GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πορείες σε Βρετανία και Γερμανία κατά των περιοριστικών μέτρων

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στο Λονδίνο, ενώ η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν, εάν πραγματοπο...



Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στο Λονδίνο, ενώ η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν, εάν πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, χωρίς μάσκες, φώναζαν εναντίον των περιοριστικών κανόνων, ξεκινώντας την πορεία τους στο Χάιντ Παρκ, συνεχίζοντας προς την Όξφορντ Στριτ και μπλοκάροντας το Παρκ Λέιν, παρά τις διαδηλώσεις που έχουν απαγορευτεί εξαιτίας του lockdown.

Πλήθος κόσμου κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν, με ένα πανό να γράφει «σταματήστε να καταστρέφετε τις ζωές των παιδιών μας».

Η διαδήλωση σηματοδοτεί το ένα έτος που έχει περάσει από το πρώτο lockdown, με τους Βρετανούς να παραμένουν στο σπίτι τους για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου 2020.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις.
Η Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπερέβη τις προσδοκίες και προειδοποίησε για «σημαντική αστυνομική επιχείρηση» καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας με την επιβολή, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιητικών ποινών και συλλήψεων.

Επίσης, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Νιούκαστλ και του Μάντσεστερ.

Νωρίτερα, περισσότεροι από 60 βουλευτές έστειλαν επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, ζητώντας την αλλαγή νόμων για να επιτραπούν ειρηνικές διαμαρτυρίες στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αναφερόμενος στην ανεπίσημη συγκέντρωση αγρύπνιας στο περασμένο Σάββατο στη μνήμη της Σάρα Έβεραντ, έκανε λόγο για έλλειψη σαφήνειας που θέτει την αστυνομία «σε μια αδύνατη θέση», προσθέτοντας ότι το δικαίωμα διαμαρτυρίας αποτελεί «βασική ελευθερία».

Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και ταραχές στο Κάσελ

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας στο Κάσελ, στην κεντρική Γερμανία, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του έτους στη χώρα.
Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση μετείχαν 15-20.000 άνθρωποι.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Φρίντριχσπλατς, χωρίς προστατευτικές μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ενωθούν με μια άλλη ομάδα διαδηλωτών. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε άλλες περιοχές της πόλης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους και εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και πέταγαν εναντίον τους μπουκάλια.

Σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές, όταν οι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα σημεία όπου τους είχε επιτραπεί να συγκεντρωθούν, στους δρόμους του Κάσελ.
Η αστυνομία κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους για «επανειλημμένες επιθέσεις» εναντίον εργαζομένων στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.
«Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες επιθέσεις» τόνισαν οι αρχές, που διέλυσαν πρόωρα τη συγκέντρωση στη Φρίντριχσπλατς επειδή δεν τηρούνταν οι υγειονομικοί κανονισμοί.
Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε από το κίνημα Querdenker («Αντικομφορμιστικό») το οποίο από τις αρχές της πανδημίας έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων στη Γερμανία. 

Στους κόλπους του συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο πλήθος από ακροαριστερούς, ακροδεξιούς, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους.

Στο Κάσελ, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα: «Βάλτε τέλος στην καραντίνα» και «Αντάρτες του Κορόνα».

Παράλληλα, η αστυνομία διέλυσε μια μικρή συγκέντρωση 150 ανθρώπων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου, γιατί δεν τηρούνταν οι κανονισμοί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν στο Πάρκο Τιργκάρτεν και άλλοι προς το κτίριο του Ράισταγκ. Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν εξάλλου σε μια άλλη συγκέντρωση στην Αλεξάντερπλατς. Στη γειτονική Ελβετία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Λίσταλ ζητώντας επίσης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Λιθουανία, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Καθεδρικού, στο Βίλνιους και κάποιοι από αυτούς δεν φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν τις αποστάσεις, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα LRT.lt

Πηγή: ΕΡΤ- ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik