Τούρκοι, Αλβανοί και Βούλγαροι κατηγορούν την σκοπιανή κυβέρνηση για νοθεία σε απογραφή ενώ ο Σέρβος ΥΠΕΣ μιλά για επικείμενη εξέγερση “Μ...
Τούρκοι, Αλβανοί και Βούλγαροι κατηγορούν την σκοπιανή κυβέρνηση για νοθεία σε απογραφή ενώ ο Σέρβος ΥΠΕΣ μιλά για επικείμενη εξέγερση “Μαϊντάν” στο Βελιγράδι μετά τις εκλογές στη χώρα
“Βαλκανική σαλάτα” με χαρακτηριστικά επικείμενων ραγδαίων εξελίξεων, αξιολογούνται οι κυοφορούμενες απρόσμενες εξελίξεις σε Σκόπια και Σερβία, με αξιωματούχους και δεδομένα να δείχνουν προς ένα “ Τρίτο μέτωπο” μετά την Ουκρανία στον αδυσώπητο γεωπολιτικό πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ.
Απαίτηση Αλβανών για περισσότερη εξουσία στην χώρα τους φέρνει σε σύγκρουση με τους Σλάβους
Αρχικά ξεκινάμε με τα Σκόπια, όπου άκουσον-άκουσον, τα πέντε αλβανικά πολιτικά κόμματα με επίσημη ανακοίνωση, απαιτούν και πιέζουν συνεχώς για “αλλαγή της αναφοράς του 20% (στην συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση της χώρας) που αναφέρεται στο σύνταγμα της χώρας".
Τονίζουμε ότι σύνταγμα αυτό βασίζεται στην περιβόητη συμφωνία της Οχρίδας του 2001, η οποία αποφασίστηκε μετά από επτάμηνη ένοπλη σύγκρουση Σκοπιανών και Αλβανών, παρέχοντας στους δεύτερους εκτός όλων των άλλων και το δικαίωμα επίσημης χρήσης της μητρικής τους γλώσσας και στην αναλογική απασχόληση στις δημόσιες υπηρεσίες.
Έτσι λοιπόν τώρα οι Αλβανοί, που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των Σκοπίων, θέλουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε δημόσιες υπηρεσίες, στρατό, μυστικές υπηρεσίες και άλλα ιδρύματα, με τους Σκοπιανούς να αρνούνται, κάτι που πιθανότατα μπορεί να οδηγήσει σε νέα αντιπαράθεση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών δίπλα στα βόρεια ελληνικά σύνορα.
Μέγα θέμα με την απογραφή στα Σκόπια και αντιδράσεις Τούρκων και Βουλγάρων (μόνο η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε για τους χιλιάδες Έλληνες των Σκοπίων)
Τουρκικά πολιτικά κόμματα στα Σκόπια επέκριναν χθες Παρασκευή τα αποτελέσματα της απογραφής του περασμένου Σεπτεμβρίου, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των κομμάτων της τουρκικής μειονότητας σχετικά με τα επίσημα αποτελέσματα.
Το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP) των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα δεν γίνονται δεκτά. «Τα αποτελέσματα είναι μια πλήρης ασυμφωνία και φέρουν στοιχεία πολιτικής επεξεργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό κόμμα.
«Το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του τουρκικού πληθυσμού σε 31 δήμους, καθώς το ποσοστό των Τούρκων σε έξι δήμους είναι πάνω από 20%, δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε αυτή την πολιτική επιχείρηση.
Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, τόσο από το κόμμα μας όσο και από τον λαό μας», πρόσθεσε η τουρκική ανακοίνωση με τις ευλογίες της τουρκικής Πρεσβείας στα Σκόπια.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η αύξηση του συνολικού τουρκικού πληθυσμού των Σκοπίων κατά 5.484 σε 19 χρόνια, κάτι που σημαίνει την απόρριψη όλων των στατιστικών στοιχείων, καθώς και την μη αποκάλυψη των στοιχείων εθνότητας 132.260 ανθρώπων στο κρατίδιο κάνοντας την όλη διαδικασία ύποπτη.
«Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία των Σκοπίων πρέπει επειγόντως και το συντομότερο δυνατό να αποκαλύψει τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων.
Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο να εξηγήσουμε σε ποιους δήμους διαμένουν στη χώρα μας οι 12.482 Τούρκοι απόγονοί μας που ζουν στο εξωτερικό.
Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια πολιτική επιχείρηση, εκτός εάν επιλυθούν οι αμφιβολίες για τη διαδικασία της καταμέτρησης με σαφή και επίσημα στοιχεία.
Ούτε επιτυχημένη ούτε ευρωπαϊκή ήταν η απογραφή”, ανέφερε το Τουρκικό Κίνημα Εθνικής Ενότητας (TMBH) των Σκοπίων.
Οι Τούρκοι χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως δράση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά. «Η εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της χώρας έχει κλονιστεί πλήρως», ανέφερε η ανακοίνωση τους.
