Κοντά στα 100 κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες - Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους 600 ευρώ Στην άμεση εκχώρηση του ποσού των 150.000...
Κοντά στα 100 κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες - Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
600 ευρώ
Στην άμεση εκχώρηση του ποσού των 150.000 ευρώ προς τους πληγέντες δήμους από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βορειοανατολική Αττική, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διατεθούν για την ανακούφιση και την άμεση στήριξη των κατοίκων που υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα διατεθούν από 60.000 ευρώ στους δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς και 30.000 στον δήμο Διονύσου.
Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που προβλέπει τις αποζημιώσεις και τα ποσά, τα οποία μετά την καταγραφή θα τα διαχειριστούν η περιφέρεια, οι δήμοι και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα γενικότερα μέτρα υποδομής και θωράκισης των περιοχών, καθώς και τη στεγαστική συνδρομή.
Τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 600 ευρώ έως 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις «προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους».
Εξειδικεύοντας το μέτρο της στεγαστικής συνδρομής, ο υπουργός σημείωσε ότι καταβάλλεται το 80% ενώ για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Δήλωσε μάλιστα ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πυρόπληκτους όλης της χώρας.
Ερωτηθείς ο κ. Βορίδης για ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών, χαρακτήρισε το υπάρχον ικανοποιητικό και αποτελεσματικό.
Ενδεικτικά τόνισε την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας έγκαιρης ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας 112 για την εκκένωση των οικισμών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.
Εξήρε τον ρόλο, «την ετοιμότητα και τη συμβολή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη στάση των πολιτών για «το αυξημένο αίσθημα ευθύνης» που επέδειξαν, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Προσθεσε δε, ότι σε επίπεδο πρόληψης έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα σε αυτήν την περιοχή για τον καθαρισμό των δασών και των ρεμάτων.
Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αίτια της πυρκαγιάς, τα οποία διερευνώνται και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό «ευθύνονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες», ενώ στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σταμάτα τα αίτιά της αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε κάποιον «αμελή μελισσοκόμο».
Οπωσδήποτε υπογράμμισε ο υπουργός οι πυρκαγιές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο που πλήττει τον ευρωπαϊκό νότο.
Στην προκειμένη περίσταση, ανέφερε ο κ. Βορίδης, λειτούργησαν συντονισμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, ισχυρό δυναμικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτή τη θετική αποτελεσματικότητα.
Κλείνοντας ο κ. Βορίδης συνέκρινε τις συνέπειες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς με αυτήν που είχε εκδηλωθεί στο Μάτι, δεδομένης της ίσης αναλογίας των εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν.
Οι εικόνες από την επόμενη μέρα στη Βαρυμπόμπη είναι συγκλονιστικές.
πηγη