Η κύρια διέξοδός μας δεν πρέπει να είναι οι εισαγωγές πανάκριβου φυσικού αερίου, η πολιτική μας θα έπρεπε να είναι οι έρευνες για φυσικό αέρ...
Η κύρια διέξοδός μας δεν πρέπει να είναι οι εισαγωγές πανάκριβου φυσικού αερίου, η πολιτική μας θα έπρεπε να είναι οι έρευνες για φυσικό αέριο στην χώρα μας, όπως κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ», πρόσθεσε ο κος Ηλίας Κονοφάγος
Πανάκριβο ρεύμα εισάγει η χώρα μας ενώ μπορεί να εκμεταλλευτεί τους δικούς της πόρους τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Ηλίας Κονοφάγος.
Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν ήταν προετοιμασμένη για όσα ζούμε αυτό το διάστημα, με τις διαδοχικές κρίσεις που βρίσκεται αντιμέτωπη. «Βρεθήκαμε με μισοάδειες τις δεξαμενές φυσικού αερίου στον πνεύμονα της Ευρώπης, στις αποθήκες της Γερμανίας.
Επιπλέον, η Γερμανία είχε αποφασίσει να αποσυνδέσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά να βασιστεί στους γαιάνθρακες και τους λιγνίτες που έχει. Η παραγωγή της σε ενέργεια, επαρκεί για την χώρα αλλά δεν της επιτρέπει να κάνει εξαγωγή».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κονοφάγος η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την χρήση των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2048. «Άρα είναι κάτι που θα επηρεάσει και εμάς, παρότι ανακοινώσαμε πρόωρα πριν δυο χρόνια, ότι θα κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες ως το 2028».
Αυτή την στιγμή υπάρχει μια γενικότερη κρίση που οδήγησε στην εκτόξευση του κόστος του φυσικού αερίου γύρω στα 600% μέσα σε 2 μήνες υπογράμμισε ο κ. Κονοφάγος. «Στηριζόμαστε στις εισαγωγές φυσικού αερίου, δεν έχουμε πηγές, παρότι από το 2011 που είχαμε κάνει την πρώτη σύσκεψη με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε συζητηθεί να ψάξουμε το συντομότερο δυνατόν αν έχουμε στο εσωτερικό της χώρας αποθέματα.
Η λύση δεν είναι να μοιράζουμε επιδόματα για να ανακουφίσουμε τον κόσμο. Η κύρια διέξοδός μας δεν πρέπει να είναι οι εισαγωγές πανάκριβου φυσικού αερίου, η πολιτική μας θα έπρεπε να είναι οι έρευνες για φυσικό αέριο στην χώρα μας, όπως κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ».
Όσο αφορά στις ΑΠΕ, «ο ήλιος κάποια στιγμή δύει και ο αέρας το βράδυ πέφτει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κονοφάγος, που σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθεί, υπογράμμισε, το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας για να μην καταρρεύσει και αυτό προς το παρόν γίνεται με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από εισαγόμενο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν «Η Ρωσία δεν πρόκειται να κλείσει τις στρόφιγγες προς την ευρωπαϊκή αγορά γιατί ζει από αυτό και έχει πολύ μεγάλες εσωτερικές ανάγκες. Δεν την συμφέρει ούτε στρατηγικά ούτε οικονομικά να κάνει κάτι τέτοιο».
Ακολουθεί το βίντεο από Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα