GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ελληνογαλλικές έρευνες νότια της Κρήτης – Τουρκία: «Είναι δική μας αυτή η θάλασσα»

Την ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή μερικώς ορίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αμφισβητεί για πρώτη φορά στο πεδίο η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας...



Την ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή μερικώς ορίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αμφισβητεί για πρώτη φορά στο πεδίο η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας την επιθετικότητά της έναντι της χώρας μας.

Η Ελλάδα εξέδωσε την Πέμπτη Navtex που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου, δηλαδή στο νοτιοανατολικό Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Στις περιοχές της ελληνικής Navtex βρίσκονται σε εξέλιξη ελληνογαλλικές σεισμικές έρευνες με το ωκεανογραφικό «L’Atalante» (φωτο) στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η Τουρκία απάντησε την Παρασκευή με αντι-Navtex, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω θαλάσσια περιοχή της «ανήκει» από το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ.

Η Άγκυρα αμφισβητεί θαλάσσιες περιοχές που εντάσσονται στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι ελληνογαλλικές έρευνες σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται κανονικά.




Η Τουρκία με παράνομη NAVTEX την οποία εξέπεμψε μη εξουσιοδοτημένος σταθμός, επιχειρεί να ακυρώσει την ελληνική NAVTEX για έρευνες Νότια – Νοτιανατολικά της Κρήτης, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Την Πέμπτη εκδόθηκε ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’Atalante» στο νοτιοανατολικό Νότιο Κρητικό πέλαγος σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16, 17 και 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει σε γαλλικό ινστιτούτο ερευνών.

Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Την Παρασκευή το μεσημέρι οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους αντι-NAVTEX 0313/21 με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».


tribune.gr