Ιστορία είναι η καταγραφή της περιπέτειας στο χρόνο όλων των εξελικτικών διαμορφώσεων της ιδιοπροσωπείας ενός έθνους από τη γέννησή του ...
Ιστορία είναι η καταγραφή της περιπέτειας στο χρόνο όλων των εξελικτικών διαμορφώσεων της ιδιοπροσωπείας ενός έθνους από τη γέννησή του και εντεύθεν.
Η γέννηση αυτή καταγράφεται στο παγκόσμιο ιστορικό στερέωμα από τη στιγμή που ο θεμελιώδης νόμος του πολιτισμού με τη συνδρομή κατάλληλων ιστορικών συνθηκών και περιστάσεων, επιτρέπει σε μια φυλή, δυνάμει των σωματικών και ψυχικών της προσόντων να δημιουργήσει αυτόχθονα πολιτισμό.
Συγκεφαλαιώνοντας την εμπειρία των Ελλήνων, ο Ηράκλειτος, έχει διατυπώσει σε μια και μόνο φράση από τον 5ο π.Χ αιώνα αυτόν τον θεμελιώδη νόμο του πολιτισμού, με τη γνωστή ρήση: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους, τους δε ελευθέρους» (Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων, και καθορίζει τα πάντα. Άλλους ανέδειξε σε θεούς και άλλους σε ανθρώπους, άλλους έκανε δούλους και άλλους ελεύθερους).
Ενώ σε άλλο σημείο το επεξηγεί ακόμη περισσότερο λέγοντας: «Ειδέναι δη χρη τον πόλεμον εόντα ξυνόν, και δίκην έριν, και γινόμενα πάντα κατ’ έριν και χρεών» [Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι ο πόλεμος είναι κάτι κοινό και η διχόνοια κάτι το φυσικό (για την ανθρώπινη φύση), καθώς και ....
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: istos.net.gr
.