Με υπότιτλο ‘Άγνωστοι σχεδιαστές αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια’ η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σκοπίων, «Nova Makedonija» αναφέρεται στις φήμ...
Με υπότιτλο ‘Άγνωστοι σχεδιαστές αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια’ η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σκοπίων, «Nova Makedonija» αναφέρεται στις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία, όσον αφορά τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Διάφορες προτάσεις, άτυπες δηλώσεις και ιδέες για την αναδιάταξη των σχέσεων στα Βαλκάνια υποβλήθηκαν πρόσφατα από διάφορες πηγές, οι οποίες έφεραν πρόσθετη αβεβαιότητα για το μέλλον της πολιτικής και της ασφάλειας στην περιοχή.
Η σειρά των νέων-παλιών ιδεών για την επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προέκυψε από το σλοβένικο «non Paper» και αμέσως μετά, από "άτυπες" πηγές, δημοσιεύθηκε ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε προσωπικά την πιθανή απόσυρση των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τις πολιτικές για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου και το ευρύτερο περιβάλλον.
Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων εισέρχεται σε μια περίοδο πολύ άγνωστη, καθώς εμπρός μας βρίσκεται το αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ανοιχτά ζητήματα με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Δημοκρατία Σέρπσκα).
Ταυτόχρονα, η επιρροή των νέων κρατικών φορέων σε αυτό το μέρος της Ευρώπης περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Η Βόρεια Μακεδονία με τα στρατεύματά της συμμετέχει στην αποστολή KFOR και συμβάλλει έτσι στην περιφερειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Μάριαν Γκιουρόφσκι, καθηγητή στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια, κάθε εκδήλωση στο Κοσσυφοπέδιο έχει επίδραση ντόμινο στη σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι η αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια σε άλλα εδάφη που βρίσκονται υπό την επήρεια του ευρύτερου αλβανικού αυτονομισμού.
Ο Μπόγιαν Μιλισλάβιεβιτς, καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, σημειώνει ότι δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί στο περιθώριο ορισμένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
www.echedoros-a.gr