Σε ανακοίνωση του Τουρκικού Κόμματος Δράσης (THP), “οι Τούρκοι πολίτες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% στους δήμους Καρμπίντσι, Κόντσε και Βασιλέβο, γεγονός που επιτρέπει την τουρκική γλώσσα να χρησιμοποιείται ως επίσημη στα Σκόπια βάσει του νόμου".
Το κόμμα αναμένει «καλή πίστη για την επίσημη χρήση της τουρκικής γλώσσας» σε κοινότητες, όπου ο τουρκικός πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά.
Σφοδρές αντιδράσεις και των Βουλγάρων για την απογραφή που μιλούν για 100000 βουλγαρικής καταγωγής πολίτες των Σκοπίων
Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέφρασε και αυτή μεγάλες αμφιβολίες για την απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια, όσον αφορά τον αριθμό της βουλγαρικής μειονότητας, και επεσήμανε ότι πάνω από 100.000 πολίτες στο κρατίδιο έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής αλλά δεν βρίσκονται στα τελικά αποτελέσματα της απογραφής που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία στα Σκόπια.
Με λίγα λόγια έχουμε το κατάλληλο υλικό για αποσταθεροποίηση των Σκοπιανών, αφού ούτε με τους Τούρκους υπάρχει σύγκλιση ( ζητούν επίσημη γλώσσα τα τουρκικά), ούτε με τους Αλβανούς που ζητούν ουσιαστικά αυτονομία.
Επικίνδυνο σκηνικό στην Σερβία με σενάριο τύπο “Μαϊντάν” μετά τις εκλογές
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι μετά τις επικείμενες εκλογές, τα φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα στη Σερβία δεν θα συμφωνήσουν με τα αποτελέσματα και θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δύση ετοιμάζει ένα “νέο Μαϊντάν”, το οποίο, σημειώνει ο υπουργός, έχει γίνει ο τόπος όπου η Ουκρανία έχασε τη δημοκρατία της και όπου οι βρωμιές του Δεξιού Τομέα και άλλων ναζιστικών οργανώσεων ανέτρεψαν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.
«Αυτή είναι η φιλοσοφία του Μαϊντάν. Ναι, μας προετοιμάζουν για συγκρούσεις στους δρόμους αμέσως μετά τις εκλογές, και μας προετοιμάζονται όχι λόγω των εκλογών, αλλά επειδή ο πρόεδρος Aleksandar Vucic αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αρνείται να αποσυρθεί από τη στρατιωτική ουδετερότητα. Μας ετοιμάζουν ένα νέο Μαϊντάν», προειδοποίησε ο Βουλίν.
Σχολιάζοντας τις πολυάριθμες προκλήσεις που έφερε στον κόσμο η ουκρανική κρίση, ο ίδιος είπε ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η αλήθεια δεν προέρχεται μόνο από τη Δύση, όπως μαρτυρεί αυτή η συνομιλία στο Sputnik, κάτι που θα ήταν αδύνατο στο Λονδίνο ή Παρίσι.
Η Σερβία, είπε, “εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη και «δεν ξεχνάμε ότι οι στρατιώτες του Karadjordjevic φορούσαν την επιγραφή «Η Ρωσία είναι ο υπερασπιστής των Ορθοδόξων Σέρβων», ενώ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το 2015, όταν ο Vučić και Putin κατάφεραν να εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει τους Σέρβους τον πρώτο λαό στην ιστορία που θα καταδικάζονταν για πολιτισμική γενοκτονία. Αν δεν ήταν η Ρωσία, θα ήμασταν αυτός ο γενοκτονικός λαός», κατέληξε ο Βουλίν
Η Ρωσία θα ανοίξει Τρίτο μέτωπο στα Βαλκάνια αναφέρει ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εισέλθει στον πειρασμό να επεκτείνει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία, προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία είναι η πιο ευάλωτη περιοχή.
Η δήλωση Κούρτι έγινε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι μπορούν να εισβάλουν στη Μολδαβία και τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια, ανοίγοντας « το τρίτο μέτωπο και αυτό με ανησυχεί περισσότερο, όχι μόνο επειδή έχει να κάνει με τη χώρα μου, αλλά διότι στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, όλα θα γίνουν μέσω του Βελιγραδίου και της Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία.
Η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο χωρίς να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της εφεδρείες», είπε ο Κούρτι.
Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ως προηγούμενο όταν μιλούσε για ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Σημειώνω ότι ο Πούτιν αναφέρει το «προηγούμενο» του Κοσσυφοπεδίου μία φορά το μήνα και τώρα το κάνει κάθε δεύτερη μέρα για να δικαιολογήσει την ηγεμονική του πολιτική στην Ουκρανία, και ίσως κάπου αλλού», κατέληξε ο ίδιος.
Το σκηνικό και οι προϋποθέσεις να πάρει “φωτιά” η περιοχή των Βαλκανίων υπάρχουν και με το παραπάνω και αφορούν τα σχέδια των Αλβανών για την Μεγάλη Αλβανία, τα σχέδια των Τούρκων για “επιστροφή” στα Βαλκάνια, ενώ η Σερβία δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη για πολύ ακόμα ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς.