Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο J. Stoltenberg δήλωσε ότι "η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι'αυτό είναι σημαντική...
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο J. Stoltenberg δήλωσε ότι "η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι'αυτό είναι σημαντική".
"Οι διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν, με τον κίνδυνο συμπλοκής να είναι αληθινός", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο J. Stoltenberg δήλωσε ότι "η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι'αυτό είναι σημαντική".
Μετά από δύο χρόνια, οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Stoltenberg ανέφερε ότι η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς Συμμάχους του.
Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική των "ανοιχτών θυρών" και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει το δικό του δρόμο και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, "τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων", είπε ο Stoltenberg, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει "συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι".
Σημείωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.
Ο J. Stoltenberg τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό στρατό που έχει συσσωρευτεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της.
Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
"Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος", είπε ο J. Stoltenberg και πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να βρουν μια πολιτική δίοδο προς τα εμπρός.
Αύριο θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη.
Ο J. Stoltenberg χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία ως "ευκαιρία" που δεν πρέπει να χαθεί, για το συμφέρον της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Χαμηλά ο πήχης…
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν σήμερα – από τις 11:00 ώρα Ελλάδας – συνομιλίες με τη Ρωσία στην έδρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, με κύριο στόχο την αποτροπή της επαπειλούμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όμως η Μόσχα δεν μοιάζει διατεθειμένη για οποιαδήποτε χειρονομία κατευνασμού.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συνεδριάσει το συμβούλιο NATO-Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002 αλλά έχει τεθεί σε χειμερία νάρκη από το 2019.
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών W. Sherman ενημέρωσε χθες 11/1 τους αντιπροσώπους των 30 κρατών-μελών του NATO για τις συνομιλίες της στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό της S. Riabkov.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι», πάντως οι Ρώσοι μοιάζουν αποφασισμένοι «να συμμετάσχουν με σοβαρότητα» στη διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρεσβευτής ευρωπαϊκής χώρας στον οργανισμό.
Η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούτσκο, ο οποίος βλέπει στη σημερινή συνάντηση «την ώρα της αλήθειας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-NATO.
Στην κορυφή της ατζέντας των νατοϊκών είναι η ανησυχία τους πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως το 2014, όταν προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των συνόρων τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τις προτάσεις της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.
Αξιώνει το NATO να μη συνεχίσει τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, να μειώσει τα οπλικά συστήματα και τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει γύρω από τη ρωσική επικράτεια, καθώς και να δεσμευτεί ότι η διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στο Σύμφωνο δεν θα προχωρήσει – κάτι που χαρακτηρίζεται κόκκινη γραμμή από την Ατλαντική Συμμαχία και το Κίεβο.
Μολονότι οι προσδοκίες για τις σημερινές συνομιλίες είναι χαμηλές, το NATO ελπίζει ότι θα επιτρέψουν να αρχίσει διαρκής διάλογος και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου, ο G. Stoltenberg είπε χαρακτηριστικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα θεωρούσε καλό αποτέλεσμα το να συμφωνηθεί η συνέχιση των επαφών.
Το συμβούλιο ακολουθεί τις αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες τη Δευτέρα, που χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν έφεραν καμία απτή πρόοδο. Την ίδια ημέρα, έγιναν προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Συμφώνου και την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι επισείουν την απειλή πως θα επιβάλουν κυρώσεις άνευ προηγουμένου στη Ρωσία εάν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιονδήποτε.
Washington Post: Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα παρουσιάσουν νομοσχέδιο με κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Σαρωτικές κυρώσεις θα επιβληθούν σε κορυφαίους ρώσους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του προέδρου Vladimir Putin και σημαντικών τραπεζικών θεσμών, αν η Μόσχα εμπλακεί σε εχθροπραξίες εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική νομοθεσία που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα από κορυφαίους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.
Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας και ενθαρρύνει τις ΗΠΑ «να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα και κατάλληλα μέτρα» για να εξασφαλίσουν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 -ένα «εργαλείο κακόβουλης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας»- δεν θα λειτουργήσει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το νομοσχέδιο θα στοχοθετήσει επίσης εταιρείες στη Ρωσία που προσφέρουν ασφαλή συστήματα μηνυμάτων, όπως τη SWIFT, την οποία χρησιμοποιούν τράπεζες για να ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες με άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Περισσότεροι από 20 Δημοκρατικοί στη Γερουσία, περιλαμβανομένου του Ηγέτη της Πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, έχουν ήδη υποστηρίξει το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, αναφέρει η Washington Post.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε στην Post ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το νομοσχέδιο του Menendez, το οποίο «θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά κόστη στην οικονομία της Ρωσίας», αν η Ρωσία προχωρήσει σε μια εισβολή, και πως άλλα μέτρα, όπως αυτό που προωθείται από τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ted Kruz σ' ένα χωριστό νομοσχέδιο, «δεν θα αντικρούσουν περαιτέρω ρωσική επίθεση ούτε θα προστατεύσουν την Ουκρανία».
Αρκετοί δημοκρατικοί γερουσιαστές είπαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, αφού συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, πως πιστεύουν ότι ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 της Ρωσίας, οι οποίες υποστηρίζονται από τον Kruz, θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με τη Γερμανία
www.bankingnews.gr