Πόσο απειλείται η νομισματική ηγεμονία των ΗΠΑ; Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακ...
Πόσο απειλείται η νομισματική ηγεμονία των ΗΠΑ;
Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακτήρα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικού νομίσματος ήταν η ύπαρξη ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βασισμένου στο πετροδολάριο.
Στον κόσμο αυτό οι παραγωγοί πετρελαίου πουλούσαν το προϊόν τους στις ΗΠΑ και σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου σε δολάρια, και στη συνέχεια ανακύκλωναν τα έσοδά τους σε περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια και τα επένδυαν σε αγορές σε δολάρια, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και τη θέση των ΗΠΑ ως της αδιαμφισβήτητης οικονομικής υπερδύναμης του κόσμου, σύμφωνα με το bankingnews.gr.
Αυτές οι μέρες όμως πλησιάζουν στο τέλος τους.
Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Wall Street Journal, βάσει του οποίου οι Σαουδάραβες αναζητούν στην Κίνα εναλλακτικές νομισματικές επιλογές για να πουλήσουν το προϊόν τους.
Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, «η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για την τιμή πώλησης πετρελαίου σε γιουάν» – μια κίνηση που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει όχι μόνο την κυριαρχία του πετροδολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αλλά και να σηματοδοτήσει μια στροφή από τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο προς την Ασία.
Αν μη τι άλλο, είναι μια κίνηση που στοχεύει ακριβώς στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε το δολάριο «τυπώνοντας» τεράστιες ποσότητες νομισμάτων την τελευταία δεκαετία για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών.
Σύμφωνα με το σημείωμα της WSJ, οι συνομιλίες με την Κίνα για συμβόλαια πετρελαίου σε γιουάν είχαν διακοπεί εδώ και έξι χρόνια, αλλά έχουν επιταχυνθεί φέτος, καθώς οι Σαουδάραβες είναι δυσαρεστημένοι με τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του βασιλείου τους.
Όπως αναφέρεται σχετικά, είναι εξοργισμένοι λόγω της έλλειψης υποστήριξης εκ μέρους των ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνάψει συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης, Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απότομη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.
Η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία και εάν τιμολογηθεί σε yuan, αυτές οι πωλήσεις θα ενίσχυαν τη θέση του κινεζικού νομίσματος και θα έθεταν το κινεζικό νόμισμα σε μια πορεία να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δλδ πετρογιουάν-petroyuan.
Όπως παραδέχεται ακόμη και η WSJ, μια στροφή σε ένα σύστημα petroyuan, «θα ήταν μια βαθιά στροφή για τη Σαουδική Αραβία να τιμολογήσει ακόμη και μερικά από τα περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια των ημερήσιων εξαγωγών της αργού σε οτιδήποτε άλλο εκτός από δολάρια». Οι παγκόσμιες πωλήσεις πετρελαίου —περίπου το 80%— γίνονται σε δολάρια και οι Σαουδάραβες ανταλλάσσουν πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια από το 1974, σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση Νίξον που περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο. Φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται πλέον πολύ για τις “εγγυήσεις ασφαλείας” των ΗΠΑ και αντ’ αυτού αλλάζουν την πίστη τους στην Κίνα.
Έρχεται και το τέλος του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος
Φαίνεται όμως ότι οι Σαουδάραβες, ενώ εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις πετρελαίου τους σε δολάρια, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και τη μετάβαση, η οποία ενδεχομένως μπορεί να δελεάσει κι άλλους παραγωγούς να τιμολογήσουν τις εξαγωγές τους προς την Κίνα σε γιουάν.
Οι άλλες μεγάλες πηγές πετρελαίου της Κίνας είναι η Ρωσία, η Αγκόλα και το Ιράκ.
«Η αγορά πετρελαίου, και κατ' επέκταση ολόκληρη η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, είναι η ασφαλιστική πολιτική της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε η οικονομολόγος Gal Luft, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, που έχει συγγράψει ένα βιβλίο για την αποδολαριοποίηση.
«Αν αυτός ο λίθος αφαιρεθεί, ο τοίχος θα αρχίσει να καταρρέει».
ΠΗΓΗ