«Ο Πούτιν ξέρει ότι δεν μπορεί να «φάει» τον Ζελένσκι» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» η πρώην υπουργός και βουλ...
«Ο Πούτιν ξέρει ότι δεν μπορεί να «φάει» τον Ζελένσκι» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι θα θέσει υπό την απόλυτη κυριαρχία τον νότο και τα λιμάνια.
Όπως είπε η ίδια κρατά μια επιφύλαξη για την Οδησσό, όπως γίνεται και στην περίπτωση του Κιέβου.
«Έχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα ο Πούτιν, ότι το ιστορικό κομμάτι του Κιέβου είναι και για τους Ρώσους σημαντικός χώρος. Έχει ένα βάρος και θα ενοχλήσει πολύ τον ρωσικό λαό, εάν υπάρξει καταστροφή του πολιτιστικού θησαυρού», εξήγησε.
Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθίσει στο τραπέζι στο διαπραγματεύσεων με κάποιες αλλαγές καθώς έχει αποδεχθεί ότι την όποια συμφωνία θα πρέπει να υπογράψει ο ίδιος ο Ζελέσνκι.
Χαρακτήρισε ακόμη «έκπληξη» για τον Πούτιν ότι οι Ουκρανοί αμύνονται «λυσσωδώς» αυτή τη στιγμή.
«Ίσως λόγω της παραπληροφόρησης που είχε πίστευε ότι μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών θα τον υποδεχθούν ως απελευθερωτή και αντ’ αυτού κατάφερε να τους κάνει να είναι Ουκρανοί με ουκρανική ταυτότητα και να τους βάλει απέναντι», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
Για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι έχουν αποτελέσματα «πολύ νωρίτερα από ό,τι τις περιμέναμε».
΅Και συμπλήρωσε: «Πότε στα 10 χρόνια που είμαι στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση. 56 ήμασταν στην Επιτροπή και οι 56 ψηφίσαμε η Ρωσία να φύγει, χωρίς ούτε έναν να εκφραστεί διαφορετικά και χωρίς ούτε έναν να κρατήσει ουδέτερη στάση».
Κατά την κ. Μπακογιάννη είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πού το πάει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω το στόχο του κ. Πούτιν και το λόγο που 20 χρόνια ανόρθωσης της οικονομίας και της ευημερίας των ρώσων πολιτών τα τινάζει στον αέρα με αυτή την επίθεση».
«Το λογικό είναι όπως λένε στρατιωτικοί αναλυτές ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει εκείνους τους στόχους επί εδάφους, που θα τους πετύχει και μετά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν έκανε λόγο για καλή συνάντηση η οποία ήρθε μετά τα νέα δεδομένα (ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι επίπονες κυρώσεις στη Ρωσία), ενώ επανέλαβε την άποψη της ότι ο διάλογος με Τουρκία δεν πρέπει να διακόπτεται.
Εξήγησε ωστόσο ότι καμία από τις δυο χώρες δεν έχει αφήσει τις θέσεις τους, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια διαφορετική ατμόσφαιρα η οποία θα επιτρέψει με διαφορετικό τρόπο να προσέλθουμε σε αυτά που διαφωνούμε.
«Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία μεγάλα κόμματα της Βουλής έχουν χαράξει αυτή τη γραμμή, της επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο», σημείωσε με νόημα, επισημαίνοντας ότι η ανταπόκριση του τουρκικού τύπου ήταν εξαιρετικά θερμή.
Ευχήθηκε παράλληλα μετά τη συνάντηση να μειωθεί η ένταση της ρητορικής εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να προχωρήσουμε- όπως είπε- με αισιοδοξία στο επόμενο βήμα.
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η Τουρκία είναι αναβαθμισμένη και προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο σημαντικό στην περιοχή, ο οποίος της δημιουργεί την ανάγκη της επιχειρηματολογίας που αποφεύγει αυτά τα δυο χρόνια με βάση το Διεθνές Δίκαιο και κατά του αναθεωρητισμού.
«Η Ελλάδα προσέρχεται με μια σημαντική αυτοπεποίθηση, όπως είδατε και την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σχολίασε ότι είναι σπάνιο φαινόμενο, κυβέρνηση μετά από δυο μισή χρόνια άσκησης εξουσίας να βρίσκεται καλύτερα δημοσκοπικά από όταν εξελέγη. «Δεν πρέπει να δημιουργήσει όμως εφησυχασμό στη ΝΔ».
Παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. «Η κυβέρνηση θα κάνει το μάξιμουμ μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει».
Δεν θα γίνουν εκλογές, τόνισε.
πηγη