Κλιμακώθηκαν περεταίρω χθες οι σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ...
Κλιμακώθηκαν περεταίρω χθες οι σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος μίλησε για «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Αν η Κομισιόν ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Μοραβιέτσκι στους Financial Times για τη διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.
Η Σύνοδος Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να συνέτεινε στην εκτόνωση της διαμάχης, ενώ η Γερμανία παίρνει τις αποστάσεις της, με την Α. Μέρκελ να κάνει λόγο για ζήτημα που πρέπει να λυθεί «ανάμεσα στην Κομισιόν και την Βαρσοβία».
Το τελευταίο επεισόδιο της σύγκρουσης σχετίζεται με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο γνωμοδότησε ότι το πολωνικό σύνταγμα είναι ασύμβατο σε κάποια σημεία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε την Πολωνία ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου μπορεί να υπάρξει αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση τον μηχανισμό της αιρεσιμότητας.
Απαντώντας ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία μπορεί να απαντήσει μπλοκάροντας σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η «πράσινη συμφωνία».
Οι Financial Times, μάλιστα, σαν να θέλουν να «σπρώξουν» την διάλυση της ΕΕ, προέτρεψαν την Κομισιόν να μην υποχωρήσει:
«Είναι θλιβερό ότι μπορεί να χρειάζονται τέτοια οικονομικά μέτρα.
Αλλά τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσουν.
Πρόσφατα, κάποιες πολωνικές επαρχίες απέσυραν ψηφίσματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ όταν η Κομισιόν απείλησε να κόψει τη χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν επιζητεί μια σαφώς καθορισμένη νομική τάξη πραγμάτων.
Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αποφύγει τα όρια που μπορεί να θέσει είτε η εθνική είτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία στις ενέργειές της», εκτίμησε η εφημερίδα.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο να ακολουθήσει τον δρόμο της Βρετανίας και η Πολωνία, ενώ εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα ακολουθήσουν και χώρες όπως η Ουγγαρία.