Τον Νοέμβριο του 1940, η εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε «Βατερλώ», αφού ο Ελληνικός Στρατός, τους έχει εκδιώξει μέχ...
Τον Νοέμβριο του 1940, η εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε «Βατερλώ», αφού ο Ελληνικός Στρατός, τους έχει εκδιώξει μέχρι και 50 χιλιόμετρα πέραν των συνόρων, στο εσωτερικό της Βορείου Ηπείρου.
Ο Μουσολίνι, φέρει βαρέως – και δικαίως – την εξέλιξη αυτή και προ - κειμένου να απαλείψει την αρνητική εικόνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στα μάτια του συμμάχου του Αδόλφου Χίτλερ, αρχίζει να προετοιμάζει την μεγάλη Εαρινή Επίθεση, με το κωδικό όνομα: «Primavera» (Άνοιξη).
Τόση σημασία έδινε ο Ντούτσε στην προετοιμασία της επιχειρήσεως, ώστε επέβλεψε προσωπικώς των εργασιών.
Οι προπαρασκευές αρχίζουν με την αντικατάσταση του μέχρι τότε Αρχιστρατήγου του Θεάτρου Επιχειρήσεων Αλβανίας, Στρατηγού Ουμπάλντο Σοντού με τον Αρχηγό του ΓΕΣ Καμπαλλέρο.
Στην συνέχεια και μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, μετεφέρθησαν στην Βόρειο Ήπειρο, 10 νέες ιταλικές μεραρχίες, με ταυτόχρονη άφιξη χιλιάδων τόνων εφοδίων, πυρομαχικών, αυτοκινήτων και μέσων πυρός, ενώ ο Μουσολίνι με διαταγή του, προέτρεψε τους πάντες να καταταγούν στον Στρατό.
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν ακόμη και υπουργοί του, 5 από τους οποίους κατατάσσονται. Ανάμεσά τους και ο γαμπρός του, Γκαλεάτσο Τσιάνο.
Οι συνολικές δυνάμεις ήταν 25 Μεραρχίες, 3 Συντάγματα Ιππικού, 4 Συντάγματα Βερσαλλιέρων, 1 Σύνταγμα Γρεναδιέρων και αριθμός ταγμάτων Μελανοχιτώνων.
Ο Μουσολίνι σχεδίαζε να έχει ολοκληρώσει την κατάκτηση της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τέλους Μαρτίου του 1941, ώστε να μη χρειασθεί να αποστείλει ο Χίτλερ για τον σκοπό αυτό τις Μεραρχίες του, καθυστερώντας έτσι την προς Σοβιετική Ένωση ενέργειά του.
Το Σχέδιο Ενεργείας των Ιταλών είχε, περιέργως, περιορισμένες επιδιώξεις, αφού προέβλεπε ως τελικό Αντικειμενικό Σκοπό τα Ιωάννινα, η δε Ζώνη Ενεργείας του, περιοριζόταν μεταξύ των ποταμών Αώου και Άψου. Για τον σκοπό αυτό οι Ιταλοί διέθεσαν, υπό τον Στρατηγό Τσελόζο, συνολικώς 10 Μεραρχίες με 2 εφεδρικές, ενώ το έναντι της Ελληνικό Β’ ΣΣ (Διοικητής Αντιστράτηγος Μπάκος Γεώργιος) διέθετε 4 Μεραρχίες (+1 εφεδρική).
Η Ελληνική Στρατιωτική ηγεσία, αντιληφθείσα εγκαίρως τις ιταλικές προπαρασκευές είχε προετοιμασθεί καταλλήλως.
Μαχητές στο Ύψωμα 731
Το Ύψωμα 731, ευρίσκεται περί τα 15 χιλιόμετρα βορείως της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, στην Κοιλάδα του ποταμού ΑΨΟΥ. Η κοιλάδα αυτή αποτελεί κατεύθυνση επιθετικής ενεργείας από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως, πράγμα που εκμεταλλεύτηκαν οι Ιταλοί κατά την εισβολή τους στην ΕΛΛΑΔΑ την 28η Οκτωβρίου του 1940.
Το 731, ως δεσπόζον στην τοποθεσία, αποτελεί κλειδί, διότι ο κατέχων αυτό απαγορεύει την οδό Βεράτι-Κλεισούρα-Διάβαση Μολυβδοσκέπαστου-Ιωάννινα. Άρα ένας σοβαρός Άξονας Επιθέσεως, έχει χαθεί.
Ο ποταμός Αώος κατά την χειμερινή περίοδο και την άνοιξη αποτελεί κώλυμα, το οποίο καθίσταται βατό μόνο εφόσον ζευχθεί με γέφυρες.
Το πρωί της 9ης Μαρτίου του 1941, ο Μουσολίνι ανεβαίνει στο παρατηρητήριό του, στο Ύψωμα Κόμαριτ, για να παρακολουθήσει την επίθεση.
