GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σοκ από ΟΗΕ: Υποβάθμισε σε ”κοινότητα” την Κυπριακή Δημοκρατία - ''Χαρίζει'' το νησί στον Ερντογάν

Η απεσταλμενη του ΟΗΕ αναφερόμενη στη συναντηση με τον Αναστασιαδη τον αποκαλεί ως ηγέτη της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και οχι της Κυπρ...

Η απεσταλμενη του ΟΗΕ αναφερόμενη στη συναντηση με τον Αναστασιαδη τον αποκαλεί ως ηγέτη της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και οχι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αίσθηση και οργή προκάλεσε, η δήλωση της Ειδική Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στην Κύπρο την Δευτέρα στις 5 Ιουλίου, χαρακτήρισε και υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Την ώρα που στην Ελλάδα “βομβαρδιζόμαστε” από ειδήσεις που κάνουν λόγο για “ομοβροντίες κατά Τουρκίας και Ερντογάν” και άλλα σχετικά, ο ΟΗΕ “εξαφανίζει” την Κυπριακή Δημοκρατία και μιλά για ελληνοκυπριακή κοινότητα!

Το μήνυμα αξιωματούχου της στο twitter συνοδεύεται από φωτογραφία με τον ιδιώτη Τατάρ, τον οποίο χαρακτηρίζει ηγέτη της τουρκιοκυπριακής κοινότητας και προσθέτει ότι η κυρία Ελίζαμπεθ Σπέχαρ “συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας”!


Στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβαν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που στόχο έχουν την εξεύρεση βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των  σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ.

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που γνωστοποιήθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ σε επιστολή που του απέστειλε και οι οποίες κατατέθηκαν και κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Υπογράμμισε ακόμα τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την παράνομη επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου και την ανάγκη όπως αποφευχθούν οι όποιες νέες ενέργειες κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ οφείλει να αποτυπώνει ξεκάθαρα τα πραγματικά γεγονότα στη σωστή τους διάσταση και να αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως αντιβαίνουσα των ψηφισμάτων και αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού, των όρων εντολής του ΓΓ, αλλά και των παραμέτρων του διεθνούς δικαίου. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού, πάντοτε στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, εφόσον και η άλλη πλευρά εμπλακεί με καλή θέληση, μακριά από προκλήσεις και απειλές.

Σπέχαρ: Η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη, τα ΗΕ είναι έτοιμα να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κα Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη και πραγματοποιήθηκε ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 Ιουλίου για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΕ για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε ενημέρωση προς τα κράτη που συμβάλλουν με αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας, επίσης, ότι θα έχει επαφές και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προς τον σκοπό αυτό, είπε, ήδη έχει επισκεφθεί τη Μόσχα. Αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο διήμερο, η κα Σπέχαρ εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλους τους Κύπριους και κυρίως τους επηρεαζόμενους, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να παρέχουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείσα αν ένας από τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι και η πολιτική των ΗΕ για ίσες αποστάσεις μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Σπέχαρ είπε ότι «εναπόκειται στα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό και πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν».

Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου στα Κατεχόμενα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρουσία του Τούρκου προέδρου θα δοθεί εθνικιστικός, αλλά και θρησκευτικός τόνος.

Οι τελετές για την 20ή Ιουλίου, από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974, συμπίπτουν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγάλη σημασία στην περιοδεία του κ. Ερντογάν στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».

Τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και δεκάδες μέλη της κομματικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. 

Στην επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Ερντογάν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η Αγκυρα για τα Βαρώσια, αλλά και για την ίδρυση βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η 20ή Ιουλίου είναι μια σημαντική ημέρα, δεδομένου ότι είναι η 47η επέτειος της “ειρηνευτικής επιχείρησης” (εισβολής) της Κύπρου, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο στην “ΤΔΒΚ” και η πρώτη ημέρα του Μπαϊραμιού. Στις 20 Ιουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την “ΤΔΒΚ” με μια μεγάλη αντιπροσωπεία και θα στείλει μηνύματα από εκεί».

Την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της Ε.Ε. σε αυτό το ζήτημα. Την Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στη συνομιλία αυτή και είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν».

Σημειώνεται πως ο κ. Τατάρ με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως «η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι σημαντική στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για τη δική της ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των ακτών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με τις δηλώσεις του προς βετεράνους πολέμου δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς τόνισε πως «σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ελληνοκύπριοι (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι στην Ε.Ε. Αλλά η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Οι “Τουρκοκύπριοι” ήταν πάντα με την Τουρκία.

Επομένως, η υπαγωγή όλης της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό ομοσπονδιακή στέγη συνιστά διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία.

Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τη διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία.

Η ασφάλειά μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από την πολιτική που έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Τουρκία…

Στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιραζόμαστε με τους λαούς μας τη σημασία της μεταβαλλόμενης συγκυρίας και των ενεργειακών πόρων στη “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και στους αιθέρες».


ΠΗΓΗ