Η Α.Μεσόγειος πεδίο σύγκρουσης Γάλλων - Ελλήνων - Αιγυπτίων - Ισραηλινών με τους Τούρκους Από σήμερα ως γνωστόν, οι ναυτικές δυνάμεις τη...
#Egypt, #France conduct multi-day naval drill in Mediterranean https://t.co/l32vuQRStD
— Ahram Online (@ahramonline) March 22, 2021
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις συμμετέχουν στην άσκηση με το ελικοπτεροφόρο Mistral, Anwar Sadat, τη φρεγάτα Gowind, Sajm Al-Fateh, την ΤΠΚ Soliman Ezzat, αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, μαζί με πεζοναύτες.
Οι γαλλικές δυνάμεις συμμετέχουν με ελικοπτεροφόρο Mistral, στοιχεία των ειδικών μονάδων του γαλλικού ναυτικού, υλοποιώντας κοινή ναυτική άσκηση που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας όπως ήταν φυσικό.
Την ίδια στιγμή έχουμε γεωπολιτική “βόμβα” από τον Dov Zakheim, πρώην ανώτερο αξιωματούχο στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, για το “χοντρό” παιχνίδι που παίζεται στην Α.Μεσόγειο.
Ο αμερικανο-Ισραηλινός ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ανέφερε ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν στρατιωτικά στην Α.Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία αποφάσισε να δράσει με διαφορετικό τρόπο αφού οι Τούρκοι απειλούν ζωτικά συμφέροντα του Παρισιού, σε Μεσόγειο και Β.Αφρική.
Μάλιστα ο ίδιος με αφορμή την πρόσφατη άσκηση με την επωνυμία Noble Dina ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο κά, ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ κινείται και αυτό σε ευθεία σύγκρουση με την Άγκυρα λόγω των σχεδίων του στην Α.Μεσόγειο.
ΟΙ Ισραηλινοί αξιωματούχοι την ίδια στιγμή φοβούνται ότι η αυξανόμενη εχθρότητα στην βάση του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος θα εμπόδιζε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμπλακεί σε μια ισραηλινή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Πράγματι, όπως δείχνει η πρόσφατη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Reagan, τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, δεν βλέπουν το Ισραήλ ως σύμμαχο ενώ το 16 τοις εκατό το θεωρεί ως εχθρό.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη αποκαλεί το Ισραήλ ως σημαντικό σύμμαχο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αξιοπιστία τόσο της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Reagan. όσο και οι ανησυχίες της Ιερουσαλήμ για την αμερικανική αξιοπιστία.
“Η Γαλλία αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ουάσινγκτον τη θεωρεί στενό σύμμαχο έχει διαφορετική οπτική ειδικά στην Α.Μεσόγειο.
Ο Μπάιντεν συμμερίζεται την επιθυμία των προκατόχων του (Ομπάμα και Τραμπ) να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόσθετη στρατιωτική συμμετοχή στη Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, ειδικά μετά την ανακοίνωση του περί μη στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Αυτό έδωσε το πλήρες δικαίωμα στην Γαλλία να επιδιώξει να καλύψει το αυξανόμενο κενό ισχύος που άφησε η Αμερική στην Μεσόγειο.
Είναι, επομένως, πολύ πιθανό ότι σε περίπτωση ακόμη πιο σοβαρής ναυτικής σύγκρουσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, όπως εκείνη που παρολίγον να γίνει το περασμένο καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλέξουν να παραμείνουν στο περιθώριο.
Το κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν πραγματικά να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στην περιοχή, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον σαφώς ασχολείται πλέον ολοένα και περισσότερο με την Κίνα και δευτερευόντως με τη Ρωσία.
Για αυτόν τον λόγο οι χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση Noble Dina δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν συμπαράσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα έχουν πλέον έναν περιθωριακό ρόλο στη νέα ισορροπία δυνάμεων που αρχίζει να αναδύεται στη Μέση Ανατολή”, τονίζει ο Dov S. Zakheim ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.
Υπήρξε υφυπουργός άμυνας (ελεγκτής) και διευθύνων σύμβουλος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ από το 2001 έως το 2004 και αναπληρωτής υφυπουργός άμυνας από το 1985 έως το 1987.
Υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδος με την Γαλλία είναι πολύ σημαντική , ενώ σε συνδυασμό με την συμμετοχή του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μπορεί να δημιουργηθεί ένας τρομερός αμυντικός άξονας, αφού οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν ποτένστην Α.Μεσόγειο.
Η συμφωνία αυτή ειδικά για την Ελλάδα, θα αφορά αμοιβαία αμυντική συνδρομή που θα είναι βασισμένη στο άρθρο 42 της ευρωπαϊκής συνθήκης που προβλέπει ότι αν κράτος μέλος δεχθεί επίθεση τα άλλα κράτη συνδράμουν με όλα τα μέσα αλλά και στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.
Ο Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι η νίκη του στις επόμενες γαλλικές εκλογές θα διασφαλιστεί μόνο αν δείξει ότι είναι το απόλυτο αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.
Η ελληνογαλλική συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελλιμενισμό γαλλικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, αφού μόνο έτσι θα ανακοπούν τα νεο-οθωμανικά σχέδια στην περιοχή.