Την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ηνωμένου Βασιλείου, την ανάδειξη της Ρωσίας σε κορυφαία ανησυχία για την εθνική ασφάλεια και ...
Την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ηνωμένου Βασιλείου, την ανάδειξη της Ρωσίας σε κορυφαία ανησυχία για την εθνική ασφάλεια και επενδύσεις στην τεχνολογική αμυντική επάρκεια περιλαμβάνει η λεγόμενη «Ενοποιημένη Έκθεση» εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας που παρουσιάζει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται - σύμφωνα με δημοσιεύματα - και σε αναβάθμιση των βάσεων, μεταξύ άλλων, και στην Κύπρο.
Η έκτασης 114 σελίδων έκθεση θα δημοσιοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να την παρουσιάζει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τίτλος της είναι: «Παγκόσμια Βρετανία σε μια Ανταγωνιστική Εποχή».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στο βρετανικό Τύπο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει το όριο των διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών από 180 σε 260, αύξηση της τάξης σχεδόν του 45%.
Η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όπως επισημαίνει ο Guardian βάζει τέλος στο σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό των τελευταίων 30 ετών, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η γενική γραμματέας της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND) Κέιτ Χάντσον σχολίασε ότι η κυβέρνηση ρισκάρει μια «νέα κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού», καθώς και ότι με τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω πανδημίας δεν θα έπρεπε να δαπανώνται χρήματα σε όπλα μαζικής καταστροφής.
Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζεται ως «ενεργή απειλή», ενώ η Κίνα θεωρείται «συστημική πρόκληση», μια φράση που εκτιμάται ότι σκοπίμως αφήνει περιθώριο προσέγγισης του Πεκίνου.
Σύμφωνα με τους Times, αν και ο ασιατικός γίγαντας θεωρείται απειλή για την οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνεται ότι οι κρίσιμες υποδομές, ευαίσθητες εγκαταστάσεις και η εγχώρια τεχνολογία θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να καταστούν δυνατοί «βαθύτεροι εμπορικοί δεσμοί και περισσότερες κινεζικές επενδύσεις».
Πάντως γενικότερα η έκθεση επιβεβαιώνει μια μεγαλύτερη κλίση προς την περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού, μια νέα έμφαση στον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής πέρα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με εμβάθυνση των αμυντικών, εμπορικών και διπλωματικών δεσμών με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.
Η έμφαση αυτή αποδεικνύεται και από το προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στην Ινδία.
Αίσθηση προκαλεί και η προειδοποίηση στην έκθεση ότι συνιστά «ρεαλιστική πιθανότητα» μια τρομοκρατική ομάδα να πραγματοποιήσει «μια επιτυχημένη χημική, βιολογική, ραδιολογική ή πυρηνική επίθεση έως το 2030».
Ως κύριες πηγές τρομοκρατικής απειλής κατονομάζονται ισλαμιστές, Βορειοϊρλανδοί παραστρατιωτικοί, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, αναρχικοί και άτομα με μονοθεματική ατζέντα.
Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει, εξάλλου, να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, με πιο συχνές και μεγαλύτερης διάρκειας αποστολές.
Σύμφωνα με τη Sun, προβλέπεται αναβάθμιση των βρετανικών βάσεων σε Κύπρο, Κένυα, Ομάν, Σιγκαπούρη, Γερμανία και Γιβραλτάρ, με στόχο την ταχύτερη στρατιωτική αντίδραση.
Ωστόσο, το δυναμικό του βρετανικού στρατού θα μειωθεί σημαντικά, με 10.000 λιγότερους άνδρες και γυναίκες στρατιώτες, κατάργηση τεσσάρων ταγμάτων πεζικού και με απώλεια 77 αρμάτων μάχης και 760 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Warrior.
Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα χάσει 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon και το στόλο των 13 μεταγωγικών αεροσκαφών Hercules, ενώ το Βασιλικό Ναυτικό δύο φρεγάτες.
Στον αντίποδα, οι δαπάνες για την άμυνα θα αυξηθούν κατά 24 δισεκατομμύρια λίρες.
Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί ένα προηγμένης τεχνολογίας «κέντρο διαχείρισης καταστάσεων» στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ποσό 6,6 δισεκατομμυρίων λιρών θα διατεθεί με σκοπό να αποκτήσει η Βρετανία «ένα ανθεκτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως το διάστημα, τα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα και προηγμένοι πύραυλοι υψηλής ταχύτητας».
Όπως ανέφερε σε άρθρο του ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, θέλει να δει τη χώρα να εξασφαλίζει το στάτους μιας «επιστημονικής και τεχνολογικής υπερδύναμης» έως το 2030.
Θα δημιουργηθεί επίσης μία νέα Διοίκηση Διαστήματος και μια Εθνική Δύναμη Κυβερνοχώρου με σκοπό την ανίχνευση, παρενόχληση και αποτροπή εχθρικών ενεργειών.
Η Ενοποιημένη Έκθεση περιλαμβάνει επίσης πρόνοια δημιουργίας ενός σώματος εφέδρων με αποστολή τη συμβολή στη διαχείριση εθνικών καταστροφών.
Θα αποκατασταθεί επίσης η χρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας στο 0,7% του ΑΕΠ, μετά από τη φετινή μείωση στο 0,5%, «όταν το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση», όπως δηλώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο κ. Τζόνσον.
Αναμένεται να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το καθεστώς επιβολής διεθνών κυρώσεων για όσους κρίνεται ότι εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων.
Η επανεξέταση του αμυντικού δόγματος της Βρετανίας ξεκίνησε μετά από τις εκλογές του 2019, με σκοπό να προσδιοριστεί ακριβέστερα το όραμα του Μπόρις Τζόνσον για μια «παγκόσμια Βρετανία» στην εποχή μετά από την έξοδο από την ΕΕ και ως το 2030.
Πηγή