GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας λέει στους Σύρους πρόσφυγες: «Πίσω στην πατρίδα σας»

Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, με το επιχείρημα ότι η Δαμασκός και η γύρω π...



Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, με το επιχείρημα ότι η Δαμασκός και η γύρω περιοχή είναι «ασφαλείς»

Καμία αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Σοσιαλδημοκράτισσας πρωθυπουργού της Δανίας , Μέτε Φρέντερικσεν.

Από χθες, λοιπόν, υπό την ηγεσία της, η σκανδιναβική χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων απέκτησε μία πρωτιά στην Ευρώπη: στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, υποστηρίζοντας ότι η Δαμασκός και η γύρω περιοχή είναι ασφαλής…

Το πρώτο βήμα έγινε με την αφαίρεση της άδειας παραμονής 94 Σύρων προσφύγων, που όπως ανακοινώθηκε θα σταλούν στη συνέχεια σε στρατόπεδα απέλασης.

Επισήμως, το αφήγημα της Κοπεγχάχης είναι ότι οι 94 δεν θα εξαναγκαστούν να φύγουν.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα τους εξαναγκάσει, πρακτικά, να φύγουν.

Προειδοποιούν ότι αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή. 
Ήδη αναμένεται η επανεξέταση των αδειών προσωρινής παραμονής 350 Σύρων, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Δανία.

Σκληρή στάση

Από το 2017, ούσα επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, η σημερινή πρωθυπουργός της Δανίας είχε παρουσιάσει σχέδιο για την αποστολή «μη δυτικών» μεταναστών σε καταυλισμούς στην Αφρική και σε κέντρα διαλογής για τους μετανάστες.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνησή της διόρισε πρεσβευτή αρμόδιο για τη μετανάστευση, επιφορτισμένο με την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας καταυλισμών μεταναστών εκτός των ορίων της Ε.Ε., στο πλαίσιο αλλαγών στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου.

Η δε πρωτοφανής απόφαση της Κοπεγχάγης να δείξει τον δρόμο της εξόδου σε Σύρους πρόσφυγες έρχεται την ώρα που οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί.

Μέσα στο 2020, εν μέσω και της πανδημίας, μόλις 1.547 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για την παροχή ασύλου στη Δανία.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 1998 και δέκα φορές μικρότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, οπότε 21.300 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στη σκανδιναβική χώρα.

tribune.gr