Ψυχρολουσία στην Άγκυρα από την απόφαση του Αμερικανού να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Αρμενίων από τους Τούρκους κατά την οποία τουλά...
Ψυχρολουσία στην Άγκυρα από την απόφαση του Αμερικανού να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Αρμενίων από τους Τούρκους κατά την οποία τουλάχιστον 1,5 εκατ.
Αρμένιοι άμαχοι εξοντώθηκαν το 1915 σε μια άνευ προηγουμένου εθνική κάθαρση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε μια πρώτη του αντίδραση κατηγόρησε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, ερμηνεύοντας την Γενοκτονία ως «εσωτερική» υπόθεση της χώρας του!
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε ψευδή Γενοκτονία, απλά εστίασε το γεγονός ότι μια τέτοια «συζήτηση» πολιτικοποιείται.
«Κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς, πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
Από τη μεριά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν περισσότερο προκλητικός και θρασύς τονίζοντας πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία»(!), αλλά ποια ιστορία δεν μας είπε.
«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας.
Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αρκετές ιστοσελίδες της Τουρκίας παίζουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ως έκτακτη είδηση, ενώ μιλούν για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» εκ μέρους του Μπάιντεν.
Στις αγγλόφωνες εκδόσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέραν της προσπάθειας υποβάθμισης του θέματος, αναρτώνται άρθρα που αφορούν από τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, μέχρι την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Sahak Masulyan που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» - όπως τα αναφέρει η Τουρκία - και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Erdogan που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλά ΜΜΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το Anadolu, παρουσιάζουν την είδηση από την τουρκική αντίδραση κι όχι αυτές καθ΄αυτές τις δηλώσεις Μπάιντεν.
«Σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας»
Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν έκανε λόγο για «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε σθεναρά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και τον καταδικάζουμε εντόνως.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ατυχή, λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επέλεξε να ρίξει σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.
πηγη