Η επισιτιστική και ενεργειακή επάρκεια σώζει ή διαλύει κράτη από εδώ και στο εξής-Γιατί περιμένουμε λύσης από την ΕΕ; ΗΕλλάδα, μια κατ’ ε...
Η επισιτιστική και ενεργειακή επάρκεια σώζει ή διαλύει κράτη από εδώ και στο εξής-Γιατί περιμένουμε λύσης από την ΕΕ;
ΗΕλλάδα, μια κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα πριν κάποιες δεκαετίες είχε επάρκεια πολλών αγαθών, που ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των πολιτών.
Χαρακτηριστικά, και με αφορμή το πλαφόν σε βασικά είδη στα Σούπερ Μάρκετ που μπήκε από την Κυβέρνηση, τονίζουμε ότι η Ελλάδα είχε τρομερή επάρκεια σε μαλακό σιτάρι ελληνικής παραγωγής έως το 1984.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1957 η Ελλάδα πέτυχε την αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι με την ποικιλία Γ 38290, που δημιούργησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Σιτηρών. Μάλιστα, προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα που διατηρήθηκε μέχρι το 1984", αναφέρει το neakriti.gr.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία ξεκινήσαμε να κάνουμε εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες ήταν δραματικά επικίνδυνες για την οικονομία της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, εισάγαμε για σιτηρά αμφίβολης ποιότητας, αφού κάποιες ανατολικές χώρες υποχρεούνται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας να κάνουν ακόμα και ελέγχους για ίχνη ραδιενέργειας!
Σταδιακά είχαμε μια τεραστίων διαστάσεων μείωση στην παραγωγή ελληνικού μαλακού σιταριού και κριθαριού, με παράλληλη τεράστια αύξηση των εισαγωγών δημιουργώντας ένα τρομερό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον κλάδο των δημητριακών, που έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ είχαμε έλλειμμα και στον κλάδο των ζωοτροφών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ανεγκέφαλων πολιτικών που ασκήθηκαν διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν να φέρουν την χώρα μας, εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος και οι κυρώσεις, σε μια πιθανή μεγάλη επισιτιστική κρίση, που όμοια της θα πρέπει να αναζητηθεί στην περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Παρόλο που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για αυτό το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, κοιμάται ακόμη το ύπνο του δικαίου.
Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να ανασυστήσουμε την εθνική επιτροπή σπόρων,...ελληνικών σπόρων όχι εισαγόμενων, για να είμαστε αυτάρκης σε τέτοιες περιπτώσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή οτιδήποτε άλλο στο μέλλον.
Επίσης δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί οδηγία συνοδευόμενη από κατάλληλες ενέργειες για αλλαγή της σποράς στις αρχές Μαρτίου προς τους Έλληνες αγρότες για καλλιέργεια σιταριού σε περιοχές που αυτό είναι εφικτό;
Δεν θα έπρεπε να δοθούν πάλι οδηγίες για την σπορά ειδικών καλλιεργειών για την δημιουργία αποθέματος ζωοτροφών ;
Στα Σούπερ Μάρκετ πλαφόν έχει μπει και στην Ζάχαρη, κάτι που θυμίζει το θανάσιμο έγκλημα που συντελέστηκε με το κλείσιμο Τριών εργοστασίων ζάχαρης στην Βόρεια Ελλάδα πριν μερικά χρόνια.
Μήπως μετά την εκ νέου ενεργοποίηση των εργοστασίου λιγνίτη να ξαναζωντανέψουμε και τα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης;
Το πιο σημαντικό σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι ακόμα και τώρα που είμαστε κοντά σε μια πιθανή επισιτιστική κρίση στην ΕΕ, δεν έχει συσταθεί εθνική επιτροπή με αυξημένες αρμοδιότητες , για να δώσει λύσεις ώστε τα όποια προβλήματα να γίνουν πολύ λιγότερα, προετοιμάζοντας το μέλλον.
Γιατί αναμένουμε άμεσες λύσεις από την ΕΕ, την στιγμή που κάθε χώρα της ένωσης κινείται αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα;
Αν δεν δραστηριοποιηθούμε το ταχύτερο δυνατό στην χώρα μας, απλά θα μεγιστοποιήσουμε το πρόβλημα που ήδη κτυπά τις πόρτες της Ελλάδος και της ΕΕ.