρίων 22».
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο και γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να επισκεφθεί την Ουκρανία στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποκόμισε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε για την επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση που έγινε έξι ημέρες πριν από την εισβολή, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι τα λεγόμενα του συνομιλητή του (Σ. Λαβρόφ) παρέπεμπαν περισσότερο σε παράταξη και άσκηση πίεσης από τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια της Ουκρανίας, ώστε να οδηγήσει την Ουκρανία διά της πίεσης και της αμφιβολίας για τις προθέσεις του ρωσικού στρατού να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες θα ήθελε η ρωσική εξωτερική πολιτική.
Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε επίσης ότι ο αναθεωρητισμός υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της ρωσικής εισβολής. «Στο σύνολό τους οι δημοκρατίες βρίσκονται απέναντι στον αναθεωρητισμό. Και επίσης με πολύ καθαρή θέση και καθαρό λόγο, ανεξαρτήτως θυσιών και πέραν εκβιασμών», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας.