Ρεπουμπλικάνος βουλευτής ανακοίνωσε ότι οι S-300 βρίσκονται ήδη μέσα στην Ουκρανία - Τι αναφέρει κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός για τους ελλ...
Ρεπουμπλικάνος βουλευτής ανακοίνωσε ότι οι S-300 βρίσκονται ήδη μέσα στην Ουκρανία - Τι αναφέρει κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός για τους ελληνικούς S-300
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής McCaul ανακοίνωσε ότι οι S-300 βρίσκονται ήδη μέσα στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχουν η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, ενώ δημοσιεύματα και στρατιωτικές φωνές της Δύσης και του ΝΑΤΟ πιέζουν τις χώρες για εμπλοκή στον πόλεμο με την αποστολή αυτών των συστημάτων στην Ουκρανία.
NEW -- S-300 air defense systems have been sent into #Ukraine, by U.S. or #NATO allies -- per @RepMcCaul, the top Republican in the House Foreign Affairs Committee.
— Charles Lister (@Charles_Lister) March 16, 2022
(stock image) pic.twitter.com/7LeRyGyD0U
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε στο BBC News ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους εδάφους-αέρος Starstreak. Αυτό έρχεται καθώς το CNN αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στέλνουν συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-300, Osa και Strela στην Ουκρανία.
#UPDATE: U.K. Defence Secretary Ben Wallace confirms to BBC News UK is supplying Ukraine with Starstreak surface-to-air missiles
— ELINT News (@ELINTNews) March 16, 2022
This comes as CNN reports US and NATO are sending S-300, Osa and Strela surface-to-air missile systems to Ukraine
Σύμφωνα με τον κύριο δημοσιογραφικό όργανο του καθεστώτος Ερντογάν, την εφημερίδα Yeni Şafak, “καθώς η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας περνά στην τρίτη της εβδομάδα, η Δύση συνεχίζει να αναζητά διάφορους τρόπους για να στηρίξει το Κίεβο ενάντια στη Μόσχα.
Μιλώντας για το θέμα, αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι τα σοβιετικά κινητά συστήματα αεράμυνας θα ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς θα απαιτούσαν λιγότερη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς”. Αυτό έφερε στο νου των Τούρκων μόνο τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
Σύμφωνα με τη…Yeni Şafak, “ενώ οι δυτικές αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να παραδώσουν συστήματα αεράμυνας για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, τα μάτια είναι στραμμένα στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, που είναι τρεις χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες διαθέτουν αμυντικά συστήματα S300.
Bulgaria has ten S-300 launchers
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 16, 2022
Greece has an S-300 PMU1
Slovakia has the S-300PMU
I believe Finland has some Buks in storage
Οι πρεσβείες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς”, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή, Αμερικανός στρατηγός προτείνει στην Ελλάδα να στείλει τους πυραύλους αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, σύμφωνα με κορυφαία ιστοσελίδα αμυντικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, ο Keith Kellogg, ένας απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, συμβούλεψε την Ουκρανία τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, να ζητήσει από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία να προσφέρουν τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 για να βοηθήσουν στην άμυνα ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Μιλώντας στο Fox News, ο Keith Kellogg, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του τότε αντιπροέδρου Mike Pence, παρατήρησε ότι εάν η Δύση δεν επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη MiG για να αποκρούσει τους επιτιθέμενους του Κρεμλίνου, θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο στρατηγός είπε ότι δύο βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, μαζί με τη Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτουν όλες τεχνολογία πυραύλων S-300 που η ίδια σχεδιάστηκε αρχικά από τη Ρωσία.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, που είναι τρία κράτη του ΝΑΤΟ, και έχουν ένα σύστημα που ονομάζεται S-300, το οποίο είναι ένα ρωσικό σύστημα που καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά [ βλήματα] επίσης, και να το βάλεις γύρω από αυτούς τους στόχους και να το υπερασπιστείς», είπε. «Θα ήταν ωραίο να έχουμε ένα ρωσικό σύστημα να καταρρίψει ένα ρωσικό αεροσκάφος», είπε.
