GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Λίβυοι που στηρίζουν Χαφτάρ: ''Η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει συμφωνία για ΑΟΖ με την λιβυκή βουλή όταν είχε την ευκαιρία''

Δείτε την ανάρτηση “Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υπογράψει ναυτική συμφωνία για την ΑΟΖ με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο των...



Δείτε την ανάρτηση

“Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υπογράψει ναυτική συμφωνία για την ΑΟΖ με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο των αντιπροσώπων της Λιβύης (Hor) όταν είχε την ευκαιρία”, αναφέρει ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζει τον στρατό του Χαφτάρ.


Αυτή είναι η ωμή αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση, αφού μια τέτοια συμφωνία θα έθετε την Τουρκία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Η Ελλάδα επέλεξε όμως να μην προκαλέσει την Άγκυρα ευθέως, ενώ στο παρασκήνιο είχαμε προκλητικές  τουρκικές απειλές κατά της χώρας μας στο Αιγαίο. 

H βουλή των αντιπροσώπων (HoR) στηρίζει το LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα είχε ενοποιήσει τη Λιβύη έως τα τέλη του 2020, εάν ο GNA δεν είχε φέρει τους Τούρκους στην χώρα.

Ο ΟΗΕ και τα περισσότερα κράτη στην περιοχή θεωρούν παράνομες και άκυρες τις τουρκικές αξιώσεις, καθώς και την συμφωνία του GNA με την Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα” και εκεί ακριβώς βασίστηκε η στάση της ελληνικής πλευράς, για την 1000% παράνομη συμφωνία Άγκυρας και Σαράτζ (ο οποίος δεν εκπροσωπούσε ολόκληρη την Λιβύη).

Πληροφορίες Αμερικανών αναλυτών αναφέρουν ότι “οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την χώρα, εάν δεν νομιμοποιηθεί από την νέα λιβυκή κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021, το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το GNA”.

Εκεί ακριβώς θα παιχθεί όλο το παιχνίδι, αφού όποια συμφωνία και να είχε υπογράψει η Ελλάδα για να ισχύσει θα έπρεπε να έστελνε πιθανόν ένοπλες δυνάμεις στην Λιβύη.

Κάτι τέτοιο όμως θα αποδυνάμωνε την συγκεκριμένη περίοδο τα  ελληνικά σύνορα και θα έφερνε Τούρκους-Τζιχαντιστές αντιμέτωπους με Έλληνες σε λιβυκό έδαφος.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Λιβύη είναι πολύ σημαντική αυτήν την δεδομένη στιγμή, αφού την στήριξαν  ΕΕ και  ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν και αυτές κατάργηση του παράλογου Τουρκολιβυκού μνημονίου, διότι αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα ενεργειακά τους συμφέροντα.

Αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκδιώξουν τον Ερντογάν και τα “πλοκάμια του” από την Λιβύη, τότε θα ακυρώσουν αυτόματα το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντ Αλαμίντ Αλμπαμπάιμπα δήλωσε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Λιβύη προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης στον οικονομικό τομέα και την ενεργοποίηση όλων των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και του θαλάσσιου εμπορίου, καθώς και σε προηγούμενη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ιδίως στον τομέα του πολεμικού ναυτικού.

“Όσον αφορά τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία σχετικά με τον ορισμό της αποκλειστικής θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, η Λιβύη υπογράμμισε τη σημασία οποιασδήποτε συμφωνίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών  λύσεων και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Λιβύης, της Ελλάδας και της Τουρκίας”, δήλωσε ο Aldabaiba.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Λιβύη ήταν επίσης έτοιμη να συγκροτήσει κοινές επιτροπές με την Ελλάδα για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και για τις δύο χώρες μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Το ζήτημα στην Λιβύη αφορά την τουρκική στρατιωτική παρουσία, αφού οι Τζιχαντιστές θα απομακρυνθούν έτσι ή αλλιώς.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός έχει λάβει όλα τα κατάλληλα “μηνύματα” ειδικά από τις ΗΠΑ, τα οποία του διεμήνυσαν ότι ή θα είσαι με όλους (Δύση) ή θα είσαι με τον Ερντογάν, που έχει απομείνει μόνος του στην περιοχή, για αυτό και ο ίδιος μίλησε για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα (αν και οι δηλώσεις δεν λένε κάτι χειροπιαστό).

Η οποιαδήποτε νέα λιβυκή κυβέρνηση (μετά τις εκλογές του Δεκεβρίου του 2021) θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και κινηθεί σίγουρα προς την πλευρά της διεθνούς νομιμότηταςε για το θέμα της ΑΟΖ με την Τουρκία,διότι διαφορετικά  δεν θα μπορεί να λάβει καμία βοήθεια από την δύση. 


πηγη