Ένωση των ρωσόφωνων δημοκρατιών με την "μητέρα" Ρωσία το σχέδιο του Πούτιν; Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα, ότι...
Ένωση των ρωσόφωνων δημοκρατιών με την "μητέρα" Ρωσία το σχέδιο του Πούτιν;
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα, ότι σε περίπτωση που το Κίεβο αποφασίσει να πραγματοποιήσει μαζική στρατιωτική επίθεση εναντίον των δύο αυτοανακηρυχθέντων ρωσόφωνων δημοκρατιών το επόμενο διάστημα, μπορεί να απολέσει ολόκληρη την Ανατολική Ουκρανία.
Αυτό επιβεβαίωσαν και ξένοι γεωπολιτικοί-αμυντικοί ειδικοί.
Όπως ανέφερε την Κυριακή, ο Ουκρανός πολιτικός Γιούρι Γκρίμακ, η Ρωσία φέρεται να προετοιμάζει τον στρατό της "για μια ανοιχτή εισβολή στην Ουκρανία υπό τη σημαία των ειρηνευτικών δυνάμεων".
Την “βόμβα” όμως έριξε ρωσική πασίγνωστη εφημερίδα, η οποία αναφέρει με ρητό τρόπο, ότι η Μόσχα ήδη σκέπτεται να ενώσει τις ρωσόφωνες αποσχισθείς δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ με το ρωσικό έδαφος με διαφορετικό τρόπο, μέσω δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης, περίπου 409.000 Ουκρανοί υπήκοοι έλαβαν την ρωσική υπηκοότητα το 2020, από τους οποίους περίπου 320 - 330 χιλιάδες άνθρωποι ήταν κάτοικοι των ρωσόφωνων δημοκρατιών.
Αυτό αποτελεί το 10 - 12 τοις εκατό του πληθυσμού του Ντονέτσκ, ενώ η τάση αυτή όχι διατηρείται μόνο, αλλά αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Η Ρωσία δίνει επίσης βοήθεια, οικονομικής και ιατροφαρμακευτικής φύσεως στις περιοχές αυτές, ειδικά σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του COVID - 19, κερδίζοντας τις καρδιές των κατοίκων της.
Τα ερωτήματα που βασανίζουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών είναι τα εξής:
Α. Μπορούν οι Ρωσόφονοι να επιστρέψουν κάτω από την εξουσία της κυβέρνησης της Ουκρανίας;
Β. Μπορεί η υπάρχουσα πολεμική σύγκρουση να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια;
"Οι Ρωσόφωνοι είναι κουρασμένοι, θέλουν σιγουριά, χρειάζονται την Ρωσία για να επιβιώσουν από κάθε άποψη”, τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για υποθέσεις CIS, Ευρασιατική ολοκλήρωση και σχέσεις με Ρωσόφωνους, Kazbek Taisayev, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι “από το 2014 και μετά το δημοψήφισμα, η Μόσχα στηρίζει την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ".
"Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν εδώ στο φόρουμ θα κάνουν αυτήν την απόφαση να πάρει σάρκα και οστά.
Και υπάρχει κάθε λόγος για να συμβεί αυτό", δήλωσε ο Kazbek Taisayev.
Τι θα γίνει όμως σε αυτήν την περίπτωση με τις διεθνείς κυρώσεις;
Ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι “το Κρεμλίνο δεν θα τολμήσει να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες λόγω του φόβου για τρομερές κυρώσεις, όπως αποσύνδεση από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT, κυρώσεις στο εθνικό χρέος και εμπάργκο στο εμπόριο ενέργειας”.
Ωστόσο Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν, ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, διότι η Ρωσία μπορεί να λάβει αυστηρά μέτρα που θα στοχεύουν στην ιδιοκτησία των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Ρωσία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευθεία πολεμική σύγκρουση.
"Οφείλουν να σκεφθούν όλοι ότι η Ρωσία δεν είναι Ιράν, αλλά είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνική επίθεση”, κατέληξε ο Ρώσος ειδικός Lyuba Lulk.
Μπορεί τελικά το ζήτημα της Α.Ουκρανίας να πυροδοτήσει σενάρια παγκόσμιας διένεξης εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης;
Πλέον όλα τα σενάρια όπως διαπιστώνουμε είναι ανοικτά.
πηγη