Συνολικά 140 χώρες εξετάζει ο ιστότοπος GlobalFirepower.com για να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή του για την κατάταξη των ισχυρότερων σ...
Συνολικά 140 χώρες εξετάζει ο ιστότοπος GlobalFirepower.com για να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή του για την κατάταξη των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο.
Κάθε χώρα αξιολογείται βάσει μιας πληθώρας παραγόντων που σχετίζονται με μια παρατεταμένη επιθετική ή αμυντική στρατιωτική εκστρατεία.
Οι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν από την στρατιωτική ισχύ και τα οικονομικά στοιχεία έως την υλικοτεχνική ικανότητα και τη γεωγραφία, σταθμίζονται και επεξεργάζονται μέσω μιας ειδικής φόρμουλας που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex (“PwrIndx”).
Η χρήση της μοναδικής φόρμουλας του GlobalFirepower.com επιτρέπει σε μικρότερα, πιο τεχνολογικά προηγμένα έθνη να ανταγωνίζονται μεγαλύτερα, λιγότερο ανεπτυγμένα, ενώ ειδικοί τροποποιητές, με τη μορφή μπόνους και ποινών, εφαρμόζονται για την περαιτέρω βελτίωση του ετήσιου καταλόγου. Έγχρωμα βέλη υποδεικνύουν τη σύγκριση της τάσης από έτος σε έτος (Αύξηση, Σταθερότητα, Μείωση).
Σύμφωνα με την έκθεση του 2022, οι τρεις ισχυρότεροι στρατοί στον κόσμο με σειρά κατάταξης παραμένουν από το 2005 – όταν και δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση του GFP – αυτοί των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας (η Κίνα έχει βρεθεί στη 2η θέση το 2005-6 και το 2010).
Στην 4η, 5η και 6η θέση είναι οι στρατοί της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, ενώ στην 7η, 8η και 9η ακολουθούν η Γαλλία (πρώτη ευρωπαϊκή χώρα), η Μ. Βρετανία και το Πακιστάν.
Την πρώτη δεκάδα κλείνει η Βραζιλία.
Η γειτονική μας Ιταλία είναι 11η, η Αίγυπτος 12η (πρώτη στην Μέση Ανατολή) και η Τουρκία 13η.
Η Ελλάδα παραμένει στην 27η θέση, όπως και το 2021, έχοντας ακριβώς την ίδια βαθμολογία.
Οι τρεις χώρες που από άποψη στρατιωτικών ικανοτήτων μπορούν, σύμφωνα με το GFP, να συγκριθούν με την Ελλάδα η Σουηδία, η Β. Κορέα και η Ελβετία βρίσκονται στην 25η, 30η και 32η θέση αντίστοιχα.
Πηγή: GlobalFirepower.com/ΕΡΤ