Γραφει ο Γ. Λιναρδής Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2022 προβλέπει 753 δισεκατομμύρια δολάρια για...
Γραφει ο Γ. Λιναρδής
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2022 προβλέπει 753 δισεκατομμύρια δολάρια για το υπουργείο Άμυνας.
Στο επίκεντρο αυτού του προϋπολογισμού είναι οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων (27,4 δις) και η σημαντική επέκταση για την έρευνα και ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (112 δις).
Από την ενδελεχή ανάγνωση του προϋπολογισμού των 753 δις προκύπτει ότι πρόκειται κυρίως περί δαπανών που στρέφονται ευθέως κατά της Κίνας, καθώς και κατά της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν (ο γνωστός άξονας του «κακού» που είχε προσδιοριστεί από την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους, με ολίγες παραλλαγές αλλά στο ίδιο μοτίβο).
Είναι προφανές ότι για να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα για έναν πόλεμο κατά της Κίνας, το τελευταίο διάστημα επιστρατεύεται από το πολιτικό και δημοσιοσχετίστικο κατεστημένο των ΗΠΑ η θεωρία συνωμοσίας ότι ο κορωναϊός προήλθε από το κινεζικό εργαστήριο της πόλης Γουχάν.
Επίσης είναι προφανές ότι ο αμερικανοσιωνιστικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί μέσω της στοχοποίησης της Κίνας, του θεωρητικά πιο επικίνδυνου αντιπάλου, να επιλύσει τις εσωτερικές αντιφάσεις του, την στασιμότητα και την καθοδική του πορεία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστή στο όραμα «American Exceptionalism» έχει εντείνει την αντικινεζική προπαγάνδα και τις στρατιωτικές προκλήσεις που είχαν ξεκινήσει ο Ομπάμα και εν συνεχεία ο Τραμπ.
Ο Μπάιντεν ήδη διαπραγματεύεται με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Νότια Κορέα την εγκατάσταση επιθετικών πυραύλων στο έδαφος τους, πύραυλοι οι οποίοι μπορούν να πλήξουν την ηπειρωτική Κίνα, παρ΄ όλο που το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι αυτό αποτελεί πράξη πολέμου.
Η ανάπτυξη αυτών των πυραύλων αναφέρεται στον προϋπολογισμό ως «Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ειρηνικό», με δαπάνες 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χαρακτηριστικό δείγμα περί της στοχοποίησης της Κίνας αποτελεί η δήλωση του υπουργού Άμυνας στρατηγού Λόιντ Όστιν: «Ο προϋπολογισμός 2022 παραμένει πιστός στην εστίαση μας στην αυξανόμενη πρόκληση που θέτει η Κίνα.
Πρέπει να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε το πλεονέκτημα μας στην ξηρά, θάλασσα και αέρα και σε νέους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος και το διάστημα.
Ο προϋπολογισμός μας αναγνωρίζει ότι οι ανταγωνιστές μας, ιδίως η Κίνα, συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους.
Πρέπει να επεκτείνουμε ταχύτερα μια αξιόπιστη αποτροπή στις παγκόσμιες συγκρούσεις.
Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες που έχουν καθιερώσει οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλλεϊ μιλώντας στην Υποεπιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου δήλωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού στρατού είναι αναγκαίος, καθώς πρέπει να προετοιμαστούμε για πολέμους εναντίον στρατηγικών ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Κίνας.
Για εμάς η Κίνα είναι η κορυφαία πρόκληση για την γεωστρατηγική ασφάλεια.
Η Κίνα θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική καθεστηκυία τάξη στον Ειρηνικό και θέλει να αναθεωρήσει την παγκόσμια διεθνή τάξη έως τα μέσα του αιώνα.
Εν ολίγοις η Κίνα με τις ενέργειες της επηρεάζει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επεκτείνοντας σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες στους τομείς του πυρηνικού εξοπλισμού, του διαστήματος, του κυβερνοχώρου, της ξηράς, της θάλασσας και των αεροπορικών δυνάμεων».
Ο Μίλλεϊ αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες αλλαγές που έχουν προκύψει στο πολεμικό τοπίο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να επέμβει με τεράστιες δυνάμεις πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν.
Σχετικά στον προϋπολογισμό 2022 του αμερικανικού Πενταγώνου επισημαίνεται η ανάπτυξη τεχνολογίας πυραύλων για την παράδοση τεράστιων ποσοτήτων προηγμένου οπλικού και στρατιωτικού φορτίου οπουδήποτε στον κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο τμήμα του προϋπολογισμού με τίτλο «Rocket Cargo» αναφέρεται ότι η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να επενδύσει 47,9 εκατομμύρια δολάρια στο έργο το προσεχές οικονομικό έτος, επένδυση που αφορά στην ταχύτερη και φθηνότερη λύση στις στρατηγικές αποστολές ταχείας απόκρισης με την χρήση πυραύλων.
Από υλικοτεχνική άποψη αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν το προβάδισμα στην ανάπτυξη εργαλείων για δυνάμεις γρήγορης αντίδρασης σε ζώνες πολέμου.
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης δαπάνες για στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1 (3 δις δολάρια), υποβρύχια κλάσης Κολούμπια (5 δις), πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς (609 εκ.), χερσαία στρατηγικά οπλικά συστήματα (2,6 δις), συστήματα πυραυλικής άμυνας (1 δις), 85 μαχητικά F-35 (12 δις), μεταγωγικά αεροσκάφη και δεξαμενόπλοια (2,5 δις), 30 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Ε (825 εκ.), αεροπλανοφόρο της κλάσης Φορντ (2,9 δις), 2 υποβρύχια της κλάσης Βιρτζίνια (6,9 δις), αντιτορπιλικό της κλάσης Arleigh Burke (2,4 δις).
Ο κίνδυνος πολέμου των ΗΠΑ εναντίον πυρηνικά οπλισμένων αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία αυξάνει γεωμετρικά, κάτι που είχαμε επισημάνει σε πρόσφατη ανάρτηση μας με τίτλο «Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».
Η Κίνα έχει αναβαθμιστεί από «αντίπαλος» σε «εχθρό», ο προϋπολογισμός 2022 του αμερικανικού Πενταγώνου μαρτυρεί μια έντονη προειδοποίηση προετοιμασίας πολέμου.
Οι ΗΠΑ μετατοπίζονται από το δόγμα περί αμοιβαίας βεβαιωμένης καταστροφής MAD (Mutual Assured Destruction) στην έννοια της περιορισμένης χρήσης πυρηνικών όπλων, με στόχο έναν πόλεμο που μπορεί να κερδηθεί.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το έγγραφο του Πενταγώνου «Joint Publication No.3-72 Nuclear Operation» της 11ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ.
Ο κύριος στόχος της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ είναι η Κίνα, ο αμερικανοσιωνιστικός ιμπεριαλισμός χρειάζεται την βοήθεια της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ για να αποφύγει την παρακμή και την επερχόμενη ήττα.
Γ. Λιναρδής
.