Τα νέα έργα πολιτισμού στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Το παράρτημα του Μουσείου Guggenheim και ο «Οίκος της Αβρααμικής Οικογένειας». Οι Προτε...
Το μουσείο σύγχρονης τέχνης θα προσφέρει «ανήκουστες» ευκαιρίες σε καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο, την δυτική και νότια Ασία, αλλά και την Αφρική. Το Guggenheim Abu Dhabi έχει αποκτήσει 600 έργα από 300 καλλιτέχνες από 60 διαφορετικές χώρες.
Ο κλάδος του Άμπου Ντάμπι του Solomon R. Guggenheim Foundation θα είναι ο μεγαλύτερος.
Το ίδρυμα διαθέτει μουσεία σε Νέα Υόρκη, Μπίλμπάο και Βενετία. Σύμφωνα με τον Mohamed Al-Mubarak, πρόεδρο του τμήματος πολιτισμού και τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, το μουσείο δεν κτίζεται μόνο με τουριστικές προοπτικές, αλλά και ως εκπαιδευτικό ίδρυμα για να παραμείνει ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
Νέο Εθνικό Μουσείο
Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει συνάψει συμβόλαιο με την κοινοπραξία Besix-Trojan, η οποία χτίζει επίσης το Εθνικό Μουσείο Zayed που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και προγραμματίζεται να ανοίξει το 2023.
Το Guggenheim θα είναι μια ακόμα προσθήκη στο πολιτιστικό συγκρότημα Saadiyat σε ένα νησί κοντά στο κέντρο του Άμπου Ντάμπι.
Εκεί άνοιξε παράρτημα το 2017 και το γαλλικό μουσείο του Λούβρου.
Ο «Οίκος της Αβρααμικής Οικογένειας»
Η «Financial Times» αναφέρει ότι στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται ήδη το «Abrahamic Family House», μια διαθρησκευτική εγκατάσταση που περιλαμβάνει ισλαμικό τζαμί, καθολική εκκλησία και εβραϊκή συναγωγή.
Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον αρχιτέκτονα Sir David Adjaye και «αποτυπώνει τις αξίες που μοιράζονται μεταξύ τους ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, μέσα από τρία κεντρικά κτίρια που περιλαμβάνουν τζαμία, εκκλησία και συναγωγή». Στόχος είναι «να κτίσει γέφυρες μεταξύ ανθρώπινων πολιτισμών και ουράνιων μηνυμάτων».
Τα επίσημα ονόματα των τριών κτιρίων είναι «Τέμενος Ιμάμη Αλ-Ταγιέμπ», «Εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου» και «Συναγωγή Μωυσή Μαϊμονίδη».
Εκτός από τους τρεις ναούς, στο σημείο θα υπάρχει και πολιτιστικό κέντρο που θα ενθαρρύνει την ανθρώπινη αδελφότητα, αλληλεγγύη και ειρηνική συνύπαρξη, καθώς διατηρείται ο χαρακτήρας της κάθε θρησκείας, αναφέρει η εφημερίδα του Βατικανού.
Έσχατες ημέρες και το «Αρχηγείο Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας»
Οι πιο πάνω εξελίξεις, ωστόσο, θορύβησαν αμερικανικούς προτεσταντικούς και εσχατολογικούς κύκλους, οι οποίοι βλέπουν συνήθως τέτοιες εξελίξεις μέσα από ένα αποκαλυπτικό, συνωμοσιολογικό πρίσμα.
Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις τον Οκτώβριο του 2019, η ιστοσελίδα «Believers Portal» χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως μια προσπάθιεια επιβολής του «Chrislam» υπό τη μορφή «μιας παγκόσμιας θρησκείας», στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι έσχατες ημέρες ξεδιπλώνονται μπροστά από τα ίδια μας τα μάτια, άνθρωποι και πράγματα επιταχύνουν πολύ γρήγορα, με ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να το χάσεις.
Αυτό μπορεί να είναι το Χρισλάμ, ένα νέο θεμέλιο της επερχόμενης Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας που η Βίβλος λέει ότι θα συγκροτηθεί στις έσχατες ημέρες.
