Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος , Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, πολύ πιθα...
Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,
Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ
Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής
Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, πολύ πιθανόν να είναι η σημαντικότερη εβδομάδα του 21ου αιώνα μέχρι τώρα. Είναι η εβδομάδα που οι μεγάλες δυνάμεις έδειξαν τι πραγματικά είναι έτοιμες να κάνουν και βέβαια μερικές το έκαναν.
Είναι εβδομάδα δράσης, εβδομάδα κυρώσεων, εβδομάδα ανακοινώσεων αλλά και εβδομάδα ιλαρότητας και προβληματισμού, ειδικά με τον τρόπο χειρισμού από πλευράς της για πολύ λίγο ακόμα ελπίζω κυβέρνησης της παντιοτρόπως αποτυχημνένης ΝΔ.
Είναι η εβδομάδα που ο πρόεδορς της Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εισέβαλε με ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και έχει καταλάβει μέχρι την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, σχεδόν την μισή Ουκρανία.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις και στα χαρακτηριστικά της Ρωσίας που της επιτρέπουν να κάνει αυτές τις ενέργειες, στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο χειρισμό του θέματος από την τωρινή μας κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην Ρωσία, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η στρατιωτική της επιχείρηση και η εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτηρίζεται από απόλυτα συντονισμένες και ταχύτατες κινήσεις που της επέτρεψαν μέσα σε λίγες ώρες να αποκτήσει τον έλεγχο της μισής σχεδόν Ουκρανίας.
Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της επιχείρησης είναι η άμεση καταστολή των δυνατοτήτων αεράμυνας του αντιπάλου, η αποστέρηση απόκτησης πληροφοριών, η στοχευμένη καταστροφή βασικών αμυντικών δυνατοτήτων, η αεροκίνητη μεταφορά ικανού μεγέθους δυνάμεων και η ταχύτατη κατάληψη τουλάχιστον ενός αεροδρομίου.
Ο πρώτος στόχος των Ρώσων ήταν να καταστρέψει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να θέσει εκτός λειτουργίας τις Ουκρανικές αεροπορικές βάσεις.
Μέσα στους επιμέρους στόχους ήταν και τα τουρκικά UAVs τύπου Bairaktar TB2 τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν όλα στο έδαφος, από Ρωσικούς πυραύλους. Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι τα παντός τύπου UAVs δεν αποτελούν μια κυρίαρχη απειλή απέναντι σε μια σοβαρή πολεμική μηχανή με ισχυρή αντιαεροπορική προστασία και δυνατότητες στρατηγικών προσβολών.
Δεύτερος στόχος των Ρώσων ήταν οι επίλεκτες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα κέντρα Ελέγχου και Λήψεως αποφάσεων.
Σε αυτήν την περίπτωση πέραν από την δυνατότητα τακτικών πυραύλων μεγάλης ακρίβειας, σημαντικότατο ρόλο είχαν και οι Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, οι Spetsnaz.
Τρίτος στόχος των Ρώσων ήταν το αεροδρόμιο «Αντόνωφ» στο Hostomel, ένα αεροδρόμιο εμπορευμάτων και δοκιμών βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ έγινε και κατάληψη ενός στρατιωτικού αεροδρομίου 40 χιλιόμετεα από το Κίεβο.
Για την κατάληψη των αεροδρομίων χρησιμοποιήθηκαν αερομεταφερόμενες μονάδες, με 20 ελικόπτερα και αεροπορική κάλυψη.
Συνολικά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία κατέστρεψε 118 στόχους στρατιωτικών υποδομών, μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστμάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1.
Ιδιάιτερη σημασία επίσης έχει δωθεί στο Τσέρνομπιλ, το οποίο κατέλαβαν οι Ρώσοι αργά την Πέμπτη.
