Πρόταση για μία απευθείας προσωπική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερν...
Πρόταση για μία απευθείας προσωπική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέντευξη τύπου μετά την κρίσιμη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη τετ α τετ συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για συμφωνία αναθέρμανσης του διαλόγου και σύστασης απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους για την επίλυση των ζητημάτων.
«Στη συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μηχανισμό διαλόγου, τον οποίο αναθερμάναμε.
Διαπιστώσαμε με τον κ. πρωθυπουργό σύγκλιση απόψεων προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας.
Ας συνομιλούμε εμείς οι δύο. Επιπλέον αποφασίσαμε - όταν χρειάζεται - να συνομιλούμε μεταξύ μας μέσω μίας ιδιωτικής γραμμής κι επίσης ότι δεν έχει νόημα να βάζουμε κανέναν ανάμεσά μας».
«Φέτος θα είναι ήσυχα»
Απαντώντας σε ερώτηση του σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι πρέπει φέτος να γίνουν αμοιβαία βήματα για ένα ήσυχο καλοκαίρι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «συμφωνώ φυσικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.
Θέλω να δηλώσω ότι ήταν και θα είναι μια ήσυχη χρονιά φέτος.
Είχαμε μια καλή συνάντηση.
Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις άλλες περιοχές, του είπα το εξής:
Ας μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα.
Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις, ‘εσείς να με καλείτε άνετα από την ιδιωτική γραμμή κι εγώ το ίδιο κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ας κάνουμε βήματα ως Τουρκία και Ελλάδα.
Κι όπου υπάρχουν προβλήματα, ας τα βάλουμε πάνω στο τραπέζι.
Και οι αρμόδιοι συνεργάτες μας ας δουλέψουν πάνω σε αυτά κι έπειτα ας τα φέρουν σε εμάς.
Να πάρουμε εμείς την τελική απόφαση».
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφάνισε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ως κάτι «απλό».
«Έδωσα κάποια παραδείγματα», είπε. «Για παράδειγμα είπα: Όταν αποφασίσουμε για ένα ζήτημα, να σας ενημερώνουμε για το αποτέλεσμα και να το βγάζουμε από το τραπέζι.
Το ίδιο, όταν εμείς θέλουμε κάτι από εσάς, αφού το εξετάσετε πρώτα, τότε το βγάζετε εσείς από το τραπέζι. Και τότε τί θα γίνει;
Αυτό το τραπέζι θα γίνει ένα τραπέζι λύσεων και όχι ένα τραπέζι προβλημάτων.
Και αυτό θα το έχουν καταφέρει οι δύο ηγέτες», δήλωσε.
πηγη