Πάνω από 400 πυροβόλα και περισσότεροι από 600 σωλήνες όλμων διαφόρων διαμετρημάτων, ισοπεδώνουν τα πάντα. Τριακόσια και πλέον αεροσκάφη, με τις συνεχείς εφόδους τους, ολοκληρώνουν την εφιαλτική εικόνα. Όμως, παρά τον καταιγισμό του πρωτοφανούς σε όγκο πυρός, οι Έλληνες μαχητές ανθίστανται με σθένος.
Ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας, Στρατηγός Βραχνός, που παρακολουθεί από το παρατηρητήριό του την εξέλιξη της Ιταλικής επιθέσεως θα πει: «Εφόσον υπάρχουν ζωντανοί Έλληνες που χειρίζονται τα όπλα, η τοποθεσία δεν θα πέσει», ενώ ο Διοικητής του Υποτομέως Σχης Θεμ. Κετσέας διατάζει: «Τηρήσατε θέσεις σας μέχρις εσχάτων».
Ο Διοικητής του Τάγματος που ευρίσκεται πάνω στο Ύψωμα 731 Τχης Κασλάς Δημήτριος περιγράφει: «Την 06:30 ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ εχθρικού πυροβολικού και όλμων. 400 πυροβόλα παντός διαμετρήματος εξεμούσαν πυρ και σίδηρον εφ’ ολοκλήρου του μετώπου της 1ης Μεραρχίας, καθ’ όλον το πλάτος και βάθος…Περί την07:30 ώραν ο Σχης Θεμ. Κετσέας μοι διεβίβασεν την εξής διαταγήν: «Επί των θέσεών σας θα αμυνθείτε μέχρις εσχάτων.
Η Πατρίς και η Ανωτάτη Διοίκηση απαιτεί να κρατήσετε υψηλά την τιμήν των όπλων. Του απήντησα: «Οτιδήποτε και αν συμβεί δε θα εγκατολείψωμεν το Ύψωμα 731 και έχω την πεποίθηση ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί». Έκτοτε, συνεχίζει ο Τχης Κασλάς, η επικοινωνία διεκόπη…».
Ο Στρατιώτης Δημήτριος Μπόμπος αφηγείται: «Κατά τις 10 το πρωί βγήκα από το όρυγμα που είχα σκάψει και κίνησα να βρω τον Τχη Κασλά Δημήτριο που ήμουν όλο τον καιρό ο σύνδεσμος Λόχου – Τάγματος.
Αυτό που αντίκρισα πάγωσα. Τα δέντρα είχαν κοπεί όλα και η γη ήτο όλο κρατήρες και βόμβες. Πολλοί ήταν σκοτωμένοι. Είδα μια χλαίνη και το στομάχι του στρατιώτη…»
Ο Έφεδρος Υπολοχαγός και μετέπειτα Πρόεδρος της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης, λέγει απευθυνόμενος στους άνδρες του: «Ένα βήμα πίσω, ο τάφος της ΕΛΛΑΔΟΣ». Ήταν η εποχή που οι επίδοξοι πολιτικοί πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή και δεν «λούφαζαν» στα γραφεία της Πλατείας Κλαυθμώνος, όταν δεν φρόντιζαν να πάρουν απαλλαγή.
Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Β’ εκδίδουν Ημερήσιες Διαταγές με τις οποίες εξαίρουν τον ηρωισμό των μαχητών.
Οι μάχες στην περιοχή, διήρκεσαν από την 9η Μαρτίου μέχρι την 14η Απριλίου του 1941, δηλαδή συνολικώς 38 ημέρες. Η πλέον έντονη φάση διήρκεσε από τις 9 μέχρι τις 25 Μαρτίου, οπότε το Ύψωμα 731 δέχθηκε 20 επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, στον Τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας την 6η Απριλίου. Συνεπώς, η άμυνα στην περιοχή που βρισκόμαστε, συνεχιζόταν αφού οι Γερμανοί είχαν προσβάλλει τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Αυτό έγινε διότι η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία αφενός μεν φοβόταν ότι εσπευσμένη σύμπτυξη των εξ Αλβανίας Μονάδων θα επέφερε αποσύνθεση αυτών, αφετέρου δε ήλπιζε σε καλύτερη μεταχείριση από τα Γερμανικά παρά από τα Ιταλικά Στρατεύματα.
Πράγματι ,οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στρατιωτικής ηγεσίας δικαιώθηκαν, αφού με απόφαση του ιδίου του Χίτλερ τα Ελληνικά Στρατεύματα δεν οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία, πράγμα που ήταν αμφίβολο ότι θα αποφάσιζε ο Μουσολίνι.
Σε καιρούς που οι καταστροφές βαφτίζονται σε συνωστισμούς.
Σε καιρούς που την Ελληνική Κοινή Γνώμη, ελάχιστα απασχολούν τα Εθνικά θέματα, διότι θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα θέματα των περιέργων παρά φύσει συμβιώσεων και να εξασφαλισθεί το παντεσπάνι των λαθρομεταναστών.
Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές της Παγκοσμιοποιήσεως και της ισοπεδώσεως των πάντων, έπη όπως αυτό του Υψώματος 731, θα στέκουν εμπόδια στις ορέξεις των ολετήρων και των προδοτών του Έθνους μας.
https://elamcy.com/