Τελευταίος στόχος που θα αναφέρω είναι η ίδια η πρωτεύουσα το Κίεβο και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ταχύτατα προελαύνουσες Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες έχουν φτάσει σχεδόν στο κέντρο της πόλης, ενώ ομάδες Spetsnaz πολιορκούν το πιθανότατα άδειο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι ΗΠΑ θα προβούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως οικονομικές. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξουν δυνάμεις τους σε «κοντινή» απόσταση από την Ρωσία.
Αρκετές από αυτές τις δυνάμεις μπορεί να προέρχονται από βάσεις στη χώρα μας, όπως Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα από την Αλεξανδρούπολη που μεταστάθμευσαν στην Πολωνία.
Επίσης πιθανή είναι και η ανάπτυξη της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Μάυρη θάλασσα, οπότε μπορεί να συμμετέχει και Ελληνική Φρεγάτα.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, ετοιμάζονται για το «πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».
Πρέπει όμως οι «δυτικοί» να καταλάβουν ότι η Ρωσία διαθέτει και έχει αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό σε επιχειρησιακή ετοιμότητα συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και των στρατηγικών πυράυλων ολίσθησης, ισχυρότατη οικονομία, επαρκέστατους ενεργειακούς πόρους και οργανωμένη ενεργειακή πολιτική, άριστες ψηφιακές τεχνολογίες κ.α.
Το βασικότερο από όλα βέβαια είναι η Πυρηνική της Αποττροπή η οποία ενισχύεται από την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει.
Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμώ ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ στην Ρωσία δεν αναμένεται να έχουν κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα.
Σίγουρα η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν κυρίως λόγω ιδίας βούλησης.
Οι ΗΠΑ είναι αμφίβολο να κάνουν κάποια στρατιωτική επιχείρηση πέραν της ισχυρής επίδειξης παρουσίας στην περιοχή, ιδίως μετά την αποσυρσή τους από το Αφγανιστάν και την στροφή του ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Κίνα.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την διαφορετική άποψη της Κίνας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Φάνηκε επίσης ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι ΕΕ ήταν σε θέση να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας και οι όποιες προσπάθειες έκαναν, ήταν περισσότερο για εντυπωσιασμό παρά για ουσία.
Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι η Ρωσία έδειξε ξεκάθαρα ποιό είναι το αφεντικό στην εγγύς αυτής περιοχή και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμμία περαιτέρω ανάπτυξη της επιρροής της «Δύσης» στην γειτονιά της.
Το κατά πόσον θα ολοκληρώσει την κατάληψη της Ουκρανίας δεν έχει τόσο σημασία αφού πλέον οι κόκκινες γεωπολιτικές γραμμές της έχουν γίνει σαφέστατες.
Για την πατρίδα μας αυτές οι κινήσεις της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να γίνουν μάθημα για το πως πρέπει να ενεργούμε σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων, πως πρέπει να κατευθύνουμε τους εξοπλισμούς μας και πως πρέπει να οργανώσουμε την άμυνά μας.
Τυπικά με κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς δικαίου η Ρωσία, δημιούργησε δύο κρατίδια μέσα στην Ουκρανία και μετά έσπευσε να τα υπερασπισθεί.
Μας θυμίζει αυτό την περίπτωση της Κύπρου;
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, όλος ο δυτικός κόσμος διαμαρτύρεται και παίρνει μέτρα.
Είδαμε ακόμη και το ίδιο το ΚΚΕ να τάσσεται κατά της Ρωσίας.
Όλος όμως ο κόσμος έχει γυρίσει το κεφάλι του στην περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο και δεν έχει το θάρρος να επιβάλλει στην Τουρκία το πλήθος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο χειρισμός από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική... είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες».
Όσον αφορά την θέση της χώρας μας εδήλωσε ότι σέβεται τα σύνορα και την κυριαρχία των κρατών και καταδικάζει κάθε αναθεωρητική επιθετική ενέργεια και κάθε εκδήλωση βίας ιδιαίτερα κατά των ανθρωπίνων ζωών.
