Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην τουρκική απειλή των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Μετά την ευρεία χρήση τουρκικώ...
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην τουρκική απειλή των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων
Μετά την ευρεία χρήση τουρκικών UAV και την νέα επιθετική στάση των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά σε ειδική συνεδρίαση αποφάσισε να αντιδράσει η χώρα μας, για να μην βρεθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προ τετελεσμένων γεγονότων.
Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους” δηλαδή τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σε ισχύ.
Επίσης θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο αντι-drone σύστημα με το όνομα «Πανόπτης», που είναι το πρώτο ελληνικό σύστημα εξουδετέρωσης drone, το οποίο βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ.
Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση, αναφέρει το ΕΚΕΤΑ σε ανακοίνωσή του.
Για την εξέλιξη και εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, το ΕΚΕΤΑ θα συνεργαστεί με την εταιρεία SAS Technology, η οποία έχει αναπτύξει και το πρώτο οπλισμένο drone ελληνικής σχεδίασης.
Ειδικό όπλο για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων
Πριν μερικούς μήνες αποφασίστηκε η ταχεία προμήθεια ορισμένων φορητών συστημάτων αντιμετωπίσεως drone προέβηση ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να αποκτηθεί μια πρώτη ικανότητα ανταποκρίσεως στις συγκεκριμένες απειλές και να αποκτηθεί εμπειρία στην χρησιμοποίησή τους.
Η αγορά αυτή αφορούσε τις Ειδικές Δυνάμεις μας, οι οποίες προέβησαν στην προμήθεια αριθμού φορητών συσκευών DroneGun Tactical της αυστραλιανής εταιρείας DroneShield.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.
Αυτές αφορούν κύρια σε δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord. Πρόκειται για συστήματα που έχουν ως στόχο την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.
Το σχέδιο στην συνέχει αφορά την εντατικοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό drone ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.
Oι εξελίξεις πάντως το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!