Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Αίγυπτο, που θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 την προεδρία του East Mediterranean Gas ...
Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Αίγυπτο, που θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 την προεδρία του East Mediterranean Gas Forum (EMGF).
Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η Κύπρος, τον Ιανουάριο του 2022, θα αναλάβει την επίσημη πρώτη Προεδρική θητεία.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή τέταρτη Υπουργική συνάντηση του Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου και των Υπουργών της Αιγύπτου της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης και της Ιταλίας.
Το Φόρουμ κατέστη επίσημα πλέον περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός μετά και την έναρξη ισχύος του Καταστατικού του την 1η Μαρτίου 2021
Επίσης, τα Μέλη του Φόρουμ αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την ένταξη της Γαλλίας ως μέλους και των ΗΠΑ ως παρατηρητή
Όλοι οι Υπουργοί αναγνώρισαν στην Κοινή Διακήρυξη, που υιοθέτησαν, το σημαντικό ορόσημο, αλλά και όλα τα σημαντικά βήματα και τα διαδοχικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ιδέας του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.
Στην Κοινή Διακήρυξη επαναβεβαιώνουν την επιδίωξη του Φόρουμ να αποτελέσει πλατφόρμα διαρθρωμένου διαλόγου για το φυσικό αέριο, με σκοπό τη δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, το Φόρουμ θα συμβάλει στην αξιοποίηση του δυναμικού της περιοχής σε αποθέματα φυσικού αερίου, με στόχο την αειφόρο και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, καθώς και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών του επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η Κύπρος, τον Ιανουάριο του 2022, θα αναλάβει την επίσημη πρώτη Προεδρική θητεία.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, στην Υπουργική Συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η δημιουργία Μακροχρόνιας Στρατηγικής για το EMGF, καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για διαμόρφωση πολιτικών, από τεχνικές ομάδες των χωρών μελών, στα θέματα της «Απανθρακοποίησης Αερίου» (Gas Decarbonisation) και «Χρήσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ναυτιλία» (LNG as a fuel for vessels).
Επιπλέον, οι επτά Υπουργοί Ενέργειας ενημερώθηκαν για την πρόοδο της μελέτης που ετοιμάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου αναφορικά με την «Προμήθεια και Ζήτηση Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ εξέτασαν και το ενδεχόμενο δημιουργίας αντίστοιχης Συμβουλευτικής Επιτροπής Ρυθμιστικών Αρχών.
Η Υπουργική Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Οδικού Χάρτη των εργασιών του EMGF για το 2021 και την απόφαση για σύγκληση της επόμενης συνόδου στο Κάιρο, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021.
Πηγή: ΚΥΠΕ