Την ίδια ρητορική είχαν και οι δυτικοί προς την Ουκρανία και τώρα της συμπαρίστανται λεκτικά και με κυρώσεις. Αντίθετα, η εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ σε σχετική ερώτηση απέριψε τον όρο εισβολή.
Πέραν από τις δηλώσεις του Π/Θ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Οικονόμου, απέδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο προπαγάνδας με την Βόρειο Κορέα.
Όπως ανέφερε, «...με συνεχείς διπλωματικές ενέργειες, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με όπλα μας την αναβαθμισμένη σχέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και το διεθνές κύρος του Π/Θ ο οποίος πρωταγωνιστεί σε όλες τις εξελίξεις επίλυσης όλων των μεγάλων διεθνών ζητημάτων, η Ελλάδα ανθίσταται και προστατεύει όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
Φυσικά κύριοι, έτσι προστατεύσατε και την Κύπρο, για την κατάσταση της οποίας σφυρίζετε αδιάφορα και δεν κάνετε καμμία συσχέτιση με την παρούσα κρίση. Καμμία πίεση προς την Τουρκία.
Ούτε ένα βέτο δεν έχετε ασκήσει για την Κύπρο στην ΕΕ, ούτε μια φορά δεν έχετε συμπλεύσει στα ψηφίσματα μαζί της.
Έλεος κύριοι, τι άλλο θα μας πείτε.
Την στιγμή που συγκαλείτε το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου ενώ υπάρχει ειδική αίθουσα για το ΚΥΣΕΑ στο ΓΕΕΘΑ, έρχονται ξανά στην μνήμη μας η κυβέρνηση του κου Σημίτη και το «ευχαριστώ τους Αμερικάνους».
Δεν βλέπετε τους Ρώσους που καταστρέφουν τα αντίπαλα UAVs, αλλά επιτρέπετε στα τουρκικά Drones να πετάνε πάνω από όλο το Αιγαίο και εσείς τους κουνάτε το μαντήλι.
Ευτυχώς που υπάρχει θεός και μας προστατεύει.
Και μετά μας λέτε ότι χάριν σε εσας είμαστε προστατευμένοι από τις πιθανές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και έχουμε εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.
Την στιγμή που στα καύσιμα πληρώνουμε πολύ περισσότερα για τους φόρους παρά για τα ίδια τα καύσιμα, πως θέλετε να σας πιστέψουμε;
Αυτός είναι ο λόγος που διαμαρτύρωνται οι πολίτες αλλά εσείς αδιαφορείτε αφού ζείτε με μια «καταπληκτική ποιότητα ζωής».
Αυτός είναι ο λόγος που το Εθνικό κόμμα των Ελλήνων συγκεντρώνεται και διαμαρτύρεται, όπως το Σάββατο στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας έξω από το Υπουργείο Ενέργειας.
Όταν κοντεύετε να ξεπουλήσετε όλη την Ελλάδα και τους ενεργειακούς της πόρους, όταν κλείνετε τα εργοστάσια λιγνήτη και αδιαφορείτε για τα ενεργειακά μας αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο, τότε δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα να προστατευτούν οι πολίτες, όχι βέβαια απο τις διακυμάνσεις των καυσίμων αλλά στην ουσία από εσάς.
Η όποια βοήθεια μας δίνεται από την ΕΕ, θέλετε να καταλήξει στον κύκλο συμφερόντων σας και στις τσέπες των ημετέρων, στον οποίους στηρίζετε μια πλασματική ανάπτυξη.
Μόνον οι ΕΛΛΗΝΕΣ νοιάζονται πραγματικά για τους πολίτες και έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους την αυτοδυναμία της Ελλάδας σε πρώτες ύλες και απαραίτητα προιόντα ώστε να μην επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς συγκυρίες αλλά να είμαστε αυτάρκεις.
Είναι πλέον καιρός να σταματήσετε τα μεγάλα λόγια που στερούνται ουσίας και να αποχωρήσετε.
Μέχρι την άλλη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
ellhnes.net