Αντιλαμβανόμενο το κρίσιμο της καταστάσεως το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον ρωσικό ενόψει πιθανών εξελίξεων στην Α.Ουκρανία Για όσου...
Αντιλαμβανόμενο το κρίσιμο της καταστάσεως το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον ρωσικό ενόψει πιθανών εξελίξεων στην Α.Ουκρανία
Για όσους δεν κατανοούν η Ρωσία και η Ελλάδα δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν ούτε στον Εύξεινο Πόντο, ούτε οπουδήποτε αλλού, ενώ η χώρα μας προσπαθεί μέσω συμμαχίας να διευθετηθεί η κρίση με διάλογο.
Το πρόβλημα είναι στις ΗΠΑ, και τα σχέδια τους για αλλαγή πολιτικής καταστάσεως στην χώρα, με ταυτόχρονη περικύκλωση, με την αρωγή της Άγκυρας, αλλά και άλλων εταίρων.
«Η Ρωσία κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό των αντιρωσικών κυρώσεων», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μετά από ερώτηση που βασίστηκε σε δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, μιλήσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι ΗΠΑ.
Με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τον ελληνικό λαό, με την Ελλάδα ως χώρα έχουμε πολύ παλαιές σχέσεις, ιστορικές ρίζες.
Θυμόμαστε τον Καποδίστρια, που έγινε πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας, μετά τη θητεία του στη Ρωσία, στο μέτωπο της εξωτερικής διπλωματίας μάλιστα.
Και πολύ πρόσφατα είχαμε καλές συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια.
Φυσικά συζητήσαμε τα πάντα, και τις διμερείς σχέσεις μας, και τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών - οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών - ανθρωπιστικών σχέσεων.
Είναι, όντως, πλούσιες αυτές οι σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ αυτών και στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Όπως έχουμε αναφέρει, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βάλει το “δάκτυλο στην πρίζα” σε σχέση με την κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας, αν και οι Ρώσοι ενοχλούνται σφόδρα από τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Μ.Βαρβιτσιώτης με τον Ρώσο ομόλογο του κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι, εμπεριέχει ρήτρα πρόληψης πολεμικών επεισοδίων στη θάλασσα εκτός χωρικών υδάτων, μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων.
«Οι αλλαγές που εισήχθησαν αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας της πλεύσης πολεμικών πλοίων και πτήσεων μαχητικών και άλλου τύπου αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους εκτός χωρικών υδάτων», είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει άμεση συνεννόηση με ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όταν αυτά πλέουν και πετούν σε διεθνή ύδατα, σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο, και Α.Μεσόγειο.
Τώρα όσο αφορά για την βάση της Αλεξανδρούπολης, εκτιμάται ότι η Βουλγαρία μας δείχνει το δρόμο της μη εμπλοκής στην κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας.