Η εκμηδένιση του αριθμού των αιτούντων άσυλο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της δανικής κυβέρνησης Η εκμηδένιση του αριθμού των αιτούντων άσυ...
Η εκμηδένιση του αριθμού των αιτούντων άσυλο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της δανικής κυβέρνησης
Η εκμηδένιση του αριθμού των αιτούντων άσυλο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της δανικής κυβερνήσεως, η οποία ζητά εγγράφως από τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Δαμασκό, την οποία η Κοπεγχάγη θεωρεί πλέον ως ασφαλή χώρα,μετά την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων πλην μόνο του θύλακα στην Ιντλιμπ.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση που μεταδίδει η DEUTSCHE WELLE, όπου η οικογένεια μίας νεαρής από τη Συρία, τελειόφοιτης του Λυκείου του Νάιμποργκ, έλαβε από τις αρχές ασύλου μία επιστολή, σύμφωνα με την οποία δε θα ανανεωθεί η άδεια διαμονής της στη Δανία.
Την ίδια επιστολή έχουν λάβει πολλοί από τους Σύρους πρόσφυγες με προέλευση από τη Δαμασκό, καθώς οι αρχές της Δανίας έχουν χαρακτηρίσει την πρωτεύουσα της Συρίας ως ασφαλή περιοχή από το περασμένο καλοκαίρι.
Πλέον όλοι όσοι προέρχονται από την ευρύτερη αυτή περιοχή δε δικαιούνται ανανέωσης της άδειας διαμονής τους στη Δανία.
Όσοι εξ’ αυτών δε συμμορφώνονται στις οδηγίες και δεν αποχωρούν οικειοθελώς από τη χώρα, προσάγονται σε ειδικά στρατόπεδα απέλασης.
Οι διάφορες φιλομεταναστευτικές και φιλοπροσφυγικές ΜΚΟ και οργανισμοί προέβαλαν την περίπτωση της νεαρής μαθήτριας από τη Συρία, ζητώντας μάλιστα από τον Υπουργό «Ένταξης», Ματίας Τέσφαϊ, την κατ’ εξαίρεσιν αντιμετώπισή της, εφόσον πρόκειται για ένα άτομο που μιλά άπταιστα τη δανική γλώσσα και επιθυμεί να ανταποδώσει στην κοινωνία της Δανίας τη μόρφωση που της παρείχε.
Παρά ταύτα, ο Δανός Υπουργός δήλωσε ότι «εμπιστεύεται τις αποφάσεις των αρχών και δε θα γίνουν εξαιρέσεις, απλά επειδή κάποιο πρόσωπο εμφανίστηκε στην τηλεόραση».
Ο ταχύς επαναπατρισμός προσφύγων στη Δανία είναι μέρος ενός νόμου του 2019, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και τηρήθηκε από τα διάδοχα κυβερνητικά σχήματα.
Η νομοθεσία αυτή ξεκαθαρίζει ότι οι άδειες διαμονής παραχωρούνται για περιορισμένο διάστημα.
Σύμφωνα με την εν λόγω πολιτική, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι άδειες διαμονής των προσφύγων δεν ανανεώνονται και αυτοί υποχρεούνται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν ανήκει στην αριστερά σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στη σκληρή δεξιά σε σχέση με την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων.
Κύριος στόχος της είναι να σταματήσουν εντελώς οι προσφυγικές ροές προς τη Δανία.
Η χώρα προσφέρει οικονομική στήριξη στους πρόσφυγες που δέχονται να εγκαταλείψουν εθελοντικά τη χώρα και η κυβέρνηση με επιμονή προσπαθεί να αποθαρρύνει πρόσφυγες – χρησιμοποιώντας συχνά σκληρή ρητορική – να αναζητήσουν προστασία στη Δανία.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα θα είχε κάθε λόγο να ασκήσει μία ανάλογη πολιτική, δεδομένου ότι η οικονομική της θέση, αλλά και η γεωπολιτική, καθιστούν την παρουσία «προσφύγων» πολυέξοδη και επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια.
Μάλλον όμως, το Υφυπουργείο «Ένταξης», στο οποίο πρόσφατα εγκαταστάθηκε η κυρία Βούλτεψη, ομόλογος του κ. Ματίας Τέσφαϊ, έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του και ασχολείται όντως με την ένταξη.
Ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα ενταχθούν.
Εκείνη στην κοινωνία τη δική μας ή εμείς στη δική τους;
Αδιευκρίνιστο!
πηγη