Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αποτελέσματα από τις τελευταίες παρεμβάσεις που θα διαφανούν το επόμενο δεκαήμερο αλλά με δεδομένο ότι η...
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αποτελέσματα από τις τελευταίες παρεμβάσεις που θα διαφανούν το επόμενο δεκαήμερο αλλά με δεδομένο ότι η ΚΥΑ με τα μέτρα που ελήφθησαν εκπνέει στις 22/11 έχει φουντώσει η συζήτηση αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα τύπου Αυστρίας, δηλαδή οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να πηγαίνουν μόνο στα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.
Επίσης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και άλλες επιλογές, όπως η επαναφορά της μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως συνωστισμού ενώ δεν μπορεί να εξαιρεθεί ακόμα και το μοντέλο της Αυστρίας, με πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.
Την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις για το ποιες παρεμβάσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση για την πρόσβαση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί σε λιανεμπόριο, εστίαση και χώρους εργασίας μπορεί να λάβουν το "πράσινο φως".
Επιπλέον και ως νέα κρυφή απειλή για την εξάπλωση της πανδημίας μπαίνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Στους 71.000 υπολογίζονται οι φορείς του κορωνοϊού που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.
Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει το κάθε βήμα να γίνεται με προσοχή και μεθοδικότητα, καθώς συνυπολογίζεται το γεγονός πως έχουν αρχίσει να ανεβάζουν ρυθμό οι εμβολιασμοί. Είναι ενδεικτικό τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 235.000 ραντεβού πρώτης δόσης για το εμβόλιο αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού για την τρίτη αναμνηστική δόση.
«Μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στη Ολλανδία.
«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, μάχη για να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή».
«Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει», δήλωσε.
Στήριξη στο ΕΣΥ
Ο παράγοντας - κλειδί που θα κρίνει την ενδεχόμενη εφαρμογή νέων μέτρων είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως έχουν προαναγγείλει οι Γιάννης Οικονόμου και Θάνος Πλεύρης από την εβδομάδα που μας έρχεται θα υπάρξει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Πρόκειται για συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.λπ.), οι οποίοι θα κληθούν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν εξαντληθεί από τις δύσκολες εφημερίες.
Παράλληλα, «στο παιχνίδι» μπαίνουν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές, είτε παίρνοντας περιστατικά Covid είτε και non Covid, προκειμένου να απορροφήσουν περισσότερα περιστατικά του ιού τα δημόσια νοσοκομεία.
πηγη