Η Καθολική Εκκλησία μπορεί να διατάζει, και το Ισλάμ να προσφέρει τους μύες με τους δεκάδες εκατομμύρια πολεμιστές της τζιχάντ που διαθέτει, και που τώρα θα είναι μάρτυρες του Χρισλάμ υπό τις εντολές ενός Ρωμαίους βασιλιά.»
Σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, η «Back to Jerusalem», δυτική ιστοσελίδα που στηρίζει τους Κινέζους που γίνονται προτεστάντες και υφίστανται διώξεις, σε άρθρο της με τίτλο «Αρχηγείο της νέας παγκόσμιας θρησκείας ορίζεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο» αναφέρει:
«Ο δηλωμένος σκοπός του “Οίκου της Αβρααμικής Οικογένειας” είναι να φέρει τη κατανόηση και την ανοχή μεταξύ των θρησκειών, αλλά υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες προκλήσεις.
Πρώτον, το Άμπου Ντάμπι είναι μέρος των ΗΑΕ όπου είναι παράνομο για τους Χριστιανούς να προσηλυτίζουν και η μεταστροφή από το Ισλάμ απαγορεύεται.
Ο Πάπας εκπροσωπεί τον Ρωμαιοκαθολικισμό όπου οι Χριστιανοί είναι ελεύθεροι να εξισλαμιστούν, αλλά οι πολίτες του Άμπου Ντάμπι δεν είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον Χριστό.»
Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον Eugene Bach, συγγραφέα του εσχατολογικού, προτεσταντικού βιβλίου «China and End-Time Prophecy: How God is Using the Red Dragon to Fulfill His Ultimate Purposes», σημειώνει πως «εάν η ιδέα του Αρχηγείου της Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας είναι να φέρει ανοχή και κατανοήση, τότε για να χτιστεί σε μια μουσουλμανική χώρα όπου η αλλαγή πίστης είναι παράνομη», αναφέροντας πως αυτό είναι κατά της κατανόησης και της ανοχής.
Ο «Οίκος του Ενός» στο Βερολίνο
Παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2014 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρει το «BBC», κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στη γερμανική πρωτεύοσα, ανακαλύφθηκε ένα παλιό νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στο τέλος του Β’ Π.Π. από την είσοδο του Ερυθρού Στρατού της ΕΣΣΔ.
Αποφασίστηκε όπως τύχει εκμετάλλευσης ο ιστορικός χώρος και ο προτεστάντης πάστορας Gregor Hohberg πρότεινε όπως γίνεται ένας κοινός χώρος Χριστιανισμού, Ισλάμ και Ιουδαϊσμού.
Στα αρχιτεκτονικά σχέδια, υπάρχει μια κοινή είσοδος σε ένα ένα κοινό κτίριο, κάτω από μια στέγη, και από εκεί ο κάθε πιστός προχωρά προς τον ναό του, που περιλαμβάνει, πάντοτε κάτω από την ίδια στέγη, μια προτεσταντική εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή.
Ο «Economist» ανέφερε πως στα τέλη Απριλίου του 2021 μπήκε ο θεμέλιος λίθος.
Ο χώρος διαθρησκευτικής λατρείας κοντά στην πλατεία Alexanderplatz θα κοστίσει περίπου €47 εκατομμύρια και θα περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές αίθουσες λατρείας και ένα κοινό χώρο ύψους 46 μερων όπου οι πιστοί των τριών θρησκειών θα μπορούν να ανακατεύονται.
Δεν συμμετέχουν Ορθόδοξοι
Διευκρινίζεται πως στον «Οίκο της Αβρααμικής Οικογένειας» στο Άμπου Ντάμπι η πρωτοβουλία ανήκει στους Καθολικούς και στον «Οίκο του Ενός» στο Βερολίνο σε Προτεστάντες.
Σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων δεν έχει διαπιστωθεί εμπλοκή κανενός πατριαρχείου ή αυτοκέφαλης αρχιεπισκοπής ή άλλου επίσημου θεσμού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
simerini.sigmalive.com