Καταστρέψαμε 104 άρματα μάχης Leopard GR (συνθήκη CFE) χωρίς να σκεφτούμε να αξιοποιήσουμε πολλά από αυτά. Ωγνωστόν, στις μάχες με το κύ...
Καταστρέψαμε 104 άρματα μάχης Leopard GR (συνθήκη CFE) χωρίς να σκεφτούμε να αξιοποιήσουμε πολλά από αυτά.
Ωγνωστόν, στις μάχες με το κύμα πυρκαγιών που σαρώνει την χώρα, ο στρατός μας παρέταξε τα πυροσβεστικά άρματα Leopard, το οποία από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, μετακινήθηκαν με τους αρματοφορείς τους στο πύρινο μέτωπο στην Εύβοια.
Μιλάμε για τρία πυροσβεστικά άρματα μάχης που έχει ρίξει στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών ο στρατός.
Πρόκειται για τρία άρματα μάχης τύπου Leopard-1, τα οποία έχουν μετασκευαστεί σε πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους από τεχνικούς του 304 στρατιωτικού εργοστασίου.
Οι «Κένταυροι», (άρματα Leopard ) διασκευάστηκαν, το 2014, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, με σκοπό να επιχειρούν για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών μέσα στα πεδία βολής.
Οι δεξαμενές τους είναι χωρητικότητας 13 τόνων νερού, ενώ ο εκτοξευτήρας τους φτάνει μέχρι 35 μέτρα.
Τα πυροσβεστικά άρματα κινούνται σε δύσβατες περιοχές και μπορούν να επιχειρούν από σημεία που το έδαφος έχει ελαφρά κλίση, ενώ στοχεύουν στις φλόγες από απόσταση δεκάδων μέτρων, βοηθώντας αποτελεσματικά στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Υπενθυμίζουμε ότι το 1981 ο Ελληνικός Στρατός παρείγγειλε από την Γερμανική εταιρία Krauss-Maffei, 104 άρματα μάχης Leopard-1A4/GR1, 2 άρματα εκπαίδευσης οδηγών Fahrschulpanzer ("Δασκάλες") και 4 άρματα περισυλλογής Bergepanzer Standard (1ST).
Τα Ελληνικά A4/GR1 είναι κατά βάση αναβαθμισμένα Α3, με Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) EMES 12A3 (χωρίς όμως το σταθεροποιούμενο πανοραμικό περισκόπιο PERI R12 του αρχηγού πληρώματος) και Όργανο Νυχτερινής Παθητικής Σκόπευσης (Ο.ΝΥ.ΠΑ.Σ) PZB200.
Η παράδοση των A4/GR1 ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 1983 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1984.
Εντάσσονται και παρέμειναν μέχρι την καταστροφή του στο 304 ΠΕΒ λόγω της συνθήκης CFE, στην δύναμη της 23ης και 26ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) της 26ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙV Τ/Θ ΤΑΞ).
Το μόνο ερώτημα που υπάρχει εδώ είναι γιατί δεν επιδιώχθηκε η μετασκευή 40-50 αρμάτων αυτού του τύπου (και όχι τριών μόνο) σε πυροσβεστικά ερπυστριοφόρα οχήματα , παρακάμπτοντας την συνθήκη CFE, με στόχο να ενισχυθεί το πυροσβεστικό σώμα με συστήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποφασιστικά όλα αυτά τα χρόνια, με ελάχιστο...οικονομικό κόστος μέσα σε περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας, δίνοντας δουλειά και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η απάντηση ακόμη αναμένεται.
πηγη