Το S-300 (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-10 Grumble) είναι μια σειρά από αρχικά σοβιετικά και αργότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που παρήχθησαν από την NPO Almaz, με βάση την αρχική έκδοση S-300P. Το σύστημα S-300 αναπτύχθηκε για άμυνα έναντι αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ για τις Σοβιετικές Δυνάμεις Αεράμυνας.
Οι επόμενες παραλλαγές αναπτύχθηκαν για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Το σύστημα S-300 αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση το 1979, σχεδιασμένο για την αεράμυνα μεγάλων βιομηχανικών και διοικητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών βάσεων και τον έλεγχο του εναέριου χώρου έναντι εχθρικών αεροσκαφών κρούσης.
Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, αν και είναι δυνατή η χειροκίνητη παρατήρηση και η λειτουργία. Τα εξαρτήματα μπορεί να βρίσκονται κοντά στον κεντρικό σταθμό διοίκησης ή σε απόσταση έως και 40 km. Κάθε ραντάρ παρέχει έναν προσδιορισμό στόχου για το κεντρικό σημείο διοίκησης.
Ο σταθμός διοίκησης συγκρίνει τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα ραντάρ στόχευσης σε απόσταση έως και 80 km μεταξύ τους, φιλτράροντας ψευδείς στόχους.
Ο κεντρικός σταθμός εντολών διαθέτει ενεργούς και παθητικούς τρόπους ανίχνευσης στόχου.
Ο υπεύθυνος ανάπτυξης έργου του S-300 είναι η Almaz-Antey. Το S-300 χρησιμοποιεί πυραύλους που αναπτύχθηκαν τόσο από τα γραφεία σχεδιασμού MKB "Fakel" και NPO Novator (ξεχωριστές κυβερνητικές εταιρείες, που προηγουμένως ονομάζονταν "OKB-2" και "OKB-8").
Το S-300 θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τριών χωρών μελών του ΝΑΤΟ: Βουλγαρίας, Ελλάδας και Σλοβακίας. Μια εξελιγμένη έκδοση του συστήματος S-300 είναι το S-400 (όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: SA-21 Growler), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 28 Απριλίου 2007.
Το ελληνικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 (SAM) βασίζεται στο νησί της Κρήτης. Ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε δοκιμαστικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην εγκατάσταση βολής πυραύλων ΝΑΤΟ (NAMFI) που βρίσκεται στην Κρήτη. Το σύστημα μεταφέρθηκε από την Κύπρο μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του νησιού το 1997 να εγκαταστήσει στο έδαφός του δύο ρωσικής κατασκευής εγκαταστάσεις αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, προκαλώντας την Τουρκία να απειλήσει με επίθεση ή ακόμη και με ολοκληρωτικό πόλεμο εάν οι πύραυλοι δεν επιστραφούν στη Ρωσία.
Σημειώστε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί πυραύλους S-300 στην έκδοση S-300PMU1, ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί άλλες 4 εκδόσεις: S-300V, S-300P, S-300PS και S-300PT.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου), η Ελλάδα απέστειλε στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία. Η απόφαση ακολούθησε τη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία και το θάνατο τουλάχιστον 10 Ελλήνων κοντά στην πόλη Μαριούπολη από ρωσικά πυρά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Πολωνία δύο C-130H Hercules φορτωμένα με στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων φορητών εκτοξευτών πυραύλων, πυρομαχικών και τυφεκίων Καλάσνικοφ. Την ίδια μέρα εστάλη και χωριστό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, συνοδευόμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.
Τι ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
President Biden announces that the U.S. will send
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 16, 2022
• 800 anti-air defense systems,
• 9000 anti-tank missile systems,
• 20 million rounds of ammunition
• some of its most modern drones.
🇺🇸🇺🇦