Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς εκτός της Σύμβασης του Μοντρέ και την πειθώ για να κρατήσει τους ...
Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς εκτός της Σύμβασης του Μοντρέ και την πειθώ για να κρατήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία κλείνει τους ουρανούς της στα ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία.
Το δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.
Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές στρατιωτικές και πολιτικές πτήσεις προς τη Συρία, αφού ενημέρωσε τη Μόσχα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τι προκάλεσε μια τέτοια απόφαση και τι σημαίνει για την Ρωσία, εξήγησε στο MK ο Semyon Bagdasarov, κορυφαίος Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, ειδικός στα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η απόφαση που ελήφθη δεν σημαίνει ότι η Τουρκία προσχωρεί στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παλαιότερες άδειες για τέτοιες πτήσεις εκδίδονταν κάθε τρεις μήνες και ανανεώνονταν κάθε φορά.
Η τελευταία άδεια λήγει τον Απρίλιο, αφού οι πτήσεις θα ανασταλούν, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλα θέματα.
''Αυτό θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο από την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό'', είπε ο Semyon Bagdasarov στο MK. –'' Μια τέτοια απόφαση μπορεί να δείχνει ότι οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν κάτι στους Τούρκους και ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα''.
''Όλα αυτά, γενικά, ήταν θέμα χρόνου. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Τουρκία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την οικονομία των ΗΠΑ παρά από τη ρωσική οικονομία.
Και οι Αμερικανοί είναι πολύ καλοί στο να το χειραγωγούν αυτό'', πρόσθεσε.
''Επιπλέον, δεν αποκλείω η απόφαση των τουρκικών αρχών να συνδέεται με το ενδεχόμενο έναρξης εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.
Για εμάς, η απαγόρευση πτήσεων θα σημαίνει τη δυσκολία των επειγουσών παραδόσεων στις τουρκικές βάσεις μας στο Χμεϊμίμ και στο Ταρτούς.
Άλλο είναι να παραδίδουμε αεροπορικώς και άλλο δια θαλάσσης, μέχρι να φτάσει ο στόλος μας εκεί...!
Αυτό είναι, τώρα θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς.
Δόξα τω Θεώ δεν έχουν κλείσει ακόμα τα στενά.
Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν προσπαθήσουν να τα κλείσουν με κάποιο τρόπο.
Δεν αποκλείω ο λόγος για μια τέτοια απόφαση να είναι και ότι από το Χμεϊμίμ μέρος της αεροπορίας που βρίσκεται εκεί μεταφέρεται στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Έτσι, η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτό: έκλεισε τον ουρανό και τώρα προσπαθεί να πετάξει''.
Η Τουρκία διαφωνεί με τα σχέδια για τη δημιουργία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, λέει ο Hulusi Akar
Η Άγκυρα δεν υποστηρίζει τα σχέδια της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε σήμερα Δευτέρα η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόταση για τη δημιουργία τέτοιων δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό τον περιορισμό της Ρωσίας, η οποία παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν πέρυσι, αφορά ιδιαίτερα την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
"Είπαμε στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να μην ενεργήσουν βιαστικά", ενημέρωσε την εφημερίδα ο επικεφαλής της τουρκικής άμυνας, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην αμερικανική ιδέα.
Η Hurriyet πρόσθεσε ότι η διπλωματική απάντηση του Ακάρ κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία διαφωνεί με την πρόταση.
Η παρατήρηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας παραπέμπει στις προσπάθειες της Άγκυρας να αποτρέψει τη μετατροπή της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας σε αρένα αντιπαλότητας, συγκρούσεων και εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.
"Η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς εκτός της Σύμβασης του Μοντρέ και την πειθώ για να κρατήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα", σημειώνει η Hurriyet.