GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Heron: Οι Ισραηλινοί ιπτάμενοι «κατάσκοποι» έφτασαν στην Σκύρο και '' σκανάρουν'' το Αιγαίο

Τα HERON διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες στη ISR αποστολές Οι ιπτάμενοι «κατάσκοποι», τα «μάτια» πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απ...


Τα HERON διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες στη ISR αποστολές

Οι ιπτάμενοι «κατάσκοποι», τα «μάτια» πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη εξειδίκευση σε αποστολές ISR (Intelligence-Surveillance-Reconnaissance) συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης έρχονται να «κλειδώσουν» το Αιγαίο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής στο απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου δίνουν τα Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα UAV HERON, τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία.

Τα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα βρίσκονται πλέον στη ‘’φωλιά’’ τους, στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και ήδη ‘’ακτινογραφούν’’ το Αρχιπέλαγος έως και τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ και μαζί τους έφτασε κλιμάκιο Ισραηλινών προκειμένου να βοηθήσουν στη ομαλή αλλά και γρήγορη ενσωμάτωσή τους στην Πολεμική Αεροπορία.

Όπως έγραφε το Newpost.gr στη Σκύρο ήδη έχουν κατασκευαστεί υποδομές για τη φιλοξενία των HERON αλλά και για την επιχειρησιακή τους λειτουργία. 

Κλωβοί εδάφους μέσα από τους οποίους οι χειριστές πετούν τα μη επανδρωμένα αλλά και χώρους στέγασης των HERON, καταφύγια (shelter) δηλαδή ανάλογα με αυτά που φιλοξενούν τα μαχητικά επιφυλακής.

Τους προηγούμενους μήνες Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας εκπαιδεύτηκαν στο Ισραήλ και εξειδικεύτηκαν ώστε να πετάνε και να συντηρούν τα δύο UAV τα οποία πλέον ανήκουν στα ‘’μπλε’’ φτερά.

Η 135 Σμηναρχία Μάχης αποφασίστηκε εξαιτίας της κομβικής της θέσης στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου να αποτελέσει την προκεχωρημένη βάση των Ελληνικών μη επανδρωμένων.

Ήδη παλαιότερης τεχνολογίας μη επανδρωμένα επιχειρούν τόσο από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όσο και από αεροδρόμια ακριτικών νησιών.

Έλληνες και Ισραηλινοί πετούν μαζί τα HERON σε συνεργασία με τα Ελληνικά ραντάρ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας το οποίο έχει την απόλυτη επιχειρησιακή εικόνα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. 

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής τους από την HAF οι Ισραηλινοί σταδιακά θα αποχωρήσουν και τα βαμμένα στα χρώματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας HERON θα περάσουν πλήρως στα Ελληνικά χέρια.

Οι ιπτάμενοι ‘’κατάσκοποι’’, τα ‘’μάτια’’ πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη εξειδίκευση σε αποστολές ISR (Intelligence-Surveillance-Reconnaissance) συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης έρχονται να ‘’κλειδώσουν’’ το Αιγαίο. 

Ουσιαστικά αλλάζουν επίπεδο στον έλεγχο του Αρχιπελάγους και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και ‘’λύνουν’’ τα χέρια των Ελλήνων επιτελών και όχι μόνο.

Αφού η συνεισφορά τους θα είναι πολύτιμη πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας αφού θα μπορούν να επιχειρούν και πάνω από τα χερσαία σύνορα της χώρας.



Τα HERON διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες στη ISR αποστολές.
Αναπτύσσουν ταχύτητα που ξεπερνά τα 200 χλμ και μπορούν να πετούν συνεχώς έως και 52 ώρες σε ύψος που ξεπερνά τα 35.000 πόδια ενώ ταυτόχρονα ‘’ακτινογραφούν’’ την περιοχή σε απόσταση τουλάχιστον 30 μιλίων.
Εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες, ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και κάμερες υψηλής ευκρίνειας για αποστολές ημέρα και νύχτα.

Έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που είχαν εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι γείτονες με την εγχώρια κατασκευή μη επανδρωμένων όπως τα Bayraktar αλλά και τα Anka. Αεροχήματα στα οποία η Άγκυρα έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια.
Και όχι απλά χρησιμοποιεί για αποστολές επιτήρησης αλλά τα έχει μετατρέψει σε UCAV δηλαδή σε οπλισμένα μη επανδρωμένα.
Ήδη έχουν επιχειρήσει σε αποστολές κρούσης σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλευρό των Αζέρων.
Συχνά παραβιάζουν το Ελληνικό FIR πάνω από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πέταξαν ακόμα και στον Έβρο.
Με ξεκάθαρη αποστολή να έχουν λαμβάνουν και να μεταδίδουν εικόνα από τις Ελληνικές κινήσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.
 
Τα δύο UAV HERON αποκτήθηκαν από το Ισραήλ με leasing για τρία χρόνια έναντι 39 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας αλλά και απόκτησης και άλλων αν το επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία.

πηγη